22-08-14

Recensie: Verliefd op de verkeerde? - Maren Stoffels

Titel: Verliefd op de verkeerde?
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Jeugd 10+
ISBN: 9789025865856
124 pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2014

Maren Stoffels:
Maren Stoffels groeide op bij haar ouders en oudere broer Wadse. Ze schreef vooral in het tuinhuisje, achterin de tuin, tussen de planten en vogels. Als kind was Maren vooral bezig met observeren. Als haar oppas wilde voorlezen zei ze dat ze liever zélf een verhaaltje vertelde, uit haar hoofd. Zo had de oppas een makkelijke avond. Zodra Maren kon schrijven deed ze het. Op haar negende maakte ze haar eerste boek over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Op de middelbare school had ze baantjes als bessenplukker, cassière en oppasser maar haar schrijven werd alleen maar serieuzer. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Meer dan ooit wil Maren schrijven, schrijven en nog eens schrijven! Toch vindt ze daarnaast tijd om toneel te spelen en is ze veel bezig met muziek. Na een aantal mislukte bandjes houdt ze nog altijd van gitaarspelen en ze stapt nooit zonder iPod op de fiets.

Marens boeken worden vooral door meiden gelezen (op haar broer na) en ze gaan over allerlei situaties in de puberleeftijd. Tijdens de schoolbezoeken die ze doet via stichting SSS merkt ze dat de lezers haar boeken vooral leuk vinden omdat ze er zoveel in herkennen. De thema's in haar boeken zijn o.a. anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.

Het verhaal:
Als er tijdens het schoolkamp spullen worden gestolen, wijzen alle vingers Evi's kant op. Ze moet haar onschuld bewijzen! Gelukkig krijgt ze hulp van Kai, de leukste jongen van de klas. Maar wat als hij er iets mee te maken heeft?

Mijn mening:
Een spannend en meeslepend verhaal waarin de lezer samen met Evi op zoek gaat naar de ware dader. Het duurt dan ook niet lang of ik word het verhaal ingezogen en wil net als Evi weten wie er achter de diefstallen zit. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven en laat zich vlot lezen. Ik las het boek in één keer uit, ik kon het niet wegleggen. Als vrij snel dacht ik te weten wie de echte dief was, maar bleken mijn vermoedens juist?

"Ze had zich hier zo op verheugd: een hele week met Kaj. Samen ontbijten, samen naar het strand, samen zwemmen. Maar dit schoolkamp betekent ook een hele week met Nona, die haar altijd moet hebben. Al sinds dag een, sinds Evi verliefd is op Kaj, pest Nona haar."

Als er tijdens het schoolkamp spullen verdwijnen wordt Evi vals beschuldigd van diefstal. Evi probeert haar onschuld te bewijzen en krijgt hierbij hulp van haar vriendin Aniek en klasgenoot Kaj, de jongen op wie Evi verliefd is. Wie is de werkelijke dader? Is het een van haar klasgenoten? 

„Evi heeft hem gestolen! De woorden gonzen in haar hoofd. Gestolen. Denkt Nona dat echt? Evi durft zich nauwelijks meer te bewegen. Als Nona eenmaal iets bedenkt, is het zo. Zolang die bril niet wordt teruggevonden, blijft Evi verdachte nummer 1.”

Is het Nona die Evi als eerste vals beschuldigt, heeft zij haar eigen zonnebril laten verdwijnen om zo Evi in een kwaad daglicht te plaatsen? En waarom glipt zij 's nachts hun blokhut uit? Waarom spreekt zij midden in de nacht met Casper af?

„Er gaan honderd gedachten door Evi heen, maar ze kan er geen touw aan vastknopen. Waarom ontmoeten Nona en Casper elkaar midden in de nacht?”

Is het wellicht Felix, wat deed hij in hun blokhut kort voordat Puck’s armband gestolen werd? 

„Het duurt even tot het tot Evi doordringt, maar dan ziet ze waar hij heen gaat. Haar hut! Wat moet hij daar? Misschien is hij de dief wel, schiet het door haar heen. Het idee doet haar bloed sneller stromen. Stel je voor, ze kan hem op heterdaad betrappen!”

Maar Felix blijkt om een andere reden hun blokhut binnen te zijn gegaan. Hij heeft een briefje van Casper, bestemd voor Nona onder haar kussen gelegd. Nona en Casper blijken een stel te zijn en hadden midden in de nacht met elkaar afgesproken. 

„Het begint Evi langzaam te dagen. Felix heeft helemaal niets weggehaald uit hun hut, hij heeft er juist iets neergelegd. Een briefje, van Casper. Felix is de dader niet.”

Hoewel Evi het niet wil geloven, wijst alles in de richting van Kaj, de jongen op wie zij verliefd is. Aniek had een briefje van vijftig onder haar matras verstopt en nu is het geld gestolen. Aniek had het aan Evi laten zien en zij had het weer verteld aan Kaj. Heeft Kaj Aniek’s geld gestolen? Is hij echt de dief? Is Evi verliefd op een jongen die steelt van zijn klasgenoten? 

„Ze kan er niets aan doen, maar ze twijfelt. Het briefje van vijftig, Kaj’s rare gedrag, er is iets aan de hand. Zal ze het aan haar vriendin vertellen? Maar ze weet helemaal niets zeker! Als ze de verstopplaats van de gestolen spullen ontdekt, kan ze Kaj voorgoed van haar lijstje schrappen. Ze wil niet aan hem twijfelen, en als ze het hem zou vragen, is ze hem kwijt. Nee, ze moet morgen die spullen vinden!”

Evi weet uiteindelijk de dief te ontmaskeren maar komt hierbij voor een onaangename verrassing te staan.

„Puck twijfelt, maar dan draait ze zich om. Eerst ziet Evi niets, maar dan doet ze langzaam haar capuchon af … De tijd staat stil. Het is plotseling nog veel kouder in het donkere weiland. Evi kijkt niet in het gezicht van Puck, maar in dat van ….”

3 opmerkingen:

 1. ik heb hem gelezen wat een fantastisch boek echt duim omhoog ik kon het boek niet eens wegleggen terwijl ik helemaal niet zo van lezen houd !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb dat boek 3 keer al in 1 ruk uitgelezen! zo spannend!:);)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek is zo spannend ik vind het verhaal echt de max
  Ik ben er bijna verliefd op 😂😍

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.