11-12-13

Recensie: Havana - Jeroen Guliker

Titel: Havana
Auteur: Jeroen Guliker
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Literaire thriller
Uitvoering: Paperback
320 pagina’s | Credo uitgevers | november 2013
Jeroen Guliker:
Voordat Guliker (1966) in 2008 begon met schrijven werkte hij twintig jaar lang in de evenementenbranche. Zijn derde boek Verborgen Vrucht werd in 2012 door Crimezone.nl genomineerd voor de Crimezone Thriller Award als debuut van het jaar.
Het verhaal:
De ontreddering herhaalde zich. Drie, vier keer kaatsten haar hulpkreten tegen de betonnen muren voordat ze door de stilte werden opgeslokt. Ze veegde de tranen van haar gezicht en probeerde opnieuw de wanhoop uit haar lijf te schreeuwen. 'Laat me gaan! Maak me los!'
Hannahs leven lijkt in balans wanneer de machtige en in kunstkringen gevreesde Simon Salomons haar schildertalent ontdekt. Haar carrière raakt in een stroomversnelling, maar de zoete smaak van het succes verbittert op slag als Hannah na het plotselinge overlijden van haar moeder noodgedwongen terugkeert naar haar geboortedorp, het strenggereformeerde Duinwijck. Haar terugkeer ontgrendelt deuren die ze jarenlang angstvallig heeft dichtgehouden. Tegen wil en dank wordt ze geconfronteerd met de leugens, trauma's en duistere mysteries uit haar verleden. Hannah zou het dorp het liefst zo snel mogelijk weer de rug toekeren, maar haar obsessies en seksuele fantasieën schreeuwen om verklaringen. Haar zoektocht naar antwoorden leidt via een reeks huiveringwekkende ontdekkingen naar een bloedstollende ontknoping. Welke geheimen houden zich schuil achter de duinen van Hannahs geboortedorp? Wat is er drie decennia geleden werkelijk in Duinwijck gebeurd?

Recensie door Coenraad de Kat

DE KARAKTERS: 
Hannah wordt goed uitgewerkt mede doordat ze gedurende het verhaal aan de hand van de schilderijen zichzelf steeds meer bloot geeft. Op een mooie manier wordt er steeds een laagje afgepeld waardoor ze een mens van vlees en bloed wordt. Simom daartegen vond ik iets tegenvallen. Hij had wat mij betreft meer pit en sluwheid mee mogen krijgen, "de mooie bad guy". De bijrollen komen op de juiste momenten aan bod en de juiste dosis informatie.

DE AUTEUR: 
Ik heb de boeken van Jeroen in huis maar dit is het eerste boek wat ik van hem lees. Ik ben enorm verrast door zijn schrijfstijl en de manier hoe hij het verhaal gedoseerd heeft.

PLOT: 
De verschillende verhaallijnen hebben ieder zo hun eigen spanningsveld wat het tot een heel mooi plot wordt opgedreven.

ALGEMEEN: 
Succes, geloof en opvoeding komen goed aan bod. Jeroen heeft het verwerkt in een boeiend en spannend geheel, dat als resultaat een prachtboek heeft opgeleverd.

DIT BOEK: 
Het boek laat zien hoe je jeugd en opvoeding beleefd en wat het met je doet. De invloed die het heeft op je verdere leven, bewust of onbewust, ondanks de keuze die je maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten