06-07-14

Gastrecensie: Evenbeeld - Marianne & Theo Hoogstraaten

Titel: Evenbeeld
Auteur: Marianne & Theo Hoogstraaten
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
ISBN E-book: 9789461091505
320 pagina’s | De Crime Compagnie | april 2014
Marianne & Theo Hoogstraaten:
Theo Hoogstraaten en Marianne Hoogstraaten vormen een Nederlands schrijversechtpaar.  Theo Hoogstraaten begon zijn carrière als schrijver van lesmethodes en schreef in de jaren ’80 zijn eerste jeugdboek. De ramp (1988) werd zijn debuut. Vele jeugdboeken volgden, waarbij zijn vrouw Marianne fungeerde als redacteur en kritische meelezer. Haar rol veranderde langzaam in die van co-auteur en samen schreef het echtpaar dan ook meerdere jongerenromans. In 2005 maakten ze samen hun thrillerdebuut met Een middag aan zee
Het verhaal:
1628
Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-
Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?

2013
Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.

Recensie door Coenraad de Kat:
De oorsprong van het verhaal begint in 1628. Een jonge vrouw raakt zwanger van een Amsterdamse koopman en wordt met een VOC-schip weggestuurd voor de bevalling. In Nederlands-Indië wil ze een nieuw leven beginnen. Tijdens de oversteek bevalt ze van een zoon. De Batavia strandt op een koraalrif en de overlevenden moeten zich maandenlang zien te redden en te overleven.

2013 Marrit erft van een oom een pand aan de Keizergracht in Amsterdam en een zeer grote som geld. Het testament is opgesteld uit een aantal voorwaarden en zijn niet meteen begrijpelijk. Ze accepteert de erfenis en dit  is het begin van tegenwerking en chantage.

Een hedendaagse thriller die afgewisseld wordt met een historisch drama tijdens de VOC op het schip Batavia.

In 1628 houdt een vrouw een dagboek bij en het verhaal wordt in de ik-vorm geschreven. De vrouw heeft wel privileges aan boord van de Batavia en toch moet ze bepaalde keuzes maken tijdens deze reis. Maar ondanks deze keuzes houdt ze haar eigenwaarde en dat siert haar. Het is vlot, mooi en sierlijk geschreven in een stijl die past bij het verhaal in die tijd. Het leven op de Batavia wordt zeer realistisch beschreven en soms hou je je adem in vanwege de bizarre gebeurtenissen en overlevingsdrang.

Marrit, een 25 jarige studente, is de hoofdpersoon van de verhaallijn die begint in 2013. Ook dit verhaal heeft een vlotte stijl maar is een stuk moderner en helemaal van deze tijd qua taalgebruik en moderne technieken. Zo hebben beide verhaallijnen een eigen stijl en hun eigen ik. De criminele organisatie die achter de miljoenen van Marrit’s erfenis zit zorgt voor de nodige spanning in het geheel.

Marianne en Theo weten de juiste snaar te raken en hebben hierdoor de balans gevonden tussen het heden en verleden. Beide verhalen hebben je meteen in de ban en zorgen voor menig uurtje leesplezier en zorgen voor één geheel. Knap staaltje van samenspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten