10-07-2013

Recensie: Wachten tot je gehoord wordt - Amanda Knox

Titel: Wachten tot je gehoord wordt
Auteur: Amanda Knox
Genre: Waargebeurd
Uitvoering: Paperback
382 pagina's | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | mei 2013

Amanda Knox:
In november 2007 was Amanda Knox 20 toen haar vriendin en huisgenote, de jonge Engelse studente Meredith Kercher, werd vermoord. Tijdens de rechtszaak die volgde werd Amanda het mikpunt van internationale kritiek en speculatie, en haar zaak werd op de voet gevolgd door de rioolpers. In 2009, na een zeer omstreden rechtszaak, werd ze veroordeeld voor de moord. In oktober 2011, nadat Amanda vier jaar in een Italiaanse gevangenis had doorgebracht en een langdurige beroepsprocedure had doorlopen, werd het vonnis vernietigd. Amanda vloog direct terug naar de Verenigde Staten. Amanda woont nu in Seattle, de stad waar ze vandaan kwam, en studeert aan de schrijversvakschool. 

Het verhaal:
In november 2007 was Amanda Knox 20, en ze was net een paar weken eerder naar Perugia in Italië verhuisd om daar Italiaans te gaan studeren toen haar vriendin en huisgenote, de jonge Engelse studente Meredith Kercher, op wrede wijze werd vermoord. Het moordonderzoek haalde wereldwijd de voorpagina's en toen Amanda werd gearresteerd, zou ze het middelpunt worden van een mediahype. Jong en naïef als ze was, verdrietig om de verschrikkelijke dood van haar vriendin en met niet meer dan basiskennis van het Italiaans, werd ze aan zware verhoren onderworpen en had ze de grootst mogelijke moeite om de politie te verstaan en te zorgen dat ze zelf werd begrepen. Tijdens de rechtszaak die volgde werd ze het mikpunt van internationale kritiek en speculatie, en haar zaak werd op de voet gevolgd door de rioolpers. In 2009, na een zeer omstreden rechtszaak, werd ze ten onrechte veroordeeld voor de moord. In oktober 2011, nadat Amanda vier jaar in een Italiaanse gevangenis had doorgebracht en een langdurige beroepsprocedure had doorlopen, werd het vonnis vernietigd. Amanda vloog direct terug naar de Verenigde Staten.

In Wachten tot je gehoord wordt vertelt Amanda Knox voor het eerst welke verschrikkingen ze werkelijk heeft moeten doorstaan. Op basis van de dagboeken die ze bijhield en de brieven die ze schreef gedurende haar gevangenschap, geeft Amanda vastberaden een zeer persoonlijk verslag van haar aangrijpende ervaringen, van de verslagenheid over de moord op haar vriendin tot de talloze fouten en misverstanden die tot haar arrestatie zouden leiden. Ze vertelt uitgebreid hoe het was om als twintigjarige in een vreemd land gevangen te worden gezet voor een misdaad die ze niet had begaan en om door de internationale media te worden afgeschilderd als een demon. Ze schetst wat het betekende voor haar familie en vrienden die steeds op en neer pendelden om te zorgen dat ze nooit lang alleen zou zijn. Ze beschrijft hoe haar relatie met de mensen die in haar onschuld geloofden sterker werd en hoe de kracht van haar familie haar door de zwaarste tijd van haar jonge leven heen heeft geholpen. 

Mijn mening:
Een aangrijpend verhaal welke zich laat lezen als een thriller, maar dan wel een waargebeurde thriller. In het boek vertelt Amanda over de nachtmerrie waarin ze terechtkomt als verdachte in de moord op haar vriendin en huisgenote Meredith. Ze beschrijft deze nachtmerrie vanaf haar arrestatie in 2007 tot aan haar vrijlating in 2011 zeer uitvoerig en gedetailleerd, naar mijn mening iets té uitvoerig. Dit maakt dat het verhaal niet vlot leest en ik af en toe de neiging krijg om het boek naast me neer te leggen. Zelf ben ik van mening dat een minder uitvoerige beschrijving niets had afgedaan aan haar aangrijpende verhaal. Het verhaal is openhartig geschreven met behulp van haar dagboeken en brieven die Amanda in de gevangenis schreef alsmede de verslagen van de rechtszittingen. Het is bewonderenswaardig hoe Amanda zich, ondanks alle tegenslagen, alle gerechtelijke dwalingen, het uitlekken van valse bewijzen naar de media door het OM, alle media-aandacht waarbij een verkeerd beeld van haar neergezet word en het moeten overleven in de gevangenis, zich staande weet te houden en hoe ze, samen met haar advocaten en familie, blijft strijden voor gerechtigheid, welke in 2011 uiteindelijk leidt tot haar vrijlating.

"Vier jaar lang had ik gevochten om mijn hoofd boven water te houden, om niet ten onder te gaan. Die eerste teug lucht die ik nam was diep, zwaar, onverwacht en pijnlijk. Maar ik kreeg weer lucht. Daar was mijn leven weer. Daar was de vrijheid. 

"Ik ging de gevangenis in als een naïef, maf kind van twintig en kwam eruit als een volwassen, naar binnen gekeerde vrouw". 

De vraag blijft, ook na het lezen van haar memoir; is Amanda onschuldig zoals ze in het boek beschrijft, of heeft ze toch een rol gespeeld in de moord op Meredith zoals het OM en Meredith's familie nog altijd beweren? Was zij slachtoffer van een heksenjacht door het OM en de gerechtelijke dwalingen? "Tijdens de persconferentie op de dag waarop Raffaele en ik werden gearresteerd hadden ze immers al bekendgemaakt dat de zaak was opgelost. Ze zouden dus koste wat kost vasthouden aan hun verhaal. Ze zochten daar vervolgens bewijzen voor". De échte waarheid, zullen we die ooit te weten komen?

In maart 2013 verwierp het Italiaanse Hof van Cassatie de vrijspraak en besloot dat het proces overgedaan moest worden.

Wachten tot je gehoord wordt: een aangrijpend verhaal welke zich laat lezen als een waargebeurde thriller. Amanda vertrok voor haar studie naar Italië en wat een mooie tijd had moeten worden, veranderde al snel in een nachtmerrie. De wijze waarop de politie en het OM haar behandelden, de gerechtelijke dwalingen, het uitlekken van valse bewijzen naar de media maar zeker ook de rol van de rioolpers is tenenkrommend. Hoe zal deze nachtmerrie, die nog immer voortduurt nu het proces overgedaan moet worden, eindigen voor Amanda en betrokkenen? 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een poos geleden de film gezien over deze zaak en wil absoluut ook nog heel graag het boek lezen. Het klinkt als een heuse nachtmerrie en ik vraag me af of we ooit zullen weten hoe de vork precies in de steel zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit een heel goed geschreven recensie en wil mede hierdoor het boek ook nog gaan lezen ! Hartelijk dank !

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.