04-10-13

Recensie: Banga slet - Roger Vanhoeck

Titel: Banga slet (Portretreeks)
Auteur: Roger Vanhoeck
Genre: Young Adult
Uitvoering: Hardcover
185 pagina's | Abimo Uitgeverij | september 2013


Roger Vanhoeck:
Debuteerde in 1987 met "In de ban van Krishna", de eerste van een reeks jongerenromans. Hij put inspiratie voor zijn verhalen uit de geschiedenis, de actualiteit en persoonlijke reiservaringen. Hij schrijft over confronterende en prangende thema's als straatkinderen, politieke onderdrukking en uitbuiting, asielzoekers, de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch ruimt hij ook altijd plaats in voor hoop, vriendschap en liefde.

Het verhaal:
De mama van Luna heeft grootse plannen met haar dochter. Want waarom voor verpleegster studeren als je ook dokter kunt worden? In het 'Proffenkot', de eliteschool bij uitstek, zal Luna alle kansen krijgen.
Maar Luna is verschrikkelijk eenzaam op haar nieuwe school. Ze voelt er zich helemaal niet thuis, mist haar vrienden en sluit zich zoveel mogelijk op in haar eigen wereldje. Net daardoor krijgen een aantal pestkoppen haar in hun vizier. Het gepest gaat van kwaad naar erger. Tot Luna haar eigen e-mailadres en telefoonnummer op het internet ontdekt, met het bericht dat ze iedere jongen naaktfoto's wil sturen. Terwijl Luna helemaal in paniek slaat, probeert de school naar oplossingen te zoeken. Zullen de leerkrachten en de directie erin slagen het pesten een halt tot te roepen?
Mijn mening
Banga slet is een aangrijpend en meeslepend verhaal over de eenzame Luna die gepest wordt op haar nieuwe school, "het Proffenkot". Het verhaal is prettig geschreven en laat zich vlot lezen. Het actuele thema van het boek: pesten en het dilemma; doe ik mee met de groep pesters of kom ik op voor mijn gepeste klasgenoot? 

Stel je voor; een eerste dag op een nieuwe school, niet weten wat je te wachten staat, of je er vrienden krijgt en aansluiting met de klas. Die eerste dag op je nieuwe school kom je in aanraking met je kwelgeesten die je het leven vanaf dan zuur maken. Het overkomt Luna, de hoofdpersoon in het verhaal. 

"Luna weet niet wat ze hoort. Die gasten zijn geschift, compleet gek! Wat heeft zij verkeerd gedaan? Niks. Niet zij doet moeilijk, die Wammes heeft haar voor joker gezet. Oké misschien had ze anders kunnen reageren, had ze moeten zeggen waar het op staat, had ze zich kwaad moeten maken, laten zien dat ze niet gediend is van die kinderachtige grapjes, dat ze niet op haar kop laat zitten. Maar ja… Ze voelt tranen prikken. Als ze nu praat, gaan de waterlanders gegarandeerd vloeien. Dan maakt ze zich pas echt belachelijk. In plaats van uitleg te geven, zet ze het op een lopen".
Luna voelt zich eenzaam op haar nieuwe school en mist haar vriendinnen. Ze probeert de groep kwelgeesten te ontwijken en trekt zich steeds meer terug in haar eigen wereldje. De groep kwelgeesten heeft een duidelijke leider, Regi, de rest van de groep zijn meelopers, ze doen alles om in een goed daglicht bij Regi te komen. Doen ze niet mee met hem en de groep, dan leidt dit tot uitsluiting, dit wil niemand. 
De school heeft in de gaten dat er iets speelt met Luna en heeft het vermoeden dat ze gepest wordt. Twee jaar geleden stierf een meisje omdat ze niet meer tegen het pesten kon, sindsdien heeft de school een anti-pestbeleid ingesteld en een begeleidingsgroep tegen pestgedrag in het leven geroepen. De school wil er alles aan doen om eenzelfde situatie als twee jaar geleden te voorkomen. Er wordt een supportgroep samengesteld met de bedoeling het leven van Luna op school aangenamer te maken en haar uit haar isolement te halen. Luna heeft vertrouwelijke gesprekken met een leraar, in eerste instantie durft ze niet te vertellen wat er allemaal speelt. Bang dat haar pesters dit te weten komen en het pesten nog erger zal worden. Maar ze kan niet anders dan vertellen wat er aan de hand is, in de hoop dat het stopt. Ze vertelt over de groep die haar uitlacht, de verwijten en dreigementen, de spijkers op straat zodat ze een lekke band kreeg, de ruzie op het schoolplein met Romy en de seksueel getinte "grapjes". 

