27-09-12

Leven met hersenletsel na een ongeluk - Renate Hogeweg

Op vrijdag 13 november 1987 overkwam mijn zoon Bob een ernstig verkeersongeluk. Hij is dan 16 jaar.Op zijn fiets is hij bij het oversteken door een auto in volle vaart geschept en zwaargewond naar het Academisch Ziekenhuis in Utrecht gebracht. Tien dagen coma, vijf maanden ziekenhuis en anderhalf jaar revalidatie. Toen kwam hij thuis. Er was geen andere passende opvang. 

In dit aangrijpende dagboek vertelt Renate Hogeweg het verhaal van haar zoon Bob. Na de aanrijding vecht Bob eerst voor zijn leven. Vervolgens moet hij een deel van zijn rechter-hersenhelft missen, waardoor hij zijn korte termijn-geheugen kwijtraakt. Op simpele vragen als "wat heb je gedaan?" en "heb je al gegeten?" kan hij geen antwoord meer geven. Naast problemen met het hoofd heeft hij te kampen met een waslijst aan zwaar lichamelijk letsel.

Ze houden de strijd vol. Elke keer als Renate naar Bob kijkt ziet ze diep in zijn ogen haar zoon van vroeger en dat geeft haar kracht. Zijn optimitische aard en gevoel voor humor blijken ongeschonden. De film Modern Times van Charlie Chaplin zorgt voor een doorbraak: na maanden zonder geluid voort te kunnen brengen barst Bob in lachen uit. Wonderlijk genoeg valt er vanaf dat moment regelmatig te lachen om rare nieuwe situaties en de originele zinnetjes van Bob als hij opnieuw leert praten en schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.