27-12-13

Recensie: De erfenis - Henriette Power

Titel: De erfenis
Auteur: Henriette Power
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Roman
Uitvoering: paperback
359 pagina’s | Uitgeverij Meulenhoff Boekerij | september 2013
Henriette Power:
Is een Amerikaanse schrijfster met Griekse roots. Ze maakte als kind voor het eerst kennis met de kracht van verhalen door haar vader, die haar voor het slapengaan voorlas uit de Odyssee. Na haar studie Engelse literatuur gaf ze een aantal jaren les aan Harvard University voor ze de stap zette om haar debuutroman De erfenis te schrijven.

Het verhaal:
De erfenis verweeft het leven van Callie met de oorlogsherinneringen van haar moeder Clio, en het tragische geheim dat haar verleden overschaduwt. Als Callie de erfenis van haar lievelingsoom op orde brengt, stuit ze daarbij op steeds meer verzet van haar moeder, die al haar vragen naar het verleden nors afwijst. Terwijl ze de puzzelstukjes van het familiegeheim bij elkaar probeert te leggen dreigt haar eigen leven uiteen te vallen: een roekeloze affaire brengt haar op handen zijnde huwelijk in gevaar en ze wordt gedwongen haar eigen verleden en toekomst opnieuw onder ogen te zien. 

Recensie door Coenraad de Kat:
Callie heeft een Griekse moeder en een Amerikaanse vader en woont samen met haar partner in Boston. Op een dag krijgt ze een telefoontje uit Griekenland van haar nicht Aliki dat haar lievelingsoom Nestor is overleden. Haar oom heeft Callie een erfenis achtergelaten en ze zal naar Patras (Griekenland) moeten afreizen om deze erfenis te aanvaarden. De erfenis bestaat uit foto’s, papieren en spulletjes. Clio, Callie's moeder die weer in Patras is gaan wonen na haar stukgelopen huwelijk, wil eigenlijk niet dat haar dochter naar Patras afreist en laat dat ook duidelijk merken.

Henriette beschrijft het ene verhaal vanuit Callie's oogpunt en het andere verhaal vanuit Clio. Zij heeft veel geheimen die ze niet wil delen met haar dochter. Terwijl Callie zichzelf door de spullen heen worstelt stuit ze op veel vragen die haar moeder niet wil beantwoorden en ook probeert te ontlopen. Henriette behandelt de oorlog die diepe sporen heeft achtergelaten bij de gehele familie. Dit familieverhaal heeft drama maar ook de strijd van de waarheid. De karakters zijn niet geheel uitgewerkt en hierdoor mist het verhaal toch een bepaalde diepgang, maar ondanks dat leest het boek heerlijk en besef je dat veel families geheimen met zich meedragen. Henriette neemt je mee in deze familiegeschiedenis en laat je even toe in hun leven. Henriette beschrijft de moeilijke moeder-dochter relatie op een afstandelijke manier maar ondanks dat voel je wel de familieband en behandelt men elkaar met respect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten