26-12-2013

De schutter - Maarten Zeegers

Maarten Zeegers is een van de weinige journalisten die van binnenuit verslag kon doen van de opstand in Syrië. Hierover schreef hij het succesvolle boek Wij zijn Arabieren, dat werd genomineerd voor zowel de Dick Scherpenzeelprijs als de VPRO Bob den Uyl Prijs 2013. Zeegers maakt het ingewikkelde conflict in Syrië nu invoelbaar met een novelle, De schutter.

In De schutter figureert een jonge opstandeling. Wanneer hij iemand in het vizier heeft, raakt hij met zichzelf in conflict: moet hij de trekker overhalen of niet? In een flits trekt zijn verleden aan hem voorbij, hij denkt aan zijn vriend die vanwege verscherpte politieke en religieuze verschillen nu zijn vijand is geworden.

Deze meeslepende vertelling laat zien hoe het is om in een dictatuur te leven, en leert ons meer over de opstand dan honderd televisie-uitzendingen. Voor iedereen die het Syrië-conflict beter wil begrijpen, voegde Zeegers een katern ‘Syrië voor dummies’ toe. Hierin legt hij beknopt en helder uit wat de oorzaken zijn van de burgeroorlog, wie de deelnemers zijn en welke rol religie speelt in het conflict.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.