Ondanks dat de school er bovenop zit, kan deze niet voorkomen dat het pesten doorgaat en van kwaad tot erger wordt. Wat begon als een zogenaamd lolletje, is het allang niet meer. De groep wil Luna een lesje leren en voorkomen dat zij hun verraad. Mies, een van de groepsleden, weet niet wat ze moet doen; het spel van de groep meespelen, Luna verwittigen van hun voornemens of de directeur inlichten? Wat als de groep zich tegen haar zal keren en zij weer het slachtoffer van de groep gaat worden zoals vorig jaar? Wat moet ze doen? Mies stuurt Luna een sms'je dat ze op moet passen voor Romy en Regi, zij spelen een vals spel. Ook vertelt Mies op school over het plan van Romy en Regi.
Regi wil aanpappen met Luna, doen alsof hij verliefd op haar is. Luna vertrouwt de toenadering van Regi niet, maar ze wil hem zó graag geloven, geloven dat hij het meent. Regi maakt een afspraakje met Luna, maar dan blijkt wat hij voor ogen heeft. In ruil voor seks met hem zal de groep haar met rust laten. "Eén woord van mij en ze laten jou met rust. Gedaan met pesten."

Luna gaat niet meer naar school, ze ligt in bed, praat en eet nog nauwelijks. Haar moeder weet zich geen raad. Wat is er toch aan de hand met Luna? Ze praat met school en vindt dat er iets moet gebeuren. Zo kan het niet langer. Ze besluiten dat de leraar waar Luna al eerder vertrouwelijke gesprekken mee voerde, bij hun thuis zal komen om met haar te praten. Ze moeten erachter zien te komen wat er gebeurd is.

"Ze wil weg van die school. Weg is genoeg, weg van de leugens, weg van de pesters, weg van de verraders, weg desnoods naar het andere eind van de wereld".

Luna ontvangt een email met bijlage. Wanneer ze deze opent, blijkt het te gaan om een bangalijst waar ook haar naam op vermeld staat. Luna ontvangt allemaal vreemde telefoontjes en emails waarin gevraagd wordt om haar naaktfoto. Ze begrijpt het niet, hoe komen al die vreemde jongens aan haar telefoonnummer en emailadres? En waarom vragen ze om een naaktfoto van haar? Dan blijkt dat haar persoonlijke gegevens op internet staan, met de opmerking dat ze iedere jongen die haar een foto van zichzelf stuurt, een naaktfoto zal sturen. Luna raakt in paniek en vlucht weg.

"..Ik zit gevangen, gevangen in een web. Kleverige draden wikkelen haar in. Van alle kanten komen spinnen met harige poten en vervaarlijk open en dicht klappende kaken op haar af. Ze wil zich losrukken. Hoe meer ze zich inspant om zich te bevrijden, hoe meer ze verstrikt raakt. Het web wordt een gevangenis. Tralies. Paniek! Wiekende armen! Een gil. Neeeee…. Niks helpt, de spinnen komen steeds dichterbij. Ze lachen. Banga banga banga. De spinnen krijgen een gezicht. Grijzende smoelen. Staalharde ogen. Uitgeput hijgend loopt Luna zonder jas en op haar blote voeten naar buiten. Ze rilt. Toch voelt ze geen kou. Rennen. Weg uit het web. Ontsnappen."

Luna rent naar het Wolvenmeer, het meer waar ze al die tijd tot rust kwam, haar vluchtplek als ze zich wilde onttrekken aan de storm van het pesten. Ze wil niet meer verder, ze kan niet meer. Maar ze komt tot inkeer, in het water zal zij geen winnaar zijn maar de grote verliezer. Ze vlucht weg van het water...

Banga slethet boek maakt onderdeel uit van de Portretreeks, een ontroerende Young Adult reeks met actuele thema's. Ook Banga slet behandelt een actueel thema; pesten en het dilemma; doe je mee met de groep pesters of kom je op voor degene die gepest wordt? Een aangrijpend en ontroerend verhaal. Als lezer leef je mee met Luna en begrijp je ook het dilemma waarin Mies zich bevindt. Als slachtoffer van pestgedrag tijdens mijn schooljaren kon ik me goed inleven in de gevoelens en gedachten van Luna; die machteloosheid, eenzaamheid, de pijn, boosheid, angst, schaamte en niet weten hoe het pesten te stoppen. Het verhaal bracht me dan ook voor even terug naar mijn schooljaren... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.