09-06-14

Recensie: Dubbelhartig - Elly Koster

Titel: Dubbelhartig
Auteur: Elly Koster
Genre: Chicklit
ISBN E-book: 9789462041196
241 pagina's | Uitgeverij Cupido | april 2014

Elly Koster:
Elly Koster heeft in korte tijd haar plekje veroverd in de rij van geliefde Nederlandse schrijfsters. Haar debuutroman Westerstorm werd met veel lof ontvangen. Naast haar passie voor schrijven heeft Elly Koster een voorliefde voor de overweldigende natuur van Noorwegen, een land dat ze graag gebruikt als achtergrond voor haar liefdesromans.

Het verhaal:
Als Tara's charmante echtgenoot Nick haar plotseling verlaat, vlucht Tara naar hun vakantiehuis in de Noorse bergen. Daar raakt ze al snel betrokken bij het roerige familieleven van de achtjarige Jesse. Marije zoekt vanwege haar uitgebluste huwelijk troost in een spannende relatie met Tara's ex, totdat ze tot haar schrik zijn levensgevaarlijke andere kant leert kennen...

Mijn mening:
Een prachtig en meeslepend lees-lekker-weg verhaal waarbij de nodige romantiek en liefde niet ontbreekt, eindigend met een spannende ontknoping. De auteur neemt de lezer mee naar de schitterende natuur van Noorwegen en weet deze sfeervol te beschrijven. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven welke zich vlot laat lezen. De proloog neemt mij meteen mee in het verhaal en maakt dat ik maar één ding wil; doorlezen totdat het verhaal gelezen is. 

„Het kon niet waar zijn, dacht hij wanhopig. Het kon echt niet waar zijn … Die zin bleef zich in zijn hoofd herhalen. Het moest een nachtmerrie zijn. Een afschuwelijke, levensechte nachtmerrie waar hij deel van uitmaakte. Wat moest hij doen, dacht hij ontredderd. Moest hij de werkelijke oorzaak van het ongeval geheimhouden? Kon hij daarmee leven? Heftig snikkend liet hij zijn emoties de vrije loop.”

Het verhaal begint met een proloog waarbij we getuige zijn van een dramatisch ongeluk. Een man kijkt wanhopig naar de smeulende resten van een autowrak onder in het ravijn. Wie is deze man en wat is er gebeurd? Was het een noodlottig ongeluk of is er meer aan de hand? Als lezer word je meteen het verhaal ingezogen, je wilt het wat, hoe en waarom weten. 

Drie jaar later is de 32-jarige Tara Holthuis naar Noorwegen afgereisd om haar bezittingen in te pakken die zich in hun vakantiewoning bevinden. Bij de scheiding van haar man Nick is de vakantiewoning aan hem toegewezen, hij wil de woning nu verkopen. Het is haar verjaardag en ze is helemaal alleen. Hoe anders zag haar leven er vorig jaar nog uit. Haar man Nick heeft haar echter verlaten voor een ander. Tara heeft het gevoel alsof haar leven in tientallen stukken uit elkaar is gescheurd.

„Nick Bovenkamp, ik hoop dat jij iemand tegenkomt die net zo op jouw hart trapt als jij dat op dat van mij hebt gedaan. En ik hoop dat de pijn dan nog veel erger zal zijn dan de pijn die ik nu voel.”

Tara ontmoet de achtjarige Jesse, een buurjongen, hij weet haar op te beuren. Wanneer hij hoort dat het haar verjaardag is en zij helemaal alleen is, wil hij dit niet zomaar voorbij laten gaan. Hij bezoekt haar samen met zijn oom Koen en heeft een Happy Birthday ballon met daaraan een mooie tekening en een zelfgebakken taart bij zich. Koen vertelt Tara dat Louisa, de moeder van Jesse, door een noodlottig ongeluk om het leven is gekomen. Als Jesse’s vader Ben weg is voor zaken, wordt Jesse door Koen en zijn vrouw Marije opgevangen. 

Tara sluit vriendschap met Jesse en de twee broers Koen en Ben. Dan komt ze erachter dat het Marije is waardoor haar huwelijk is gestrand. Zij blijkt haar man Koen te bedriegen met Nick. Tara is woest op Marije die ervoor gezorgd heeft dat haar wereld ingestort is. 

