13-07-14

Gastrecensie: Doelwit - David Baldacci

Titel: Doelwit
Auteur: David Baldacci
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
ISBN: 9789400504448
400 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2014
David Baldacci:
David Baldacci (1960) werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Na zijn studies politieke wetenschappen en rechten werkte hij negen jaar lang als advocaat in Washington D.C. In 1982 studeerde hij cum laude af en begon hij aan een studie rechten. Tijdens deze studie zette hij zijn eerste schreden op het schrijverspad. Ook toen hij na zijn afstuderen in 1986 aan het werk ging als advocaat en bedrijfsjurist, bleef hij schrijven. In 1996 verscheen zijn sensationele debuut Het recht van de macht (Absolute power) die later verfilmd werd door Clint Eastwood, waarmee hij in een klap doorbrak. Zijn werk is in 35 talen vertaald en wereldwijd zijn er 40 miljoen van zijn boeken verkocht.

Het verhaal:
Als de president van de Verenigde Staten een levensgevaarlijke, onmogelijke en allesbepalende opdracht heeft, tot wie richt hij zich dan? Will Robie en Jessica Reel zijn terug! Hij weet dat het een hachelijke, zeer risicovolle opdracht is. Op zijn bevel kan een gevaar voor de wereldvrede in één klap worden geneutraliseerd. Maar als de missie faalt, zal hij vrijwel zeker uit zijn ambt worden gezet en zal de dreiging voor het land vele malen groter zijn. Dus wendt de president van de Verenigde Staten zich tot de enige twee personen van wie hij weet dat ze het onmogelijke mogelijk kunnen maken: Will Robie en Jessica Reel. Als huurmoordenaars in dienst van de overheid kennen Robie en Reel hun gelijken niet, maar toch vertrouwen sommige van hun eigen bazen hen niet. Ze twijfelen aan hun bereidheid om te allen tijde bevelen op te volgen en daarom zijn ze vastbesloten om de twee partners aan hun opdracht te houden. En om hen het niet te laten overleven.

Recensie door Coenraad de Kat:
In Doelwit keren Will Robie en Jessica Reel terug. De president van Amerika staat voor een moeilijke keuze en schakelt de hulp in van Will en Jessica. Niet iedereen is het eens met deze keuze van de president. De reden is dat ze tijdens hun vorige missie 2 CIA medewerkers vermoorden. De huidige DSI probeert in eerste instantie hun training voor de nieuwe missie te verzwaren en tegen te werken met de bedoeling dat ze het er niet levend van afbrengen. Hun nieuwe missie is het uitschakelen van de vijandige staatshoofd van Noord-Korea. De hoogstgeplaatste generaal (generaal Pak) van Noord-Korea spant samen met hen en Robie en Reel moeten deze opdracht gaan uitvoeren. Generaal Pak wordt ontmaskert en Noord-Korea wil wraak nemen, maar wie en wat zal het doelwit zijn? De Koreaanse Chunch-Cha speelt de hoofdrol en is de sleutel van het gedeelte dat zich in Noord-Korea afspeelt en ook zij heeft een missie. Maar welke?

Diverse samenzweringen en complotten zijn de hoofdbestanddelen van Doelwit en Baldacci maakt gretig gebruik van dit alles en weet het op zo’n dusdanige manier te schrijven dat de spanning voelbaar is. Hij neemt je mee naar de test en laat je voelen hoe zwaar deze is zodat je je afvraagt hoe kan een mens dit doorstaan. Tevens laat hij je bijkomen van al deze spanning en ga je meedenken in het hoe en waarom. In het gedeelte dat zich afspeelt in Noord-Korea merk je verandering van mentaliteit, doen en laten en het denken van de mensen, dat weet hij goed neer te zetten.

Baldacci heeft met dit derde deel weer de juiste snaar weten te raken met de diversiteit aan mensen en groeperingen zoals Neo Nazi’s, (dubbel)spionnen, geheim agenten en seriemoordenaars.  Baldacci laat je achter met het gevoel wat hebben die 2 nog meer voor spanning en missies in petto?

1 opmerking: