05-04-2013

Recensie: Een hoofd vol rommel - Koen D'haene

Titel: Een hoofd vol rommel
Auteur: Koen D'haene
Illustraties: Leen van Durme
Genre: Jeugd 8+
Uitvoering: Hardcover
104 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | maart 2013


Koen D'Haene:
werkt in een bibliotheek, onderwijst Bibliotheektechnieken en is eindredacteur van het Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers. In 2000 debuteerde hij met De hel in New York. Sindsdien verschenen nog 3 jeugdromans. Hij geeft vaak lezingen op scholen en in bibliotheken en werkt mee aan leesprojecten. 

Leen van Durme:
studeerde Grafische vormgeving in Gent. Ze heeft al meer dan 50 boeken geïllustreerd en werkt mee aan de kindertijdschriften van De Eenhoorn. Daarnaast is ze art director van Libelle Mama. Leens werk valt vaak in de smaak bij de Kinder- en Jeugdjury. Haar prentenboeken zijn vertaald in het Italiaans, Deens, Duits en Koreaans.

Het verhaal:
Silkes mama drinkt te veel. Vaak is er geen eten als Silke thuiskomt van school. Keer op keer belooft mama dat ze niet meer zal drinken, maar telkens gaat het mis. Silke is als de dood dat haar klasgenoten en de meester erachter komen. Als ze een kunstproject doen op school, vertelt Silke niet dat haar mama vroeger tekenlerares was en zou kunnen helpen. Mama zoekt hulp bij een specialist en langzaam gaat het beter met haar...

Mijn mening:
Een vlot geschreven verhaal over een heftig onderwerp; Silke's moeder drinkt teveel. Het komt regelmatig voor dat er geen eten in huis is, dat haar moeder niet gekookt heeft en dat er geen schone kleding meer in de kast ligt. Haar ouders krijgen steeds vaker ruzie over het drinken van haar moeder. Haar moeder heeft al zo vaak beloofd te stoppen met drinken, dat Silke en haar vader haar niet meer geloven. 

Silke wil uit schaamte aan niemand over de situatie thuis vertellen, op haar kamer ligt ze regelmatig in bed te huilen om de ruzie's van haar ouders, om haar moeder die teveel drinkt. Ze wil haar moeder terug, de moeder die ze was voordat ze zoveel dronk. Silke begint een dagboek en schrijft hierin over alles wat er speelt. "elke ochtend als ik wakker word, ben ik bang voor wat er die dag zal gebeuren. Zal mama dronken worden en de hele dag slapen of huilen op de sofa? Zal ze me afsnauwen als ik haar iets vraag? Zal pap het huis uit vluchten of komt er ruzie?"  

Op een dag komt haar moeder tot het besef dat ze verkeerd bezig is en zoekt hulp. Hulp voor de depressie waaraan ze lijdt door vervelende ervaringen uit haar jeugd, of zoals zij het omschrijft "er zit teveel rommel in mijn hoofd. Zorgen, twijfels, angst .. donkere gedachten". Langzaamaan gaat het iets beter met haar moeder en de situatie thuis. Als haar moeder aan Manon, een vroegere vriendin die sinds kort weer in haar leven is, eindelijk haar verhaal durft te vertellen en vertelt wat er speelt en dat ze teveel drinkt, biedt deze vriendin hulp en een baan aan. Nu haar moeder haar verhaal vertelt heeft, durft ook Silke over de thuissituatie te praten met meester Hein en aan haar beste vriendin Elke. In haar dagboek schreef ze de dag ervoor: "Ik denk dat alles vanaf morgen weer veel leuker zal worden!"

Een hoofd vol rommel: een vlot geschreven boek voor kinderen vanaf 8 jaar. Het bespreekt een heftig onderwerp; een ouder die teveel drinkt. Het laat zien wat dit met de thuissituatie doet en hoe ook kinderen hieronder lijden. Het verhaal maakt duidelijk dat je hier niet alleen mee moet blijven rondlopen, praat erover, met je meester of juf, met een vertrouwenspersoon op school, met je beste vriend of vriendin. "Als kennissen meer weten over de psychische problemen van je ouder, zullen ze je beter begrijpen en makkelijker kunnen helpen". In het nawoord wordt er meer informatie gegeven en staan er verwijzingen naar organisaties die je kunnen helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.