„Marije was de vrouw van Koen! Marije was de vrouw van Koen! Die zin bleef zich in Tara’s hoofd herhalen. Marije bedroog haar man. Marije was degene die het huwelijk van Nick en haar kapot had gemaakt. Marije … Marije …” 

Tussen Tara en de twee broers klikt het, Tara voelt zich op haar gemak bij hen. Zowel Koen als Ben proberen Tara’s aandacht te trekken en zoeken haar op. Tussen Koen en haar blijkt er echter alleen sprake te zijn van lichamelijke aantrekkingskracht, waren ze beiden alleen op zoek naar iemand waar ze zich aan vast konden klampen? Maar wat voelt ze dan precies voor Ben? Is ze verliefd op hem? En hij op haar? 

„Wat Tara wel wist was dat het met Ben anders aanvoelde dan met Koen. De gevoelens die Ben in haar opriep waren intenser. Juist daarom wilde ze niet te haard van stapel lopen. Ze wilde niet met hem naar bed gaan en er later om wat voor reden dan ook spijt van krijgen. Nee, hoe vreemd het ook klonk zo kort na haar scheiding, dit voelde als een onverwachte serieuze kans op een nieuwe liefde en daar wilde ze voorzichtig mee omgaan.”

Marije denkt gelukkig te zijn met Nick voor wie ze haar huwelijk op het spel wil zetten. Maar ze leert al snel Nicks ware aard kennen; dominant en gevaarlijk. Marije vangt een vreemd telefoongesprek van Nick op waardoor ze erachter komt dat zij voor Nick alleen maar een leuk tijdverdrijf is. Heeft hij haar gebruikt om te krijgen wat hij hebben wil? Wie is hij eigenlijk? Is hij de Nick die ze denkt te kennen?

„Nee, geen probleem, hoorde ze hem zeggen. Ze heeft niets in de gaten. Als ze lastig wordt dan weet ik wat me te doen staat. Het is me al eerder gelukt, dus maak je geen zorgen. Waar had hij het over? Ze heeft niets in de gaten? Als ze lastig wordt? Wat was dit voor vreemd gesprek?”

Nick blijkt een meedogenloze en gevaarlijke man te zijn. Hij heeft alles ervoor over om te krijgen wat hij hebben wil, ook als dit ten koste van mensenlevens gaat. Door een anonieme beller wordt Marije gewaarschuwd voor Nick en komt ze erachter dat hij vreselijke zaken op zijn geweten heeft. Het ongeluk van Louisa blijkt geen eenzijdig ongeluk te zijn, iemand heeft haar van de weg geduwd, zij zou teveel weten. Heeft Nick hiermee te maken? Marije wordt bang en vreest voor haar leven. Maar ze wil het er niet bij laten zitten, ze wil achter de waarheid rondom het ongeluk van Louisa komen, Nick confronteren en de dood van Louisa wreken. 

„Nick Bovenkamp, dacht ze boosaardig en er verscheen een grimmige trek op haar gezicht. Jouw lieve, onderdanige Marije gaat jou dusdanig misleiden dat je wenste dat je haar nooit ontmoet had.”

Maar om hem te kunnen ontmaskeren zal ze juist met Tara moeten samenwerken. Maar zal Tara geloven wat Marije haar over haar ex Nick vertelt? Kunnen ze hun rivaliteit vergeten en samenwerken om Nick te ontmaskeren? Zullen Tara, zijn verbitterde ex, en Marije, zijn teleurgestelde zo goed als ex, de personen zijn die ervoor zorgen dat hij zijn straf niet langer kan ontlopen?

„Het leek een afschuwelijke droom waarin ze terecht was gekomen. En het ergste van alles was dat ze nooit een vermoeden had gehad wat Nick op zijn geweten had. Ze had al die jaren met een moordenaar geleefd of in ieder geval iemand die de opdracht daartoe had gegeven. Maar dat laatste was net zo erg. Ze voelde zich misselijk worden bij die gedachte. Nick, die Louisa … Ben die zijn vrouw moest missen, Jesse die geen moeder meer had. En zij? Zij was zonder te weten wie Nick echt was, zijn vrouw geweest. Zij vrouw met wie hij gepraat, gegeten, gelachen en de liefde bedreven had. Zijn vrouw met wie hij gelééfd had, terwijl Louisa …”

Hoe zal dit aflopen? Zal hun plan kans van slagen hebben met een ontmaskering van Nick tot gevolg? En het huwelijk tussen Marije en Koen, valt dit nog te redden nu Marije tot het besef is gekomen dat zij Koen helemaal niet kwijt wil, hoeveel hij voor haar betekent en hoeveel ze van hem houdt? Of is het voor hen te laat en kan Koen haar vreemdgaan met Nick niet vergeten? En Tara, hoe zal het met Tara verder gaan? Zal zij in Ben een nieuwe liefde vinden, een liefde waarbij ze opnieuw gelukkig zal worden? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.