14-02-2014

Recensie: Zoete passie - Marte Jongbloed

Titel: Zoete passie
Auteur: Marte Jongbloed
Genre: Chicklit
ISBN e-book: 9789462040601
187 pagina's | Uitgeverij Cupido | oktober 2012

Marte Jongbloed:
Marte Jongbloed schrijft graag verhalen vol met dramatische wendingen. Dat is geen toeval want ze is afgestudeerd aan de Toneelacademie. Schrijven combineert ze met haar werk als dramadocent. Naast romantische Chicklits voor Young Adults schrijft ze ook kinder- en jeugdboeken.

Het verhaal:
Pom heeft een leuke job in een parfumwinkel. Ze is dol op zoetigheid en in haar vrije tijd maakt ze in haar keukentje de lekkerste snoepjes. Wanneer ze na een ingrijpende gebeurtenis haar baan verliest, gaat Pom op aanraden van haar vriendin Steef in haar eentje met de tent naar Frankrijk om een poosje na te denken over haar toekomst. In de zonnige Provence ontmoet ze niet alleen de razendknappe Franse hartenbreker Didier, maar ze ontdekt ook een oude snoepfabriek die te koop staat...

Mijn mening:
Men neme de volgende ingrediënten: romantiek, liefde, humor, passie voor snoepgoed en niet te vergeten het ingrediënt spanning. Hussel deze ingrediënten door elkaar om het vervolgens korte tijd te laten sudderen voor een happy end. Het resultaat mag er wezen: de heerlijke feelgood Chicklit Zoete passie. Het boek is in een prettige schrijfstijl geschreven en laat zich dan ook vlot lezen. Al vrij snel werd ik het verhaal ingevoerd en hield deze mijn aandacht vast totdat het gelezen was. Er kleeft alleen één nadeel aan het boek; een onbedwingbare lust in met name nougat en allerhande snoepgoed bleef me na het lezen achtervolgen. Het liefst dook ik meteen de keuken in om te gaan experimenteren in het maken van snoepgoed.

Pom verliest haar baan in de parfumboetiek van mevrouw Westerhout als deze in het ziekenhuis terechtkomt. Wat nu? Haar werk is haar lust en haar leven. Naast haar werk heeft Pom een passie voor bakken en sinds kort een nog grotere passie voor het maken van snoepgoed.  „Pom had altijd graag koekjes en taarten gebakken, en koken deed ze ook graag. Sinds kort had ze ontdekt dat ze met suiker en chocola de leukste dingen kon maken en dat was nu haar nieuwste passie.” Bezig in de keuken voert Pom in het geheim gesprekken met haar overleden moeder. 

„Haar moeder wist altijd alles. Als kind begreep Pom daar niets van. Pas toen ze ouder werd, snapte ze dat haar moeder in haar hoofd zat en dus alles wist wat zij wist. Waarom ze toch met haar praatte begreep ze zelf niet goed, maar het maakte alles veel dragelijker. Het lukte alleen maar om deze gesprekken te voeren als ze in haar eentje in de keuken stond.”

Haar vriendin Steef raadt haar aan om eerst op vakantie te gaan om zo haar gedachten te kunnen verzetten en na te denken over wat zij nu verder met haar leven wil. Pom besluit, hoewel ze er in eerste instantie tegenop ziet om alleen op vakantie te gaan, hier gehoor aan te geven en vertrekt met auto en tent naar Zuid-Frankrijk. 

Al vrij snel ontmoet ze de Nederlandse au pair Saskia en sluit vriendschap met haar. Ook leert ze de Fransman Didier kennen en ze worden verliefd op elkaar. Het belooft een geweldige vakantie te worden. Een vakantie welke verandert in een droomkans, als Pom de mogelijkheid krijgt om een bestaande snoepfabriek met bijbehorende winkel over te nemen. Nu kan ze van haar grote passie haar werk maken, eindelijk weet ze wat ze wil met haar leven.

„Er doet zich hier een kans voor die ik niet wil laten lopen. Alles wat ik interessant vind en alles waar ik me mijn hele leven lang mee heb beziggehouden komt hier bij elkaar. Noem het het lot. Noem het mijn karma.”

Helaas is er iemand die Pom dit geluk niet gunt; er wordt ingebroken, iemand veroorzaakt brand, klanten haken af doordat er rare verhalen over Pom en haar fabriek verspreid worden en er wordt een aanslag op Pom’s snoepfabriek gepleegd. Iemand wil dat ze zich terugtrekt en weer teruggaat naar Nederland. Ook op het romantisch vlak verloopt niet alles naar wens. Didier vertrok op zakenreis en heeft daarna niets meer van zich laten horen. 

„Deze hele onderneming sloeg nergens meer op. Het had allemaal zo aantrekkelijk geleken, maar er was niet veel meer over van haar nieuwe leven. Inbraak, brandstichting, en nu een regelrechte aanslag was meer dan ze aankon. Ondertussen was iemand ook bezig om vreemde verhalen over haar te verspreiden, daar was ze van overtuigd. Anders waren monsieur Roussel en de Moulin d’Or niet zo vastbesloten om elk contact met haar te verbreken. Didier was verdwenen en de rest van de familie Giraud wilde noch met Pom noch met Saskia contact. Wat deed ze hier nog? Wie hield ze voor de gek?”

Dan blijkt wie er achter dit alles zit, wie uit is op Pom’s snoepfabriek en de breuk tussen haar en Didier heeft veroorzaakt. „Had hun relatie nog een kans? Of was er te veel onherstelbaar kapot?” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.