06-08-2012

Recensie: Verscheurd - Jantien Belt

Titel: Verscheurd
Auteur: Jantien Belt
Genre: Jeugd 12+
Uitvoering: Special
207 pagina's | Pimento | maart 2007

Jantien Belt:
studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze werkt als onderzoeker jeugdcommunicatie. Hiervoor praat ze vaak met kinderen en jongeren over wat hen allemaal bezighoudt. Hun verhalen inspireren haar tot het schrijven van jeugdromans. Belts debuut Ik word een ster! werd meteen een groot succes. Verscheurd is haar eerste jeugdboek voor jongeren vanaf 12 jaar.

Het verhaal:
Jasmine heeft een Nederlandse moeder en een Iraanse vader. Ze zit in de derde klas van de middelbare school. Samen met de andere leerlingen uit haar jaar gaat ze de musical West Side Story instuderen. Jasmines oudere broer Hamid heeft problemen op school en raakt betrokken bij een jeugdbende, die vooral uit allochtone jongeren bestaat. De bende veroorzaakt veel overlast in de buurt, wat de vreemdelingenhaat in de wijk aanwakkert. Vanaf het moment dat Hamid wordt gearresteerd in verband met een brand, maakt het opeens uit dat hun vader uit Iran komt. Jasmine en haar broer worden op straat uitgescholden en hun huis wordt beklad met discriminerende teksten. Zelfs haar vriendinnen en vriendje lijken zich van Jasmine af te keren. Jasmine voelt zich verscheurd. Wil ze nog wel Nederlandse zijn, of is ze liever Iraanse?

Mijn mening:
Meeslepend verhaallijn met inhoud, het laat zien hoe het is om op te groeien in twee culturen, hoe verscheurd je daardoor kunt zijn en hoe kortzichtig sommige mensen zijn door onwetendheid hoe om te gaan met andere culturen en gebruiken. Het boek leest vlot weg en geeft genoeg stof tot nadenken. Vooral de vergelijking met en gebruik makend van de musical West Side Story  (jongeren met een verschillende achtergrond die met elkaar door een deur moeten, wat niet zonder problemen verloopt) vond ik mooi en goed gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.