16-04-2014

Recensie: Verscheurd verlangen - Wilma Hollander

Titel: Verscheurd verlangen
Auteur: Wilma Hollander
Genre: Chicklit
ISBN E-book:9789462040939
175 pagina's | Uitgeverij Cupido | november 2013

Wilma Hollander:
Wilma Hollander, auteur en vertaalster van romantische boeken, kondigde op haar tiende jaar al aan dat ze ooit een boek zou schrijven. Ze houdt van reizen, dansen en countrymuziek, en vindt genieten van iedere dag - op de liefde na - het belangrijkste wat er is. Eind jaren negentig verscheen haar eerste korte damesroman en sindsdien is haar pen niet meer te stoppen. In 2005 verruilde ze haar organisatiebureau voor dans, muziek en taal in Twente voor een fulltime schrijversbestaan op het romantische Griekse schiereiland Pilion. Blauwe luchten, paradijselijke strandjes en verre oorden dienen dan ook vaak als achtergrond voor haar vrolijke eigentijdse liefdesromans en korte verhalen.

Het verhaal:
Andrea Groeneveld (36) weet het zeker: van een relatie tussen haar en bestseller-auteur Jonathan van der Werf kan geen sprake zijn. Hij zou nooit kunnen aarden in het eenvoudige Griekse bergdorpje waar zij al vijftien jaar woont en zij voelt zich niet thuis in zijn hectische, met luxe en glamour omgeven Nederlandse bestaan. Andrea is vastbesloten de charmante Jonathan snel te vergeten, maar helaas denkt haar hart daar anders over...

Mijn mening:
Een prachtig en meeslepend feelgoodverhaal welke de lezer meeneemt naar het mooie Griekse schiereiland Pilion. Het duurt dan ook niet lang of ik ben in de ban van het verhaal en wil maar één ding; doorlezen, weten hoe het Andrea zal vergaan. Zal het tussen Andrea en haar vader nog goed komen, zal hij de woorden waar Andrea zo naar verlangt tegen haar uitspreken? Zal ze de liefde van haar leven vinden en samen een lang en gelukkig leven gaan leiden, in Griekenland of elders? Ik heb genoten van het verhaal, het bezorgde mij dan ook enkele uren van ontspanning. 

Na haar scheiding besloot Andrea Groeneveld op het Griekse schiereiland Pilion te blijven wonen. Hier voelt ze zich thuis en is ze gelukkig. Ze heeft een leuk vrijstaand huisje met tuin waarin ze haar eigen groenten verbouwt, een goede baan bij de dorpsbibliotheek voor 20 uur in de week, volop vrienden en vriendinnen en vooral haar vrijheid. Sinds ze met haar ex-man Tassos vijftien jaar geleden naar het Griekse eiland vertrok, heeft ze geen contact meer met haar vader, broer en zussen. Alleen haar schoonzus Inge stuurt Andrea af en toe een kaartje. 

„Mama was dood, al meer dan twintig jaar en alles wat er daarna was gebeurd, kon niet meer herschreven worden. Ze moest blij zijn dat ze zich ervan losgemaakt had en de kans had gekregen hier in Griekenland een nieuw leven op te bouwen.”

Op een dag krijgt Andrea een onverwachts telefoontje van haar schoonzus Inge, haar vader ligt op sterven en zou Andrea graag nog één keer willen zien. Inge dringt bij Andrea aan om naar Nederland te komen om afscheid van hem te nemen. „En waarom denk je dat ik afscheid van hem zou willen nemen, Inge? Die man heeft vijftien jaar lang geen woord met me gewisseld. Dus waarom zou ik halsoverkop naar Nederland komen? Omdat hij blijkbaar ineens besloten heeft dat hij me nu wel wil zien?” Na lang wikken en wegen besluit Andrea aan haar vaders wens tegemoet te komen en hakt ze de knoop door, ze vertrekt naar Nederland. 

„Stel dat ze zou gaan, stel dat ze nog op tijd was om met hem te praten, stel dat hij zou zeggen dat het hem speet .. zou dat alles goed maken? De pijn, de eenzaamheid, het verlangen?”

Op het vliegveld ontmoet Andrea de aantrekkelijke bestseller-auteur Jonathan van der Werf. Hij spreekt haar aan maar Andrea zit niet op een gesprek te wachten en heeft haar oordeel over hem al klaar. Hij blijkt op de stoel naast haar in het vliegtuig te zitten. Hoewel Andrea in het begin niet gecharmeerd is van Jonathan en ze geen zin heeft in een kletspraatje, weet hij uiteindelijk haar nieuwsgierigheid naar hem en zijn leven te wekken. 

Na de begrafenis van haar vader reist Andrea terug naar Pilion en pakt haar leven weer op. Jonathan zoekt opnieuw toenadering tot Andrea, maar zij houdt de boot af. Andrea denkt dat, hoewel ze Jonathan aantrekkelijk vindt en gevoelens voor hem heeft, een relatie met hem geen kans van slagen zal hebben, daarvoor leven ze in twee totaal verschillende werelden. Zij woont in het eenvoudige bergdorpje Milies op Pilion, waar ze haar leven opgebouwd heeft en gelukkig is, een plek waar Jonathan nooit zou kunnen aarden. Jonathan daarentegen leidt een hectisch, met luxe en glamour omgeven Nederlands bestaan, een bestaan waarin zij zich niet thuis voelt. Andrea is er dan ook van overtuigd dat het beter is de aantrekkelijke Jonathan zo snel mogelijk te vergeten. Maar of haar hart - en Jonathan - het daarmee eens zijn?

„In de eenzame jaren na haar scheiding was ze erin geslaagd een heel nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Natuurlijk was dat niet vanzelf gegaan. Een andere cultuur met een andere taal, andere normen, andere waarden .. ze had er haar handen aan vol gehad. Ze was trots op wat ze had bereikt. Trots op zichzelf. Van een opstandige rebellerende tiener was ze uitgegroeid tot een evenwichtige volwassen vrouw die had bewezen met teleurstellingen en tegenslagen te kunnen omgaan. Een vrouw die geen man nodig had om zich gelukkig te voelen. Integendeel, de weinige mannen die ze tot nu toe in haar leven had toegelaten, hadden haar eigenlijk alleen maar ongelukkig gemaakt: haar vader, Tassos..”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.