06-02-13

Recensie: Delete - Juultje van den Nieuwenhof

Titel: Delete
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Genre: Young Adult (Thriller)
Uitvoering: Paperback
192 pagina's | Uitgeverij Moon | januari 2013


Juultje van den Nieuwenhof:
Is docente op het Christiaan Huygens College in Eindhoven, waar ze Nederlands en drama geeft. Een van haar grootste passies naast het schrijven van spannende verhalen is het maken van scripts voor theaterproducties met jongeren en het regisseren ervan. Vroeger wilde ze koorddanseres, schrijfster of filmregisseur worden. Door het winnen van de Crimezone/Pimento YA-thriller schrijfwedstrijd is een van die jeugddromen werkelijkheid geworden.

Het verhaal:
Mauro, Peter, Rafaël, Ezra en Mandy zitten in 4b op het Dante College. Ze hebben nauwelijks contact met elkaar, behalve dan dat ze in dezelfde klas zitten. Dat verandert wanneer ze een nieuwe lerares Nederlands krijgen. Julia de Vries is hip en jong, en lijkt het goed te kunnen vinden met haar leerlingen. Ze is actief op social media en maakt makkelijk contact. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze partij kiest tegen Mauro. Hij zint op wraak, en de duistere en teruggetrokken Peter lijkt hierin een sleutelrol te kunnen spelen. De levens van de vijf jongeren in 4b raken door het incident langzaam maar zeker met elkaar verstrengeld. Wat begint als een spel, wordt algauw een doodserieuze strijd die in het geheim wordt gevoerd…

Mijn mening
Het verhaal is erg spannend en wordt afwisselend vanuit het perspectief van een van de hoofdpersonen verteld. Het verhaal leest zich makkelijk en is vlot en met vaart geschreven. 

In de proloog lezen we hoe iemand bij een vrouw in huis is en naar haar kijkt terwijl ze ligt te slapen. Deze persoon heeft een scherp voorwerp, een mes, in een rugzak bij zich. Wie is deze persoon? Wat wil degene van haar? En wie is die vrouw?

Julia de Vries is de nieuwe lerares Nederlands van klas 4B van het Dante College en heeft zich al snel populair gemaakt bij de leerlingen. Klas 4B is geen gemakkelijke klas, maar de leerlingen lopen met haar weg en vertrouwen haar. Julia gaat mee als begeleider van het schoolkamp naar de Ardennen. Tijdens het schoolkamp haalt Mauro Mandy over tot het nemen van een lijntje cocaïne en belandt met haar in bed. Wanneer Mandy weer in haar eigen slaapkamer is, wordt ze helemaal niet goed en zakt in elkaar. Mandy wil niet vertellen wat er gebeurd is en wie haar de drugs gegeven heeft. Mauro wordt echter beschuldigd en voor een week geschorst. Julia vertelt de klas dat zij hem heeft aangegeven. "Zij heeft in de klas eerlijk gezegd dat zij met het verhaal naar meneer Martens en daarna ook naar meneer de Graaf is gegaan, omdat ze vond dat ze dat verplicht was". Door deze actie van Julia is de klas het vertrouwen in haar kwijt. 

Mauro zint op wraak. Hij betrekt zijn klasgenoten Peter, Rafaël, Mandy en Ezra bij zijn wraakactie. Vijf personen, totaal verschillend van elkaar met één gezamenlijk doel; wraak nemen op Julia die hun vertrouwen geschaad heeft. Ze voelen zich verraden nu blijkt dat Julia vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan hun mentor en andere leraren en er ook over schrijft op haar blog. Mandy is een naïef meisje, verliefd op Mauro en zal alles voor hem doen. Ezra's moeder is zwaar depressief en daardoor wordt het huishouden en de jongere kinderen Ezra's verantwoording. Mauro is de bad boy, zijn vader en broer zitten in de gevangenis. Rafaël is een populaire jongen met rijke ouders die hem aan zijn lot over laten. De meisjes zijn dol op hem maar Rafaël is niet geïnteresseerd in meisjes. Peter is een nerd, het pispaaltje van de klas en zonder vrienden. Het is Peter die de aanzet tot hun wraakactie geeft, hij vertelt over de foto's die hij gemaakt heeft en onthult het geheim van Julia. Hij vertelt hoe hij haar mailbox heeft gehackt en hij is ook degene die uiteindelijk haar Facebook, Blog en Twitter hackt. "Ik fotografeer alles als ik de kans krijg. En mensen zijn heel onvoorzichtig met hun privacy zoals je ziet. Mensen geven hun hele leven bloot, zonder dat ze het zelf doorhebben. Ze wanen zich veilig in hun huis. Ze wanen zich veilig op internet. Maar als je wilt, kun je vrij makkelijk iemands leven in duiken, zonder dat ze dat zelf beseffen". 

Hun wraakactie gaat steeds verder en Julia en de wraakactie worden steeds meer een obsessie voor Mauro. "We zijn aan iets begonnen wat niet meer te stoppen lijkt". Wat begint als een spel wordt van kwaad tot erger en leidt tot het overnemen van Julia's leven, het wissen van haar digitale bestaan op social media en de arrestatie van Julia. "Stukje bij beetje lijkt Julia te verdwijnen, precies wat we al die tijd al wilden."

Delete: een spannend vlot geschreven verhaal met vaart, met een goede opbouw naar een noodlottig einde. Delete laat zien dat je voorzichtig moet zijn met wat je op social media plaatst, voordat je het weet kan het tegen je gebruikt worden. Het zal je maar gebeuren: zonder dat je er enig invloed op hebt wordt je digitale leven gewist en wordt je in je echte leven een pion in het spel waarbij anderen de regels bepalen. Delete; een sterk debuut dat smaakt naar meer!

3 opmerkingen:

  1. oh het is een super verhaal, heb hem in drie dagen gelezen kon hem niet wegleggen. Tof boek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een leuk boek! ik ga het ook lezen

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.