01-05-2013

Recensie: Blind geloof - Jenna Miscavige Hill

Titel: Blind geloof
Auteur: Jenna Miscavige Hill
Genre: Waargebeurd
Uitvoering: Paperback
381 pagina's | Artemis & co | maart 2013


Jenna Miscavige Hill:
Jenna Miscavige Hill (1984) is een van de oprichters van www.exscientologykids.com, een organisatie die steun biedt aan jongeren die met de Scientology Kerk willen breken. Ze woont in Zuid-Californië.
Lisa Pulitzer (1964) is co-auteur van ‘Blind geloof’, en bekend van de New York Times- bestseller ‘Het begon toen ik veertien was' van Elissa Wall, die ook in Nederland een groot succes werd.
Het verhaal:
Jenna Miscavige Hill groeide op binnen de muren van de controversiële Scientology Kerk. Als nicht van leider David Miscavige had ze een bevoorrechte positie en belandde daardoor bij het elitecorps Sea Org. In deze spraakmakende memoir vertelt Jenna openlijk over haar ervaringen binnen de hoogste rangen van de Kerk, over het strenge regime waaraan kinderen onderworpen worden en over haar uiteindelijke vlucht in 2005. Blind geloof is het schokkende verhaal van een jeugd die werd verwoest door Scientology, van Jenna's dramatische ontsnapping en haar worsteling om een nieuw, eigen leven op te bouwen in de maatschappij. Zij is de eerste en enige van de Miscavige-familie die een blik biedt achter de schermen van 's werelds meest controversiële religie - haar praktijken, haar macht, haar volgers en haar geheimen.
Mijn mening
Een schokkend, verbijsterend en aangrijpend verhaal. Naast het persoonlijke verhaal van Jenna, wordt er ook informatie over de Scientology Kerk, het ontstaan, de oprichter en huidige leider gegeven. Eenmaal begonnen met het lezen van het persoonlijke verhaal van Jenna, krijgt haar verhaal me al snel te pakken om niet meer los te laten. Door het vertellen van haar verhaal, geeft Jenna een inkijk in de wereld van de Scientology Kerk.

Hoe is het mogelijk dat men kinderen hieraan blootstelt? Kinderen die al op jonge leeftijd zich moeten gedragen als volwassene, verantwoordelijkheden krijgen die absoluut niet bij hun leeftijd passen en zwaar lichamelijk werk moeten verrichten. En dat alles voor het hogere doel. Kinderen die geïndoctrineerd en gehersenspoeld worden, waarbij de gehele opvoeding en onderwijs in het teken van de Scientology Kerk staat en met name de Sea Org. Kinderen die hun ouders maar sporadisch te zien en of te spreken krijgen, in Jenna's geval krijgt ze vooral haar moeder nog nauwelijks te zien. Familiebanden en relaties worden dan ook als ondergeschikt aan het hogere doel gezien. 

Op 7 jarige leeftijd tekent Jenna een contract waarmee ze haar ziel een miljard jaar lang dienstbaar zal stellen aan de Scientology Kerk, nog niet beseffend wat dit alles voor haar zal betekenen. "Mijn leven was niet meer van mij". Jenna krijgt als Medisch Contact de verantwoordelijkheid voor alle zieke kinderen die op de Ranch verblijven, kun jij het je voorstellen, een kind van 7 die verantwoordelijkheden van een verpleegkundige op zich moet nemen? Die bepaalt wat er met een ziek kind moet gebeuren, die hier ook verantwoordelijk voor wordt gehouden? Die voor elk kind afzonderlijk vitaminepakketten moet samenstellen, en dat op 7 jarige leeftijd. 

Kinderen die steeds maar weer bezig zijn met verantwoordelijkheid af te leggen naar zichzelf, elkaar en naar de volwassenen toe, tot in het extreme met statistieken die ze zelf nauwkeurig samen moeten stellen, kinderen die elkaar berechten en corrigeren, de altijd aanwezige groepsdruk, al die regels en ver/geboden waar ze zich aan moeten houden. Kinderen kunnen geen kind zijn, spelen is er al helemaal niet bij, ze worden gezien als kleine volwassenen met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. 

Ook als Jenna later toetreed als lid van de Sea Org gaat dit steeds maar weer verantwoording af moeten leggen door. Ook de cursussen, sessies, de E-meter, het auditeren, alles om het hogere doel te bereiken. Alles maar dan ook alles staat in het teken van de Kerk en controle op alles en iedereen is heel gewoon. Deze controle, manipuleren en het invloed willen uitoefenen op personen gaat heel ver, tot in het extreme. Zo kan het zijn dat een getrouwd stel elkaar jaren niet ziet omdat de Kerk bepaald heeft dat de een op een andere basis zijn of haar werkzaamheden moet verrichten terwijl de ander elders verblijft. De Kerk bepaalt ook of mensen met elkaar mogen trouwen, of gezinsuitbreiding is toegestaan, de Kerk kan iemand dwingen tot het doen van abortus, alle post wordt eerst gescreend en bij mogelijke kritiek op de Kerk ontvangt degene waarvoor de post bestemd is deze niet, en zelfs als men uit de organisatie wil stappen, blijkt dit nog niet zo eenvoudig te zijn.

Jenna's broer Justin besluit uit de organisatie te treden en ook haar ouders verlaten op een gegeven moment de Kerk. Eigenlijk zou Jenna in navolging van haar ouders ook moeten vertrekken maar ze besluit loyaal te blijven aan de Kerk. Toch krijgt ze steeds meer twijfels over de Kerk en de organisatie. Dit alles leidt er uiteindelijk toe dat ze besluit om, samen met haar man Dallas, uit de Kerk te treden. Nadat ze de Kerk heeft verlaten, besluit ze de media op te zoeken om haar verhaal te vertellen, om het ware gezicht van de Scientology Kerk te laten zien en het voor andere slachtoffers op te nemen. "Naar mijn gevoel moeten mensen weten wat de Kerk echt is, wie de oprichter was, wat er daar allemaal gebeurt, wat men allemaal bereid is te doen en wat ze allemaal willen opofferen om hun doelstellingen te bereiken. Scientology is altijd een spel van macht en onderdrukking geweest". 

1 opmerking:

  1. Oeh, dit klinkt als een erg intens boek. Ik heb een tijd terug een boek gelezen over een meisje wiens ouders zich aansloten bij een sekte en dat heeft me heel erg aangegrepen. Dit boek lijkt me al net zo heftig.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.