16-07-2012

Boektrailer: 8ste groepers huilen niet - Jacques Vriens

Het verhaal:
De stoere Akkie zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat klasgenoot Joep voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan.
Maar dan wordt Akkie ziek. In het ziekenhuis krijgt ze te horen dat ze leukemie heeft. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Zo houdt ze zich bezig met de teamopstelling van het voetbaltoernooi en probeert ze juf Ina te koppelen aan een meester. Soms verblijft ze in het ziekenhuis, soms mag ze naar huis en ook weer naar school. Ze mag op haar aandringen ook op schoolkamp als ze rustig aan doet. Bij verstoppertje klimt ze echter in een hoge boom, en kan vervolgens niet meer naar beneden. Joep vindt en helpt haar, discreet zodat anderen niet hierover horen, want dan zou ze het verwijt kunnen krijgen dat ze niet rustig aan heeft gedaan, en dingen als op kamp gaan niet meer mogen.
Als voorbereiding op het kaal worden door de chemotherapie laat ze haar lange haar kort knippen, waardoor ze er jongensachtig uitziet. Vervolgens wordt ze kaal. De pruik die ze krijgt kriebelt, daarom volstaat ze met het dragen van een petje.
De kanker komt in haar hersenen, waardoor er geen hoop op genezing meer is. Ze moedigt haar vriendin aan haar plaats in het team in te nemen bij het voetbaltoernooi. Als verrassing spelen de klasgenoten een voetbalwedstrijd op een veldje voor het ziekenhuis, na te hebben geregeld dat Akkies bed naar het raam wordt gereden waar ze er uitzicht op heeft. Kort daarop sterft ze. Het idee dat de achtste-groepers hadden dat ze te groot zouden zijn om te huilen blijkt niet te kloppen.


Trailer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.