10-05-14

Gastblog: Bibliotheek De Ruit maakt lezen, dromen, reizen, leren mogelijk in een achterstandswijk


Wij zijn Theo en Belinda Augustinus en wij wonen in De Ruit, een achterstandswijk in Venlo. Wij hebben een thuisbibliotheek bij ons in de gang. De reden hiervoor is dat veel van onze wijkbewoners geen lid zijn van de reguliere bibliotheek en daarom weinig tot niet konden lezen. De belangrijkste reden voor dit probleem ligt in armoede. Veel van de wijkbewoners leven onder het sociaal minimum doordat ze door allerlei problemen in de bewindvoering zitten. Let wel; dit is niet altijd de schuld van de persoon zelf. Angelique woont met haar vier kinderen sinds kort in onze buurt. Ze is een blijf-van-mijn-lijf moeder, gevlucht voor haar ex die niet alleen haar mishandelde, maar ook de kinderen. Gevolg; haar jongste zoontje van 4 jaar in een rolstoel. Deze moeder heeft ook nog eens schulden gemaakt door te vluchten en door de scheiding. Ze heeft dus niet alleen een trauma, met daarnaast de verzorging van haar kinderen en haar gehandicapte zoon, maar ook nog eens de angst om uit huis gezet te worden...

De kinderen lezen graag maar hebben de kans niet omdat moeder ongeveer 4x in de week met haar gehandicapte zoon in het ziekenhuis doorbrengt. Ze kunnen dus niet naar de reguliere bibliotheek. Angelique: “Ik ben zo bang dat ik boetes krijg voor te laat teruggebrachte boeken van de kinderen. Ik heb maar 30,00 euro in de week en ik kan dat echt niet missen! Zelf zou ik ook graag een goed boek willen lezen bv. als ik weer zit te wachten in het ziekenhuis of als Roeli bij de kinderfysio is. Maar dat gaat niet, ik kan de lezerspas en de vergoeding niet betalen en wellicht mogelijke boetes .... Theo en Belinda voor ons zijn jullie een uitkomst!”

Ook hebben we Lisse, zij leest ook graag, maar haar moeder gelooft niet meer in het leven waardoor zij haar kinderen totaal niet meer stimuleert om naar school te gaan en er iets van te maken. Lisse komt al heel vaak bij ons, gewoon even de honden aaien. ”He heb jij leesboekjes? Ik kan niet lezen, ik zit op een speciale school en ik werk nog met een letterbak al ben ik bijna negen jaar ... ik wil zo graag lezen…” verzuchte ze. Ik zei: ”pak maar een boek” en inderdaad ging het letter voor letter, woord voor woord. Maar de volgende dag was ze er weer, en die dag daarop weer … Nu doet ze mee aan de voorleeswedstrijd, onze Lisse.

(Ter bescherming zijn de namen van personen in bovenstaande tekst gefingeerd).

Dat is dus het volgende project waarmee wij taalontwikkeling willen stimuleren.  Wij organiseren een kindervoorstelling Loet moet van Ruth Bakker in Venlo voor kinderen uit gezinnen in armoede. Normaal kunnen ze nooit naar een voorstelling, simpelweg omdat het veel te duur is. Wij willen dit in de kinderboekenweek toch mogelijk maken. Om aan financiën te komen voor deze voorstelling is er op 18 juni in Het Ald Weishoês in Venlo een voorleesmiddag/voorleeswedstrijd. Een aantal boekhandelaren, uitgeverijen, auteurs en illustratoren werken hieraan mee: Wim Krings; boekhandelaar en bekend van De Wereld Draait Door, Rianne Lampers; auteur en uitgever Celtica Publishing, Evi Verhasselt; auteur van De tranen van Tataneh, Femke de Vos; auteur van De kronieken van Riona, Annemarie van der Heijden; illustrator en auteur van Noortje boekjes, Hester van de Grift; illustrator van o.a. Kom op, volhouden!, Gitte Spe; illustrator en auteur van o.a. Meneer Big gaat naar de haaien, Roeli van Vliet; ontwerpbureau Roeli van Vliet, Monique van de Zanden; auteur van o.a. De rivierdief en Merel Rombout; auteur van Zij. 

Draagt u deze initiatieven een warm hart toe en wilt u misschien de toekomstige president van Nederland ondersteunen (groot dromen toch?), dan kunt u uw bijdrage overmaken op: ABN AMRO REKENING 43 09 19 239 ten name van T.J. Augustinus, Buurtvereniging De Zonnestraal onder vermelding van voorleesmiddag/kindervoorstelling. Wij zijn ook blij met een bijdrage van 1 euro. Tien mensen die 1 euro doneren zorgen ervoor dat één kind naar de voorstelling kan!!!!

Informatie over wat wij in de wijk De Ruit nog meer aan initiatieven hebben: YouTube serie VenloDroom aflevering 1, 3 en 6 en Facebook: Bibliotheek De Ruit

Theo en Belinda Augustinus

1 opmerking:

  1. Wat een ontzettend goed initiatief zeg! Daar mogen heel wat voorbeelden van genomen worden!

    BeantwoordenVerwijderen