06-10-14

Recensie: In mijn bloed - Milou van der Will

Titel: In mijn bloed
Auteur: Milou van der Will
Recensie: Thea
Genre: Literaire Thriller
ISBN:9789044344639
335 pagina’s | The House of Books | augustus 2014

Milou van der Will:
Milou van der Will werd voor haar eerste boek Rood licht genomineerd voor Beste Thriller van het Jaar door Crimezone. Haar tweede thrillerBreekijzer werd enthousiast onthaald door lezers en pers. Behalve thrillerauteur is Milou van der Will freelancejournaliste en interviewer.

Het verhaal:
Journaliste Benthe Berg wordt geconfronteerd met hartverscheurend nieuws. Haar dochtertje Céline is één van de kinderen die door pedofiel Rick V. zijn misbruikt. De dader komt weg met een lage straf en iedereen in het kleine Noord-Hollandse dorp Ringerdam blijft bovendien heilig in zijn onschuld geloven. Benthe vindt het vonnis zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. Voor Céline. In alle stilte bereidt ze een aanslag op Rick V. voor. Op de dag dat hij vrijkomt, zal ze hem liquideren. 

Recensie:
„Ik ben niet bang meer. Nu ik weet dat ik een moord ga plegen, is elke vorm van angst die ik ooit kende naar de achtergrond verdwenen. Ik ben niet bang meer. Ik ben voor niemand meer bang - al helemaal niet voor hem. Ik ben niet bang meer. Het doet er niet toe of hij zich schuldig voelt, of er ooit voor uit durft te komen wat hij heeft gedaan. Het geeft allemaal niet meer, want ik maak hem nietig. Ik schakel hem uit. Ik dood hem.”

Wat was het spannend. Spannend en beklemmend. Meteen bij de proloog word ik het verhaal ingezogen en kruipt deze onder mijn huid. Voordat ik het weet word ik een met de gevoelens van Benthe, gevoelens van machteloosheid, woede, verdriet en wraak. Wanneer ik denk te weten hoe het verhaal zal verlopen en wie de dader is, vindt er weer een verrassende wending in het verhaal plaats waardoor ik het spoor naar de ware dader bijster raak. Tot op het eind kom ik er maar niet achter wie het gedaan heeft. De uiteindelijke dader is bij mij geen moment in beeld geweest. Wat een adembenemend spannende thriller. 

Benthe Berg is misdaadjournaliste bij het weekblad De Vrije Pers en woont samen met haar man Raoul en dochtertje Céline in het dorpje Ringerdam onder de rook van Amsterdam. Voor haar werk interviewt zij Stefan van Weezel, het monster van Voorburg, verdacht van vijfvoudige moord op prostituees. Hij liet een uitgescheurde bladzijde uit een kinderboek bij zijn slachtoffers achter. Na afloop van haar interview vindt Benthe een soortgelijke pagina op de passagiersstoel van haar auto. Waarom liet hij deze pagina voor haar achter? Is zij zijn volgende slachtoffer? Benthe’s verhaal over Stefan van Weezel wordt gepubliceerd op de dag dat hij gearresteerd zal worden, maar hij is met zijn gezin op de vlucht geslagen en ondergedoken. Benthe wordt door hem bedreigd en raakt ongewild betrokken bij zijn zieke spel... 

„Ik kan alleen maar denken aan Céline. Aan die hufter die aan haar heeft gezeten. Aan die smeerlap die een foto van haar op internet heeft geplaatst. Aan andere smeerlappen die die foto hebben bekeken. Welk artikel zal me de voldoening geven? Met welk verhaal kan ik hem terugpakken? Niks is zo erg als wat hij mijn dochter en die andere kinderen heeft aangedaan.” 

Dan komt het nieuws naar buiten dat in haar dorp Ringerdam pedofiel Rick Vrieskoop is opgepakt. Als blijkt dat haar eigen dochtertje Céline een van zijn slachtoffers is, bijt Benthe zich vast in haar onderzoek om de waarheid boven tafel te krijgen. Ze ontdekt dat er het een en ander mis is binnen het gezin Vrieskoop. Zo is Rick’s zusje Sanne al sinds tien jaar vermist. Leeft Sanne nog en zo ja, waar is ze? Wat is er gebeurd? Had Rick hiermee te maken? Waarom heeft Douwe, Rick’s broer, een baksteen bij Benthe door het keukenraam gegooid en waarom vloog hij haar naar de keel? Wilde hij niet dat zij iets op het spoor kwam? En wat heeft vader Henry allemaal op zijn kerfstok? Benthe wil koste wat kost de waarheid achterhalen. 

„Die familie draagt een geheim met zich mee. En ik weet niet of ik met het ontfutselen van dat geheim tegelijk mezelf red, maar ik moet ontdekken hoe het zit. Ik moet het een kans geven.”  

De bewoners van Ringerdam blijven Rick de hand boven het hoofd houden en geloven in zijn onschuld. Zij maken zich alleen maar zorgen om het imago van het dorp en willen dat Benthe stopt met haar onderzoek en het publiceren hierover. 

„Ineens komen ze, de tranen. Wat een strijd, wat een strijd om rechtvaardigheid. Dit dorp is gek geworden. Ze verdedigen een gearresteerde pedo, in de waan van zijn onschuld, maar proberen daarmee alleen zichzelf te beschermen. Hun imago, de naam van het dorp. Ze houden niet van nieuwkomers, en al helemaal niet als die nieuwkomers een bedreiging vormen voor de brave anonimiteit van hun leventjes. Geen gedoe, lekker laten allemaal, al betekent het dat criminelen gerust hun gang kunnen gaan. Het zijn toch ook hún kinderen? Ik begrijp er niets van. Helemaal niets.” 

Rick krijgt een lage straf van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk opgelegd. Benthe vindt dit vonnis echter zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. 

„De woorden galmen door mijn hoofd, ik hoor ze, ik voel ze, ik zie ze. Ze dansen voor mijn ogen. Ze nemen alle ruimte in mijn gedachten in. Zonder pardon, zonder excuus. Ik dood hem. Ik dood hem. Dacht hij echt dat hij ermee weg zou komen? (…)Ik wil afrekenen met de schaduw van verdriet die niet uit te wissen lijkt, die mijn moederlijke brein met de dag meer gaat beheersen.” 

Als Rick wordt neergestoken en overlijdt wordt Benthe verdacht van moord op Rick en staat ze op het punt om alles te verliezen: haar baan, haar vrijheid, haar gezin. Maar is Benthe wel de ware dader? 

„Ik kom hier nooit meer uit. Ik zal altijd spijt houden van mijn domme plan die klootzak te vermoorden. Dit is hij niet waard. Dit is hij zo ongelooflijk niet waard.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.