13-05-13

Recensie: IV - Arjen Lubach

Titel: IV
Auteur: Arjen Lubach
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
Uitvoering: E-book
318 pagina's | Uitgeverij Podium BV | februari 2013

Arjen Lubach:
Arjen Lubach (1979) schreef drie romans, waaronder de bestseller Magnus. Daarnaast werkt hij voor theater, televisie en film. Hij was in 2012 winnaar van het televisieprogramma De Slimste Mens en werd verkozen tot tv-talent van het jaar.

Het verhaal:
Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord.

Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV?

Op de hielen gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid- Frankrijk. Elsa concludeert in wanhoop: gisteren rond deze tijd was er nog niets aan de hand.

Recensie door Coenraad de Kat:
Arjen Lubach heeft met IV een ijzersterk thrillerdebuut neergezet en het boek wordt geheel terecht een tv-serie.

Het verhaal speelt zich op 2 plaatsen af, namelijk in Amsterdam en in een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Elsa is met haar man en zoontje voor vakantie in hun familiehuis in Zuid-Frankrijk. Ze krijg daar een telefoontje van de politie (wat later blijkt geen politie te zijn) dat haar vader (de wetenschapper Marcus Ruys) vermoord is en of ze onmiddellijk wil komen. Elsa gaat zo snel mogelijk terug naar Amsterdam en wordt opgewacht op Schiphol. Hier begint het avontuur dat zich in nog geen 24 uur afspeelt en je in een hoog tempo meesleurt in het oplossen van de moord op haar vader. Terwijl ze dit doet heeft ze hulp nodig van een aantal mensen waarmee ze in contact komt door een spoor van aanwijzingen die haar vader voor haar heeft achtergelaten.

Arjen Lubach heeft je vanaf de eerste blz in de greep van het verhaal. Het is snel, spanning is hoog, fraaie actie-scenes die je meenemen naar ongekende leeshoogte. Tevens worden er dingen onthuld die je totaal niet verwacht en wordt je regelmatig aangenaam verrast door de personages en een stuk vaderlandse (staats)geschiedenis.

Arjen Lubach wordt vergeleken met Dan Brown. Dit heeft hij volgens mij geheel waargemaakt met dit boek qua opbouw, puzzel- en speurwerk. Hij is ook genomineerd voor de Gouden Strop en volgens mij een grote kanshebber om deze prijs in de wacht te slepen.

Ik ben zeer onder de indruk geraakt van dit boek. Het leest als een trein en die trein stopt pas als je de laatste blz gelezen hebt. Een boek dat je bijna niet weg kunt leggen, een echte pageturner.

1 opmerking:

  1. Mooie recensie, Coenraad. Nu komt hij zeker op mijn verlanglijst(je) !

    BeantwoordenVerwijderen