14-06-2013

Recensie: Het Amazoneverbond - Ad van de Lisdonk

Titel: Het Amazoneverbond
Auteur: Ad van de Lisdonk
Genre: Thriller
Uitvoering: Paperback
372 pagina's | De Crime Compagnie | mei 2013
Ad van de Lisdonk:
Ad van de Lisdonk (1964) schrijft al sinds zijn jeugd korte verhalen. Na zijn rechten- en informaticastudie richtte hij een aantal IT-bedrijven op, waardoor het schrijven enigszins op een zijspoor kwam te staan. 'Het Amazoneverbond' is zijn debuut als thrillerschrijver. Het boek kwam tot stand via de crowdfunding website TenPages.com, waar Van de Lisdonk binnen drie weken tijd tweeduizend aandelen van zijn manuscript verkocht. Hij werkt al aan een tweede deel.

Het verhaal:
Wanneer het lichaam wordt gevonden van een populaire politica is inspecteur John Engles de enige die denkt dat het geen ongeluk maar moord is. Samen met zijn collega Laura Sieberg komt Engles erachter dat er een geheim genootschap achter de moord zit. Het Amazoneverbond is een groep krijgsvrouwen die alles in het werk stelt om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen en daarbij ontzien ze niets of niemand.

Mijn mening:
Het Amazoneverbond heeft me aangenaam verrast. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven met oog voor detail. Had ik in het begin het gevoel een misdaadroman te lezen waarbij inspecteur John Engles en zijn team de dood van politica Claire van Ruysdael onderzoekt, al snel bleek het veel meer dan dit te zijn. Wat een misdaadroman lijkt, ontpopt zich tot een zeer spannende internationale thriller met onverwachte wendingen en gebeurtenissen en voert de lezer mee in de wereld van de Amazones, hackers, kernwapens en wereldpolitiek. 
Inspecteur John Engles onderzoekt de plotselinge dood van een politica die op het punt staat de verkiezingen te winnen. Hoewel John Engles van het tegendeel overtuigd is, wordt van hogerhand besloten de zaak bij gebrek aan bewijs als een ongeluk te beschouwen. Hij besluit samen met zijn collega Laura en zijn vriend en patholoog-anatoom Dr. Diederik (Dee) tegen alle orders in verder onderzoek te doen naar de mogelijke moordenaar. Ze komen erachter dat de moord op Claire het werk is van een geheim genootschap van militante vrouwen; Het Amazoneverbond. Dit genootschap wil de wereld naar haar hand zetten en vrouwen aan de macht krijgen. Hier hebben ze alles voor over; van het doden van mensen die hun in de weg staan of te dichtbij komen tot zelfs op het spel zetten van de wereldvrede. Zijn deze vrouwen nog te stoppen of loopt het inderdaad uit tot een groot conflict in de golfregio en een daarop volgend 3e Wereldoorlog?
De onverwachte wendingen in het verhaal zorgen voor spanning en verrassingen en maken dat je door wilt lezen totdat het verhaal uit is. De informatie over de Amazones en hun geschiedenis, de verschillen tussen mannen en vrouwen en de positie van vrouwen in de maatschappij, waren interessant en boeiend om te lezen. Naar mijn mening had, zeker in het eerste deel van het verhaal, deze informatie iets beknopter gekund om toch het verhaal te kunnen blijven volgen. De hoeveelheid informatie die je als lezer in het begin van het verhaal te verwerken krijgt, maakt dat het even duurde voordat het verhaal me in haar greep kreeg en hield. Vroeg ik me in het begin van het verhaal nog af; wanneer begint het nu echt en komt er vaart en spanning in het verhaal, al snel werd ik op mijn wenken bediend en veranderde het verhaal in een razende achtbaan, die zich niet langer beperkte tot de Nederlandse landsgrenzen, met een aantal schokkende gebeurtenissen en verrassende, onthutsende wendingen. 
Het Amazoneverbond is een sterk thrillerdebuut van Ad van de Lisdonk. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het tweede deel van Het Amazoneverbond; Het Amazoneoffensief. Ik kijk er naar uit!

2 opmerkingen:

  1. Deze staat hoog op mijn NTL-lijst !
    Geweldig mooie en duidelijke recensie is dit !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeh, ik wil deze ook nog heel graag lezen. Ik heb er meerdere boekenbloggers zo enthousiast over horen (euh... lezen) zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.