25-07-14

Recensie: Jaspers Vlinders - Johan Vandevelde

Titel: Portret: Jaspers Vlinders
Auteur: Johan Vandevelde
Genre: Young Adult
ISBN: 9789462341753
256 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2014

Johan Vandevelde:
Als kind is Johan Vandevelde een dromer. Wiskunde is zijn ding niet, taal en schrijven des te meer. Hij studeert audiovisuele kunsten aan het RITS in Brussel en werkt een tijd als scenarist voor het productiehuis Multimedia. Hij schrijft scenario's voor de Windkracht 10-strips en voor de VRT reeks Flikken, maar merkt dat de opgelegde deadlines eerder verstikkend zijn. In 1999 haalt hij een oud idee uit de kast - een verhaal over een  jongen uit de toekomst die in onze tijd terecht komt - en schrijft hij zijn eerste jeugdboek. De Tijdspoort is het eerste jeugdboek van Johan Vandevelde, en verschijnt in 2000. Ook met zijn latere reeks Na het licht en Het Kronosproject schrijft hij sciencefiction voor oudere kinderen. Verder schrijft hij onder meer de fantasy-reeks Elfenblauw en realistische verhalen. De verhalen van Johan Vandevelde vallen geregeld in de prijzen bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Het verhaal:
Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen... Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.

Jaspers vlinders maakt onderdeel uit van de Portretreeks, een ontroerende en hartverwarmende Young Adult reeks voor lezers vanaf 13 jaar. Elk boek van deze reeks is geschreven door een bekende Young Adult schrijver. Iedere auteur geeft je een intieme blik in het hoofd en het hart van gewone, maar tegelijkertijd heel bijzondere jongeren.

Mijn mening:
„Toon je vleugels aan de hele wereld, en laat je niet vastspelden door wat de andere mensen zeggen. Wees een vlinder …” 

Een prachtig, realistisch verhaal over vriendschap, ontluikende liefde en homoseksualiteit. Hoofdpersonage Jasper worstelt met zijn gevoelens wanneer hij ontdekt dat hij verliefd is op zijn vriend Roderik.

„Het was het schooljaar waarin alles zou veranderen en Jasper voelde het. Het knaagde ergens diep vanbinnen. Of waren het de zenuwen die hem parten begonnen te spelen nu hij met zijn moeder door de gangen liep van wat vanaf één september zes jaar lang zijn school zou worden?”

Voor het eerst naar de middelbare school, Jasper is gespannen. Zal hij er vrienden maken? Hij leert een groepje skaters kennen en sluit zich bij hen aan. Nadat zijn nieuwe vrienden hem laten opdraaien voor winkeldiefstal, keert hij ze de rug toe en trekt steeds meer op met zijn klasgenoot Roderik. Roderik is een eenling die zich met zijn gevatte opmerkingen en zijn gedrag niet geliefd heeft gemaakt bij de leraren. Roderik heeft prachtige blauwe ogen en een sportief lichaam. Roderik is een spetter. Kan een jongen dat wel over een jongen denken? Jasper raakt er van in de war.

„Hij kon het niet helpen dat hij merkte wat voor een ontzettend knappe jongen Roderik was. Dat hoorden jongens toch niet op te merken? Of wel? Ja, jongens moesten zoiets wel merken, hoe wisten ze anders of ze knapper waren of niet? Jasper voelde zich opnieuw raar vanbinnen. Weer waren er die heerlijke kriebels in zijn onderbuik en ook een beetje lager … Was dat ook normaal?”

Jasper en Roderik brengen steeds meer tijd met elkaar door en worden goede vrienden. Jasper merkt dat hij het erg prettig vindt om bij Roderik te zijn. Hij vraagt zich af of hij misschien verliefd is op zijn vriend. Na een teleurstellend bioscoopbezoek met klasgenote Peggy en een experiment in tongzoenen met Roderik weet hij het zeker: hij valt op jongens, hij is homo. Hij weet zich met zijn gevoelens geen raad. Hoe zal zijn omgeving reageren? Moet hij het nu wel of niet tegen Roderik zeggen? Jasper besluit zowel zijn oudere zus Lise als zijn homoseksuele biologieleraar De Weerdt in vertrouwen te nemen, beiden zijn hem tot steun. De Weerdt geeft hem een informatieboekje over homoseksualiteit mee. 

„Voor het eerst wist hij voor honderd procent zeker dat hij homo was en dat hij er niets aan kon veranderen. Maar wat zouden zijn ouders zeggen als ze er ooit achterkwamen? Paps, die zo lelijk kon doen over homo’s, en mams, die het allemaal maar ‚vies’ vond?  Waarom kon hij niet gewoon zijn zoals alle andere jongens? Waarom moest nu net hij weer zoiets speciaals hebben? Jasper huilde stilletjes, met zijn gezicht in zijn kussen, zodat niemand hem kon horen.”

De liefde die Jasper voor Roderik voelt blijkt wederzijds te zijn. Jasper en Roderik beseffen dat hun liefde voor de buitenwereld verborgen moet blijven, bang als ze zijn voor opmerkingen en pesterijen op school. Als er echter wordt ingebroken in de auto van een lerares worden alle tassen van de leerlingen doorzocht en wordt het informatieboekje over homoseksualiteit gevonden. Jasper mag Roderik niet meer zien en hij wordt naar een psychologe gestuurd. Zijn ouders denken dat Jasper kan genezen van homoseksualiteit. 

„Je hebt hulp nodig, Jasper. Iemand die je kan helpen om je over die .. gevoelens heen te zetten. Het is geen ziekte! riep Lise uit. Je kunt niet naar de dokter gaan om ervan te genezen! Wat Jasper nu nodig heeft, is steun en begrip. Het was duidelijk dat noch hun moeder noch hun vader op dit moment voor rede vatbaar was en Jasper en Lise trokken zich terug op hun kamer. De veldslag was verloren.”

Tot overmaat van ramp krijgen Roderik en Jasper ruzie als Jasper achter Roderik's geheim komt én blijkt iedereen op school op de hoogte te zijn van Jaspers homoseksualiteit. Zowel leerlingen als leraren maken Jasper het leven zuur en het lukt Jasper niet om contact te krijgen met Roderik. Als het op school uit de hand loopt vinden Jasper en Roderik elkaar weer en niets of niemand zal ze nog uit elkaar kunnen drijven.

„Ik wil gewoon dat we van elkaar mogen houden, zonder dat iedereen zich ermee wil bemoeien.”

Jaspers vlinders: een prachtig verhaal waarin hoofdpersonage Jasper worstelt met zijn coming out. De auteur geeft deze worsteling openhartig en realistisch weer; de verwarring en onzekerheid, het onbegrip en pesterijen maar ook de aanvaarding en ontluikende liefde. Het is een boek met een boodschap: 

„Het enige wat je kunt doen, is jezelf accepteren zoals je bent, zodat je gelukkig kunt zijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.