01-07-12

Slaven in de polder - Martijn Roessingh/Perdiep Ramesar

Hoe sekswerkers, schoonmakers en seizoensarbeiders worden uitgebuit
In februari 2007 rijdt de recherche de Porsche Cayenne van Saban B. klem. Het onderzoek naar deze Turkse pooier maakt duidelijk dat grootscheepse mensenhandel in Nederland nog steeds bestaat. En zijn bende is niet de enige: honderden Nederlandse meisjes belanden jaarlijks onder dwang in de prostitutie, en er zijn taaie Nigeriaanse, Hongaarse, Roemeense, Bulgaarse en Chinese netwerken. Prostitutie mag in Nederland dan sinds 2000 legaal zijn, de mensenhandel is daarmee bepaald niet verdwenen.

Mensenhandel beperkt zich bovendien niet tot prostitutie. Aspergestekers, aardbeienplukkers, huishoudsters, koks, standwerkers, schoonmakers, au pairs: er duiken steeds nieuwe voorbeelden op van mannen en vrouwen die gedwongen werken in schrijnende omstandigheden. Vrouwen, mannen en soms jonge kinderen worden onder vaak mensonterende omstandigheden gedwongen werk te verrichten zonder een adequaat inkomen. Hun bewegingsvrijheid wordt ernstig beperkt, vaak zijn ze slachtoffers van geweld. Ondanks pogingen om de misstanden aan te pakken is het aantal slachtoffers in tien jaar tijd verdrievoudigd (naar circa duizend per jaar); en dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Dit alles gebeurt in Nederland – bij u om de hoek. Hoe kan dat?

In dit boek geven twee journalisten van het dagblad Trouw, mede op basis van tal van gesprekken met slachtoffers en vertegenwoordigers van politie en justitie, een onthutsend beeld van deze praktijken dicht bij huis, in Nederland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.