19-11-2012

Recensie: De juiste trein vanaf het verkeerde perron - Jolande Heijboer

Titel: De juiste trein vanaf het verkeerde perron
Auteur: Jolande Heijboer
Genre: Waargebeurd: gezondheid
Uitvoering: Paperback
269 pagina's | de Banier BV | oktober 2012

Jolande Heijboer:
Jolande Heijboer (1960) is getrouwd. Behalve Chris heeft ze nog een zoon en drie dochters. Daarnaast is ze de trotse oma van twee kleinkinderen.

Het verhaal:
Chris, een levenslustige jongen, altijd vol plannen en actie. Soms maakt hij brokken, maar het komt altijd weer op z'n pootjes terecht. Zijn vrienden zeggen altijd: Chris stapt in de juiste trein vanaf het verkeerde perron. Dan krijgt hij klachten. Hij is vermoeid en heeft veel rugpijn. Het duurt lang, te lang, voordat de artsen doorhebben wat er met Chris aan de hand is: kanker... De wereld van Jolande staat op z'n kop. Er volgt een periode tussen hoop en wanhoop, ontelbare ziekenhuisbezoeken, liefdevol meeleven, geloofsverdieping, verdriet en troost. Nee, Chris mist de trein niet, maar dat hij op dit perron in moest stappen...

Mijn mening:
Een moeder vertelt het verhaal van haar zoon Chris die kanker krijgt en zijn gevecht hier tegen. Het gezin komt in een heel andere wereld terecht; een wereld van ziekenhuizen, doktoren, chemotherapie, markers en ziek zijn. Een aangrijpend, meeslepend en pakkend verhaal; wat doet het met jou als moeder en het gezin als een van de gezinsleden kanker krijgt? Het verhaal is beeldend geschreven en ingedeeld in korte hoofdstukken. Het verhaal is geschreven vanuit een christelijk levensovertuiging, het geloof heeft een belangrijke rol in het leven van de betrokkenen en dat komt dan ook tot uiting in dit boek. Als niet-gelovige vond ik dit niet storend, het is aanwezig in het boek maar niet overheersend. Je leest over het verdriet, de angsten, de hoop en wanhoop, de pijn en machteloosheid van het gezin. Aangrijpend is het om te lezen dat de doktoren in Nederland niets meer voor Chris kunnen betekenen, ze kunnen hem niet meer helpen en stoppen met de behandeling. "Zijn strijd is voorbij, hij zit in de juiste trein, om de woorden van zijn vrienden te gebruiken. Toch had ik gehoopt dat hij vanaf een ander perron in had mogen stappen…" Ze willen het niet zomaar opgeven en gaan ten rade in België. De oncoloog in België denkt dat er nog mogelijkheden zijn en start met een behandeling van chemotherapie. Uiteindelijk krijgt Chris een combinatie van zeer zware chemotherapie (hoge dosis) en een stamceltherapie. Helaas blijkt deze kuur niet aan te slaan, genezing van deze kanker is onmogelijk gebleken. Wel is er nog een behandeling mogelijk om de ziekte onder controle te krijgen. Dit blijkt niet het gewenste effect te hebben en Chris komt naar huis om te sterven. "We hebben je zevenentwintig jaar geleden van God gekregen. En nu geven we je weer aan Hem terug".

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.