20-02-13

Recensie: Intuïtie - Isabel Bodar

Titel: Intuïtie
Auteur: Isabel Bodar
Genre: Thriller
Gelezen uitvoering: E-book
256 pagina's | De Crime Compagnie | februari 2013


Isabel Bodar:
Isabel Bodar (1972) schrijft al haar hele leven, maar publiceerde nog niet eerder. Intuïtie is haar debuutroman. 

Het verhaal;
In Intuïtie verhuizen Anne Blom en haar achtjarige dochtertje Femke naar een andere stad. Het is een nieuwe start voor Anne na haar scheiding. Gelukkig voelt Anne zich al snel thuis in haar nieuwe omgeving, mede dankzij haar hartsvriendin. Dan slaat het noodlot toe. Op een middag verdwijnt Femke van de naschoolse opvang. Wil Anne haar kind terugzien, dan zal ze diep in haar eigen verleden moeten graven. Het leven van Femke ligt in haar handen, terwijl de tijd onverbiddelijk doortikt… 

Mijn mening;
Het verhaal is geschreven in een vlotte, prettige schrijfstijl en leest makkelijk. Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van Anne en regelmatig afgewisseld met de gedachten van een van de andere hoofdpersonen. Het verhaal heeft een spannende en verrassende ontknoping.

Anne's achtjarige dochtertje Femke blijkt spoorloos verdwenen te zijn als Anne haar op wil halen van de opvang De Piramide. Anne was wat verlaat door een spoedklus op haar werk. Femke is en blijft onvindbaar. Anne doet aangifte van vermissing en alles wordt op gang gezet om Femke zo snel mogelijk te vinden. Er gaat een Amber Alert uit en er vindt een buurtonderzoek plaats. Waar is Femke? Is ze zelf weggelopen of heeft iemand haar meegenomen? Dan blijkt dat Femke's verdwijning een ontvoering is. Wie en waarom, dat blijf je je als lezer gedurende het verhaal afvragen. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet, denkt te weten wie de dader is en wat de dader heeft bewogen om Femke te ontvoeren, maar dan gebeurt er weer iets, komt er nieuwe informatie naar boven, en blijken er ook andere personen als dader aangewezen te kunnen worden. 

Is het Anne's ex, Marcel, de vader van Femke? Heeft hij Femke meegenomen? Ze hadden ruzie gemaakt de laatste keer dat hij Femke terugbracht van zijn Papadagen. Had hij Femke opgewacht op De Piramide en haar meegenomen? Of is het Marloes, haar beste vriendin? Wat speelt er tussen Marloes en Marcel? "Waarom deed ze zo afstandelijk? Het klopte niet. Marloes klopte niet. Hun vriendschap klopte niet". Zou het haar oude buurvrouw Marie de Geus kunnen zijn die haar al eerder bedreigde toen ze achter Anne's affaire met haar man was gekomen.

"Iemand houdt Femke vast. Het kan een bekende zijn, van nu of van vroeger. Wat voor reden heeft iemand om Femke mee te nemen? Er is geen eis, geen vraag om losgeld, niets. Iemand heeft Femke en we weten niet waarom en dus ook niet in welke richting we moeten zoeken" 

Al snel concentreert het onderzoek zich op Marie de Geus. De politie denkt dat wraak en jaloezie de leidraad van de ontvoering is en ziet haar als hoofdverdachte. Mede ook omdat Marie nergens te traceren is en ze in haar huis een map met allerlei printjes over Anne vinden. Maar is het wel Marie die achter dit alles zit? Of is er sprake van tunnelvisie en blijkt het heel iemand anders te zijn? 

Langzamerhand komen ze erachter dat ze de dader in het verleden van Anne moeten zoeken. Iets uit het verleden moet ten grondslag liggen aan de ontvoering van Femke. Anne heeft de sleutel voor het vinden van de dader in handen. Anne zal over die gebeurtenis uit het verleden moeten vertellen, ook al wil ze hier liever niet meer aan herinnerd worden. "Kon het zijn dat ze gelijk hadden? Dat er een andere reden was waarom Femke was meegenomen? Kan dit het zijn, deze misstap uit een ver verleden?" 

Dan komen ze tot een schokkende ontdekking en weten ze in welke hoek ze de dader moeten zoeken. Het net sluit zich langzaam rond de dader, en deze wordt na een grootscheepse zoektocht opgespoord en overmeesterd. Anne kan eindelijk Femke weer in haar armen sluiten. 

Intuïtie: een spannend verhaal waarbij je als lezer regelmatig op het verkeerde been wordt gezet en je jezelf voortdurend afvraagt wie zit er achter de ontvoering en wat beweegt de dader? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.