24-07-13

Recensie: De tuin van de avondnevel - Tan Twan Eng

Titel: De tuin van de avondnevel
Auteur: Tan Twan Eng
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Roman
Uitvoering: E-Book
374 pagina’s | Xander uitgevers | 2013

Tan Twan Eng:
Tan Twan Eng (1972) is geboren in Penang, Maleisië. Zijn eerste roman The Gift of Rain werd voor de Booker Prize genomineerd, evenals zijn tweede roman De tuin van de avondnevel. Eng woont in Kaapstad in Zuid Afrika.

Het verhaal:
Als hoofdpersoon Yun Ling Teoh met pensioen gaat als advocaat en rechter neemt ze je mee op reis van haar herinneringen/gebeurtenissen in haar leven. Ze keert terug naar een plek uit haar verleden en daar probeert ze de laatste eer van haar overleden zus te realiseren. Hier ontmoet ze Nakamura Aritomo, de vroegere hovenier van de Japanse keizer, en dat maakt vele oude littekens/emoties  bij haar los.

Recensie Coenraad de Kat:
Tan Twan Eng heeft een bepaalde stijl waar je in het begin wel even aan moet wennen. Vooral qua namen, en de tijd waarin het zich afspeelt gaat langzaam. Je wordt meegenomen terug in de tijd van kort na de 2e WO en wat de Japanners haar en haar familie hebben aangedaan. De gebeurtenissen in haar leven worden opgeroepen door Nakamura Aritomo, die haar in dienst neemt als leerling hovenier om een Japanse tuin aan te leggen. Cultuur en geschiedenis komen ruim aan bod in dit verhaal. De confrontaties met haar verleden roepen vergiffenis en dingen op een bepaalde manier verwerken zodat je het kan gaan loslaten.  Tijdens het lezen van dit boek lijkt het of jezelf midden in het verhaal zit en toekijkt wat er zich allemaal afspeelt. Er straalt een enorme rust uit tijdens het lezen van dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten