20-07-14

Gastrecensie: Poppenhuis - David Hewson

Titel: Poppenhuis
Auteur: David Hewson
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789022568002
384 pagina’s | Uitgeverij Boekerij | mei 2014
David Hewson:
was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de succesvolle reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson, die in Kent woont, veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Voor het schrijven van Poppenhuis bracht hij veel tijd door in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een vervolg.

Het verhaal:
Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter. Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een eigen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter. 

Recensie door Coenraad de Kat:
Pieter Vos, Laura Bakker, De Amsterdamse onderwereld en een politicus zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal. Allemaal bijzonder met hun eigen levensstijl. De vermissing van Katja Prins is de bindende factor in het verhaal met vele gevolgen van dien. David Hewson heeft zich heel goed ingeleefd en verdiept in Amsterdam. Hij heeft de verschillende karakters weten te beschrijven;  hard en meedogenloos, zacht en eigenzinnig, scherp en allert, het zijn allemaal ingrediënten die aan bod komen en de karakters zo kenmerken dat ze levensecht zijn. Vanaf de eerste pagina zit je in het verhaal en word je het verhaal ingetrokken. Diverse inzichten maken dat het plot zeer goed is opgebouwd, alhoewel de spanning wel wat minder is, maar ondanks dat vind ik het wel een thriller die staat als een huis.

Het boek is opgesplitst in vijf delen maar is duidelijk één verhaal. Poppenhuis is het eerste deel uit de nieuwe thrillerserie. Op dit moment werkt David Hewson aan het vervolg op Poppenhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten