31-10-2014

Recensie: De Bruid - Dirk Bracke

Titel: De Bruid
Auteur: Dirk Bracke
Genre: Young Adult
ISBN: 9789059085817
176 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | september 2014

Dirk Bracke:
Dirk Bracke debuteerde in 1993 met de historische jeugdroman SteenMet Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaving, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, vandalisme en sociale wantoestanden. Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven. Bracke tracht ervoor te zorgen dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - de lezer achterlaat met een positief gevoel.

Het verhaal:
Mounna is vijftien en stapelverliefd op Abbou. Maar die raakt in de ban van de oude Sjeik Barrada. Vol vuur en passie vertelt hij Abbou over het Paradijs dat open ligt voor oprechte gelovigen en over de hevige strijd die in Syrië woedt. Zijn woorden raken Abbou en in geen tijd verandert hij van een gewone tiener in een overtuigde moslim. Om Abbou niet kwijt te raken, gaat ook Mounna lessen volgen in de moskee en ruilt ze haar strakke topjes voor een niqaab. Maar woorden alleen zijn niet genoeg voor Abbou. Hij trekt naar Syrië om er als jihadstrijder tegen het leger van Assad te vechten. Mounna volgt hem en is vastbesloten de bruid te worden van een martelaar. Maar eens in Syrië blijkt het er heel anders aan toe te gaan dan ze verwacht hadden. Het Paradijs is veraf ...

Mijn mening:
We lezen en horen de laatste tijd steeds vaker over jongeren die naar Syrië of Irak vertrekken om hier deel te nemen aan de jihad. Hoe komen deze jongeren tot deze keuze en hoe ziet hun leven als jihadstrijder eruit? Het inspireerde de auteur tot het schrijven van deze realistische jongerenroman, De Bruid. We lezen het verhaal van Abbou en Mounna die, beïnvloed door de radicale sjeik Barrada, besluiten om naar Syrië te vertrekken om hier deel te nemen aan de jihad. Het verhaal is heftig, rauw, realistisch en zonder opsmuk geschreven. Het verhaal blijft nadat het gelezen is nog lang in je hoofd rondspoken...

Abbou en Mounna wonen in Vilvoorde in België. De vijftienjarige Mounna is stapelverliefd op Abbou, de broer van haar beste vriendin Latifa. Mounna wil graag het leven leiden zoals andere meisjes, maar van haar ouders mag ze niet sporten, naar de bioscoop of naar feestjes. Wel mag ze naar de moskee om er te bidden, de Koran te lezen en Arabisch te studeren. Maar Mounna hangt liever op straat rond en spijbelt samen met Latifa al meer dan een jaar van de lessen in de moskee. 

Abbou en zijn vrienden zijn ook vaak op straat te vinden, ze hebben het vaak over Syrië en de strijd die er gaande is. „Ze hadden het dikwijls over Syrie. Zeker sinds een paar jongens uit Vilvoorde daar tegen de dictator Assad vochten. Ze volgden de oorlog op het internet en allerlei sites waar ze getuigenissen en oproepen van helden konden lezen. Voor de jihad vechten was zoveel eervoller en avontuurlijker dan in de straten van Vilvoorde rondhangen.”

Op een dag leert Abbou sjeik Barrada kennen, een radicale moslim die aan jongeren zijn ideeën over de Islam uitdraagt en ze vertelt over het Paradijs voor gelovigen en over de hevige strijd in Syrië. Abbou raakt in de ban van deze sjeik Barrada, zijn woorden raken hem en onder zijn invloed radicaliseert Abbou. Sinds zijn ontmoeting met sjeik Barrada heeft zijn leven weer een doel gekregen. 

„Luister naar de Profeet, vrede en zegeningen zijn met hem, en je zult in het paradijs in een prachtig huis met gouden muren wonen. Je zult van de schoonheid van Allah genieten en eeuwig zul je het grootste geluk kennen.”

Als Mounna op een dag spijbelt van school ontmoet ze Abbou en sjeik Barrada die haar vertelt over de Islam, Allah en het Paradijs. Abbou neemt Mounna mee naar de school van sjeik Barrada waar ze onderricht krijgt in de wetten van de Islam, de Koran en de Arabische taal. Ook krijgt ze foto’s en filmpjes te zien van de wandaden in Syrië. Mounna wil een goede moslima worden en kleed zich voortaan volgens de voorschriften van de Islam. Ook Mounna radicaliseert onder invloed van sjeik Barrada. 

„Het leek alsof ze nu voor een kruispunt stond en ze moest kiezen tussen haar vroegere leven en een leven in dienst van Allah. Ze mocht zich niet zwak tonen.”

Dan krijgt Mounna bericht van haar vriendin Latifa, Abbou is vertrokken naar Syrië om er als jihadstrijder te vechten tegen het leger van Assad. Hoewel Mounna het moedig vindt dat hij wil vechten voor zijn geloof, mist ze hem ook. Net nu ze weet dat hij ook verliefd op haar is. Mounna wil hem volgen, ze wil voor hem kunnen zorgen mocht hij gewond raken. Ze wil als jihadbruid met hem trouwen. Sjeik Barrada zorgt ervoor dat Mounna af kan reizen naar Syrië. 

„Ze zou voor Abbou zorgen, op hem wachten als hij moest vechten, hem liefhebben. En als Allah het vraagt, dan lopen we samen met een bommengordel naar de ongelovigen, fantaseerde ze. Het zou een mooie dood zijn, hand in hand met Abbou naar het paradijs.”

Het leven in Syrië blijkt anders te zijn dan Mounna voor ogen had. Al snel blijkt dat ze als jihadbruid zal moeten trouwen met onbekende strijders, mannen die zich opofferen om als martelaar zelfmoordaanslagen te plegen. „Jouw lichaam is een beloning voor de helden op deze wereld. De grootste beloning krijgen ze in het paradijs. Je moet gelukkig en fier zijn dat je gekozen wordt om je aan martelaars te mogen geven.” Naast het leven van Mounna als jihadbruid, vertelt het verhaal ook over het leven van Abbou als jihadstrijder en de wandaden die in Syrië plaatsvinden. Zoals de verkrachting en moord van de vrouw op de vlucht, de moord en onthoofding van burgers. Deze wandaden zijn schokkend, heftig, rauw en realistisch beschreven. 

„Natuurlijk zag ze ook Abbou soms, maar ze bleven bijna opvallend uit elkaars buurt. Abbou behandelde haar correct, maar afstandelijk zoals de andere jongens deden. Gelukkig vertelden zijn ogen haar meer.” 

Abbou en Mounna zijn verliefd op elkaar en zien elkaar in het geheim. Het is gevaarlijk, het risico ontdekt te worden is groot. Mounna raakt in verwachting en wil samen met Abbou vluchten en terugkeren naar België. Zij wil graag dat hun kind opgroeit in België. Zal het Mounna en Abbou lukken te vluchten uit Syrië?

„Zijn keuze is verschrikkelijk, dacht ze. Voor mij en ons kind zorgen of al zijn idealen en zijn kans op het martelaarschap opgeven. Hij zal zich een verrader en een lafaard voelen als hij met ons naar België vlucht.”

Zowel in het voorwoord geschreven door radiojournalist Jens Franssen als in het nawoord geschreven door Els Traets van Jeugdparket Brussel wordt achtergrondinformatie verstrekt over Syrië, de burgeroorlog die er heerst en de jihadstrijders; wie zijn ze en wat beweegt hen alles achter zich te laten om te gaan strijden in deze oorlog?

„Het gaat vaak om jongeren die geen aansluiting meer vinden bij de omgeving waar ze wonen, bij hun ouders, hun school, hun vrienden. Jongens en meisjes op zoek naar hun identiteit of een ideaal. Ze voelen zich niet goed in hun klas, op school, bij hun ouders of in de stad waar ze wonen. Ze hebben het gevoel dat ze er niet bij horen. De wereld waarin ze opgroeien is ingewikkeld en het lijkt alsof ze constant keuzes moeten maken. Sommige van deze jongeren komen mensen tegen die hen over de strijd in Syrie vertellen. Als hen wordt voorgesteld om deel te nemen aan de jihad, lijken ze plots wel belangrijk te zijn. Ze kunnen iemand zijn naar wie anderen opkijken, in de ogen van hun nieuwe vrienden die ze als familie gaan beschouwen. In hun geloof vinden ze hun identiteit. Voor sommige jongeren ligt hun ideaal in meestrijden voor een nieuwe toekomst voor Syrië. Ze beslissen om voor dat ideaal in Syrie te gaan vechten of er te gaan trouwen met een strijder. Het kan voor sommige jongeren aantrekkelijk lijken in een wereld te leven waarin alles zo duidelijk geregeld is en waarin ze echt deel zullen uitmaken van een gemeenschap. Helaas is de realiteit daar niet altijd wat ze bij hun vertrek voor ogen hadden, zoals Mounna zelf aan den lijve mocht ondervinden…”

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.