24-04-2013

Recensie: Een onverwachte erfenis - Robert Thomson

Titel: Een onverwachte erfenis
Auteur: Robert Thomson
Genre: Roman
Uitvoering: e-book
276 pagina's | Uitgeverij Booklight | Juli 2012


Robert Thomson:
In 2009 heeft Robert Thomson, na een carrière bij een grote bank, het roer drastisch omgegooid en is romans gaan schrijven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages waardoor ze tot leven komen, vindt hij de essentie van een goeie roman. Een onverwachte erfenis is zijn debuutroman.
Het verhaal
Puck Scheltinga van Beuningen is juriste en single. Al op haar tweeëndertigste bekleedt ze een topfunctie bij een grote bank en weet zich door haar keiharde opstelling prima te handhaven in de wereld van macht en geld. In materieel opzicht ontbreekt het haar aan niets. Echter, liefde en menselijkheid zijn haar vreemd. Haar leven krijgt een andere wending wanneer het RIAGG haar vraagt om de zorg op zich te nemen van een demente bejaarde oom, een man die ze amper kent en die na de dood van zijn vrouw alleen achterblijft. In het dorp IJsseldijk in de Gelderse Achterhoek ontmoet ze de treurende oude man die compleet onverwacht haar hart steelt. Puck besluit tijdelijk voor hem te zorgen, maar nog voor ze bij hem intrekt wordt haar oom afgevoerd naar een gesloten inrichting. Ze vecht als een tijgerin om hem daar uit te krijgen. In de gesloten dorpsgemeenschap waant ze zich op een andere planeet, waar hele andere normen en waarden gelden dan in de kille bankwereld. Door de liefde van haar oom en de warme dorpsgemeenschap ontdooit uiteindelijk de ijskorst om haar hart.

Mijn mening:
Een verhaal welke mijn aandacht al snel te pakken had. Ik werd het verhaal ingezogen en wilde het boek het liefst in een keer uitlezen. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven en leest makkelijk. Het is boeiend om te lezen hoe juist Pucks bejaarde dementerende oom Gerhard tot Puck weet door te dringen en ervoor zorgt dat ze haar gevoel weer durft toe te laten. Ook de persoonlijke ontwikkeling van Puck van zakelijke carrièrebitch met een topfunctie bij de bank naar de zorgzame Puck die zich niet bezighoudt met status, vermogen en uiterlijkheden maar zich druk maakt om de juiste zorg voor haar oom Gerhard en daardoor dichter bij zichzelf komt, maakt het verhaal interessant en boeiend. 

"Vanaf mijn studie had ik eigenlijk alleen maar oog gehad voor mijn werk. Ik was een keiharde bitch geworden. Wat had het me nou helemaal opgeleverd? Ja een salaris van twee ton per jaar plus een vette bonus, maar was ik daar nou gelukkiger door geworden? Alle gevoelens die andere vrouwen op mijn leeftijd hadden, had ik stelselmatig onderdrukt. De mannen in mijn leven waren eigenlijk nooit mijn maatjes geworden. Ik minachtte ze, en versleet ze dan ook net zo snel als een paar schoenen. Bij oom Gerhard lag dat anders, bij hem voelde ik iets wat ik nog nooit eerder had gevoeld. Het deed me goed, maar het bracht me ook in verwarring. Daar in Ijsseldijk werden heel andere, onvermoede registers opengetrokken. Daar liep je niet in dure mantelpakjes. Daar leefde je gewoon het leven, ontdaan van alle franje, waardoor de essentie waar het werkelijk om ging naar boven kwam. Men leefde daar ook dichter bij de natuur. Daar hoefde ik niet te overheersen. Ik kon daar gewoon mezelf zijn"

Niet alleen is het boeiend om te lezen over Puck en haar oom Gerhard, het verhaal zet je als lezer ook aan het denken over hoe wij in Nederland met onze (dementerende) ouderen omgaan. "We leefden in de veronderstelling dat we alles geregeld hadden, maar dat bleek aan het eind van je leven een illusie, want we stoppen onze ouderen weg in tehuizen, probleem opgelost. Feitelijk was het leven een soort woekerpolis. Je investeerde in een goeie toekomst. En aan het eind bleek je met lege handen te staan". Een onverwachte erfenis: Een sterk debuut welke mij nieuwsgierig maakt naar nieuwe boeken van deze auteur.

2 opmerkingen:

  1. Wat een origineel concept voor een boek. Dit klinkt erg interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nou in ieder geval 1 dag leeswerk nog 12 dagen te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.