19-08-13

Recensie: Rooksignalen - Ineke Holtwijk

Titel: Rooksignalen 
Auteur: Ineke Holtwijk
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Reisverhalen
Uitvoering: E-book
259 pagina's | Uitgeverij Atlas | 2006
Heruitgave E-book | Uitgeverij Fosfor | 2013

Ineke Holtwijk:
Ineke Holtwijk (1955) was jarenlang correspondent voor de Volkskrant en het NOS-journaal in Zuid Amerika. Haar standplaats was Rio de Janeiro. Van daaruit maakte zij reizen door Brazilië, waar zij verschillende boeken over schreef, en het hele continent. Ze schreef onder meer de reisverhalenbundel Heimwee naar de Horizon en het bekroonde Kannibalen in Rio, waarover de pers oordeelde: ‘een reisboek  dat leest als een roman’.                     

Het verhaal:
Het is een fascinerend gegeven: in deze tijd van internet en ruimte-excursies leven er op aarde nog volken waarmee we nooit contact hebben gehad en waarvan we ook niets weten. In Brazilië zijn het er zeker vijftien, die ver weg gestopt in het Amazonewoud leven. Maar in 1995 wordt twintig kilometer van de bewoonde wereld, tot stomme verbazing van iedereen, een groepje van elf onbekende primitieve indianen ontdekt, in een bos dat als een eilandje van groen in een verder kaalgekapt gebied ligt. Ze leven zoals ze al duizenden jaren deden en verdedigen zich met pijl-en-boog als houthakkers hun bos binnendringen. Tien jaar lang volgde Ineke Holtwijk de emotionerende kennismaking van dit groepje indianen met onze wereld. Het is een even spannend als schokkend eenentwintigste-eeuws evolutiesprookje. En de ontmoeting met deze indianen blijkt ook een confrontatie met onze eigen normen en vanzelfsprekendheden.

Recensie door Coenraad de Kat:
Ineke volgt 10 jaar lang de groep indianen en de Funai (een overheidsorganisatie die opkomt voor de belangen van de indianen). De bevindingen en vragen die het oproept beschrijft ze met zeer grote passie in dit boek. Ze is getuige van de moeilijkheden (zoals ontbossing door houtkappers, grootgrondbezitters, overheid en corruptie) die het voor de indianen brengt om te kunnen blijven leven zoals ze gewend zijn. Ineke beschrijft dit zeer oprecht en ook met de vragen die het oproept. Het is een reis door het oerwoud met mensen die er leven, die veranderingen ondergaan maar tevens ook de schoonheid van het oerwoud prachtig naar voren laat komen. Tijdens het lezen van dit boek is het net of je mee gaat op expeditie, je voelt de spanning tussen de stammen en hun, maar ook de rust voel je als ze de indianen gade slaan tijdens hun gebruiken en de dagelijkse dingen die de indianen bezig houd.

Rooksignalen: een boek dat bij je blijft nadat je het gelezen hebt.

3 opmerkingen:

  1. Mooie recensie, Coenraad ! Lijkt me een prima boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Zou het spontaan niet gaan lezen denk ik maar klinkt wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op z'n tijd hou ik wel van zo'n boek.

    BeantwoordenVerwijderen