08-10-12

Recensie: Bitter avontuur - Renate van der Zee

Titel: Bitter avontuur
Auteur: Renate van der Zee
Genre: Mens & Maatschappij
Uitvoering: digitale drukproef
224 pagina's | Uitgeverij De Geus | september 2012

Renate van der Zee:
Renate van der Zee schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, Opzij en Margriet. Ze werd bekend met haar boek Eerwraak in Nederland. In 2010 verscheen Een meisje voor dag en nacht (literaire non-fictie), waarin ze het verhaal vertelt van een jonge Marokkaanse vrouw die afrekent met haar incestverleden. Van der Zee werkte een aantal maanden in een opvang voor slachtoffers van mensenhandel, ter voorbereiding op Bitter avontuur.

Het verhaal:
Drie vrouwen in het verborgen Nederland
Onthutsend en waargebeurd

Narindra, Agnieszka en Stella dromen van een beter bestaan als ze naar Nederland komen. Ze weten alle drie wat armoede is. Maar als ze eenmaal bij hun Nederlandse werkgevers aan de slag gaan, komen ze er al snel achter dat er iets helemaal fout zit. Ze kunnen geen kant op, want wie is er in dit vreemde land te vertrouwen? De verhalen van deze drie vrouwen staan voor de lotgevallen van een veel grotere groep kwetsbare mensen die verdwijnen in een Nederland dat voor velen onzichtbaar is.

Mijn mening:
Schokkend en verbijsterend zijn de woorden die overheersen na het lezen van het aangrijpende boek Bitter avontuur. Het boek bestaat uit drie verhaallijnen: het verhaal van Narindra (Madagaskar, au pair), Agnieszka (Polen, champignonplukster) en Stella (Oeganda, prostitutie).  Afwisselend worden de verhalen van deze 3 vrouwen verteld. Renate heeft een zeer prettige en beeldende schrijfstijl waardoor je als lezer al snel gegrepen wordt door de verhalen van deze vrouwen. Je leest over het leven in hun eigen land; hoe zag hun leven eruit, wat heeft hen ertoe bewogen alles achter te laten, in de hoop elders geld te gaan verdienen voor een beter bestaan voor zichzelf en hun naasten. De vrouwen hebben met elkaar gemeen dat ze uit een situatie van armoede en uitzichtloosheid komen. Drie vrouwen, drie verhalen, drie verschillende situaties, maar alledrie met hetzelfde resultaat; uitbuiting, mensenhandel, moderne slavernij en afhankelijk zijn van anderen. Ze kunnen immers nergens heen, kennen niemand in Nederland, spreken de taal niet, weten niet wie te vertrouwen is en hebben geen geld voor de reis terug naar hun land. 

Verontwaardigt lees je over Narindra die in een onmogelijke situatie wordt gebracht doordat haar werkgevers haar visum laten verlopen zodat zij illegaal in Nederland verblijft, haar werkgevers die haar alleen willen laten gaan als zij haar ticket aan hun terugbetaald ("voorlopig blijf jij hier bij ons werken, want wij hebben je ticket betaald. Je moet hier ten minste een jaar blijven. Je kunt natuurlijk de kosten van het ticket aan ons terugbetalen. Dan ben je vrij om te gaan" ). 

Narindra verwoordt haar gevoelens als volgt: "Alsof ik in Nederland delen van mezelf heb ingeleverd, ben kwijtgeraakt, zodat er een ander meisje is ontstaan. Een meisje dat zich nergens meer op haar gemak voelt, onzeker, schichtig. Zwijgzaam. En altijd alleen"

Schandalig is het om te lezen hoe Agnieszka wordt behandeld door haar werkgever; zeer slechte huisvesting, slecht eten welke vaak over de houdbaarheidsdatum is, extreem lange dagen werken en maar een schijntje van het werkelijk verdiende loon uitbetaald krijgen omdat er allerlei bedragen van haar salaris afgetrokken zijn.

Diep triest is het verhaal van Stella, die denkt naar Engeland te gaan om daar te werken in een gezin, maar in Nederland moet werken als prostituee. "Ik huil niet meer. Ik knijp 's ochtends niet meer mijn ogen dicht als ik voel dat ik wakker ga worden. Ik bid niet meer of het alsjeblieft een droom mag zijn. De pijn heeft een stap terug gezet. Nu is er de leegte. De leegte maakt nadenken overbodig".

In het nawoord geeft Renate meer achtergrondinformatie over mensenhandel en moderne slavernij. Bitter avontuur is een eye-opener en een must-read. Het wordt tijd dat Nederland niet langer haar ogen en oren sluit en iets aan deze moderne slavernij gaat doen. Moderne slavernij, uitbuiting, mensenhandel; het gebeurt, in Nederland, dichtbij, misschien wel dichterbij dan je zou verwachten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.