27-11-14

Gastrecensie: Spit - Marcel Vaarmeijer

Titel: Spit
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Recensie: Clasien
Genre: Thriller
ISBN: 9789063182212
200 pagina's | Uitgeverij Novapres | juli 2014

Marcel Vaarmeijer:
Marcel Vaarmeijer werd op 4 april 1963 in Amsterdam geboren. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn vader en werd zijn moeder ernstig ziek. Mede daardoor verbleef hij vier keer in diverse kindertehuizen. In 1973 verhuisde hij met zijn moeder naar Enschede, waar hij de middelbare school doorliep. Van zijn 16e tot zijn 23e werkte hij als seiner/telexist bij de Koninklijke Marine. Na zijn ontslag vertrok hij naar Amsterdam en begon hij te schrijven. Hij debuteerde in het studentenblad Propria Cures en schreef in 1994 en 1995 een columnreeks over de Marine voor NRC Handelsblad, waarvan in 1996 een verzamelbundel verscheen. Sindsdien publiceerde hij drie romans, een detective en drie kinderboeken. Bij uitgeverij Novapres verschenen twee romans (Dov en Rose), en een detective (Dodelijk Fruit) onder het pseudoniem David Wisman. Spit is zijn eerste thriller.

Het verhaal:
Eva Doorman, een alleenstaande mensenschuwe vrouw van 36 jaar, belandt na een ongelukje op haar werk in de ziektewet. Voor het eerst maakt ze kennis met de kleurloze buitenwijk waar ze al twaalf jaar woont, en ontmoet ze drie buurvrouwen die ze al die jaren heeft vermeden. Omdat Eva vanwege de pijn in haar rug vrijwel niets kan, schieten de buurvrouwen haar te hulp. Aanvankelijk lijken hun intenties oprecht, tot Eva merkt dat de vrouwen langzaam maar zeker haar leven overnemen en ze van de buitenwereld wordt afgesloten. Machteloos moet Eva toezien hoe ze in het klassieke gezinspatroon wordt gedwongen. Dit roept pijnlijke herinneringen op uit haar jeugd, herinneringen die ze twintig jaar lang heeft verdrongen en die ze opnieuw ondergaat. Wanneer Eva verdoofd en gebroken haar einde ziet naderen, staat ze voor de keuze: toegeven of terugvechten.

Recensie door Clasien:
Spit kreeg ik toegestuurd door de auteur, waarvoor mijn vriendelijke dank. Door de tekst op de achterkant van dit boek was mijn aandacht getrokken. Weer eens iets anders dan de "normale" thrillers die ik lees. Inderdaad is dit een heel ander soort verhaal. Het begint rustig met Eva die op haar werk een ongelukje krijgt en verplicht thuis moet zitten. Normaliter is zij op haar werk en weinig thuis. De buurt waar zij woont is haar dan ook niet goed bekend, laat staan de buurvrouwen. Dit verandert vanaf dag één dat Eva thuis zit met spit. Drie buurvrouwen nemen het roer in handen en veranderen haar hele leven. Andrea is degene die de touwtjes in handen heeft en zoals later blijkt niet alleen bij Eva, maar in de hele woonwijk. Andrea gaat erg ver om haar droom: sterke huwelijken te bouwen en stabiele, gelukkige gezinnen te creëren, te volbrengen. Herinneringen uit het verleden van Eva en Andrea laten je enigszins begrijpen waarom ze voor dit leven hebben gekozen. Dit boek bevat ook hilarische momenten, vooral de uitspraken van Eva zijn komisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten