17-12-2012

Het Duivelskind - Maria Genova & Angel van der Vecht

In Het Duivelskind vertelt bestsellerauteur Maria Genova het schokkende levensverhaal van Angel van der Vecht. Dit nieuwe boek behandelt twee zeer actuele thema’s: kindermisbruik en jeugdzorg.
Het meisje Angel groeit op in een benauwend milieu. Langzaam maar zeker raken haar ouders ervan overtuigd dat Angel een ‘duivelskind’ is. Om haar te ‘genezen’ beginnen ze Angel te mishandelen en te misbruiken. Via Angels school wordt jeugdzorg ingeschakeld. Maar omdat men niet ingrijpt wanen haar ouders zich onaantastbaar. Onder de ogen van een gezinsvoogd en een maatschappelijk werkster gaan de mishandelingen, de vernederingen en het misbruik onverminderd door. Wanneer jaren later het misbruik naar buiten dreigt te komen besluit haar vader een einde aan Angels leven te maken...
Falende jeugdzorg, foute ouders en omstanders die hun ogen sluiten... In Het Duivelskind overtreft de ontstellende werkelijkheid de meest gruwelijke fictie.

Mijn mening:
Het verhaal van Angel is schokkend, heftig en aangrijpend. Heb het boek dan ook met tranen in mijn ogen gelezen en nadat het boek uit was, bleef het verhaal gedurende lange tijd in mijn hoofd spoken. Hoe is het toch mogelijk dat mensen die zich ouders noemen, dit hun kind aan doen, hoe is het mogelijk dat de jeugdzorg zo gefaald heeft in deze, Angel gewoon terugstuurde naar de mensen die haar mishandelen en misbruiken. Waarom greep niemand in en kon dit jarenlang door gaan? Waarom zwegen de mensen en keken ze de andere kant op? Moedige en dappere Angel heeft het zwijgen doorbroken en haar levensverhaal gedeeld met de wereld. Maria Genova heeft het levensverhaal van Angel vorm gegeven zonder afbreuk te doen aan haar schokkende verhaal. Op haar website schrijft Angel: "Met mijn boek wil ik meer openheid bereiken voor kindermisbruik en mishandeling en voor de enorme gevolgen en impact die dat heeft op iemands leven".


1 opmerking:

  1. Heb het schrijfproces een beetje gevolgd op Twitter, kijk er naar uit om het boek te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.