18-12-2013

Recensie: Ben je al bang? - Jaye Ford

Titel: Ben je al bang?
Auteur: Jaye Ford
Genre: Literaire Thriller
Uitvoering: E-book
368 pagina’s | De Kern | november 2013  
Jaye Ford:
Voordat zij fulltime auteur werd, werkte Jaye Ford als verslaggever en sportjournalist voor kranten, radio en televisie. In 1988 werd zij de eerste vrouwelijke presentator van een landelijke sportprogramma. Daarnaast runde ze haar eigen pr-bedrijf. Ze gaf dit werk op om een fulltime moeder, vrijwilliger op school en auteur te worden. Ze woont met man en twee kinderen aan Lake Macquarie in Nieuw South Wales.

Het verhaal:
Een verlaten parkeergarage, laat op de avond. Livia loopt snel door de slecht verlichte ruimte, haar gedachten al bij huis. Tot een man met een zwart masker uit het donker stapt en haar tegen haar auto duwt. Liv weet haar belager van zich af te slaan, en ontsnapt ternauwernood. Door de plaatselijke pers wordt ze vervolgens tot heldin gebombardeerd - maar dan begint haar nachtmerrie pas echt. Ze ontvangt dreigbrieven die duidelijk maken dat niet alleen zijzelf maar ook haar zoontje gevaar loopt. Wie is deze stalker, die alle details van haar leven kent? Dezelfde engerd die haar eerder tot doelwit heeft gemaakt? Of iemand die ze dacht te kunnen vertrouwen?

Mijn mening:
Een spannende, beklemmende en meeslepende thriller waarbij je als lezer jezelf steeds de vraag stelt; wie zit er achter al die bedreigingen, wie heeft het op Livia gemunt? Is degene die haar in de parkeergarage aanvalt en degene die haar stalkt en dreigbrieven stuurt een en dezelfde persoon? Is het iemand die ze kent, iemand uit haar directe omgeving, een van haar vrienden? Vanaf de eerste pagina krijgt het verhaal me dan ook in haar greep en laat deze me niet meer los. Het enige wat ik wil is doorlezen. Ik heb al snel mijn vermoedens wie de dader zou kunnen zijn, maar heb ik het bij het rechte eind? 

Op een avond wordt Livia bij het verlaten van haar werk in een donkere, verlaten parkeergarage aangevallen. Door de lessen die ze van haar vader kreeg, weet zij zich te verweren en haar aanvaller slaat op de vlucht. 

'Ze liep over de verlichte voetgangershelling naar de duisternis van de derde verdieping. Even bleef ze weifelend staan. Vanmiddag was het hier druk geweest, maar nu was het over halfacht en stonden er bijna geen auto’s meer. De garage was een naargeestige, donkere grot geworden. Opeens zag ze achter zich iets bewegen. En toen werd er een hand voor haar mond geslagen. Wat er daarna gebeurde, ging zo snel dat ze nergens aan kon denken. Een arm klemde zich rond haar borst. Vingers knepen in haar bovenarm en drukten die tegen haar lichaam. Knieën duwden tegen de achterkant van haar dijbenen. Ze werd achteruit getrokken. Haar pumps schraapten over de vloer. Ze wilde gillen, maar kon haar mond niet openen vanwege de druk van de hand die haar lippen plette. Wanhopige, gesmoorde, hikkende geluiden bleven steken in haar keel. Angst gierde door haar lijf. Toen sprak hij. ‘Jij bent van mij, hoer’. Ze zag dat hij helemaal in het zwart was. Zwarte kleding, zwarte handschoenen, zwarte bivakmuts. Dit was geen spontane aanval. Hij had het gepland. Hij had zich erop gekleed. Hij had in het donker op haar staan wachten.'

Korte tijd na deze aanval ontvangt Livia een dreigbrief. Livia lijkt in een nachtmerrie te zijn beland, er volgen meer dreigbrieven, er wordt ingebroken op haar werk en haar kantoor wordt kort en klein geslagen. 
Alles is vernield. De meubels, de computer, dossiers, foto’s, alles. Ze hebben niets heel gelaten. Drie dagen nadat iemand haar in de parkeergarage had aangevallen, is haar kantoor - de plek waar ze al haar dagen doorbracht en waar ze zich tot vandaag het meest op haar gemak had gevoeld - gekozen als doelwit van gewelddadige vernielzucht. Dat was geen toeval. Iemand had het op haar voorzien.” 
Als er ook dreigementen richting haar directe omgeving volgen en haar vriendin Sheridan bij een auto-ongeluk ernstig gewond raakt, beseft Livia dat haar stalker steeds verder haar leven binnendringt en slaat de paniek toe. Uit alle dreigbriefjes die hij voor haar achterlaat blijkt dat hij wil dat ze bang is; bang waarvoor, bang voor wie? Haar stalker weet zelfs haar eigen zoontje Cameron te benaderen en een dreigement richting hem achter te laten. „Dag Cameron, vraag je moeder of ze wil dat je negen wordt.”  Livia voelt zich meer en meer in het nauw gedreven. Wie is haar stalker en wat wil hij van haar? Wie kan ze nog vertrouwen? 
„Het briefje had haar duidelijk gemaakt dat hij Cameron kon grijpen wanneer hij maar wilde. Dat Cameron in levensgevaar verkeerde zolang hij bij haar was. Het bewees dat zij niet garant kon staan voor de veiligheid van haar zoon, van haar lieve, geliefde zoon. En daarmee had die schoft haar het laatste wat voor haar nog waarde had, afgenomen.”
Als lezer voel je Livia’s onmacht, angst en woede en de altijd aanwezige dreiging van het gevaar. Zal het Livia lukken haar stalker te ontmaskeren en haar leven en dat van haar zoontje veilig te stellen? Een spannende ontknoping volgt. 
Ben je al bang?: een spannende en beklemmende thriller die mij al snel in haar greep kreeg en me niet meer losliet. Personages zijn goed uitgewerkt, er zit vaart in het verhaal, opbouwende spanning en een constante aanwezigheid van dreigend gevaar maken dat je maar één ding wilt; doorlezen en achter de identiteit van Livia's stalker zien te komen. Wie is hij en waarom heeft hij het op haar gemunt? Is het iemand uit haar directe omgeving? Ben je al bang? is een aanrader, een must-read!

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.