04-12-14

Gastrecensie: Blues in F - Emke Rientsma

Titel:Bleus in F
Auteur: Emke Rientsma
Recensie: Marion
Genre: Young Adult
ISBN: 9789025758271
160 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | september 2014
Emke Rienstma:
Emke Rientsma is als docente filosofie en vertrouwenspersoon op een middelbare school dagelijks getuige van de lasten en de lusten van het leven van jongvolwassenen. Met Blues in F zet ze haar eerste beloftevolle schreden als auteur.

Het verhaal
Janek is een Poolse leerling op het Berchmanscollege. Zoals altijd zijn er leerlingen die de lessen niet interessant vinden en zich liever met andere dingen bezig houden dan leren. Janek is ook geen droomleerling, hij maakt liever muziek met zijn band The Breezers dan dat hij zich op school vertoond. Dit verandert wanneer hij onder toezicht wordt gezet van de nieuwe, bloedmooie docente die de bovenbouw begeleidt. Aan het begin trekt Janek zich er weinig van aan, maar door een ongelukkig ‘’ongeval’’ komen ze met elkaar in contact. Vanaf dat moment twijfelt Janek over zijn gevoelens en of het ook misschien wederzijds is. Hij komt een tijdje netjes zijn afspraken na en begint haar te vertrouwen en te vertellen over zijn lastige thuissituatie en Poolse achtergrond. 

Recensie door Marion:

Toen ik begon met lezen had ik wel mijn twijfel over welke kant dit verhaal op zou gaan. Doordat je eigenlijk begint te lezen bij het einde van het verhaal en daarna 8 maanden teruggaat in de tijd, blijf je in je de gedachten houden over wat er nu daadwerkelijk gebeurd is, in het tuinhuisje, waar zich de situatie op het laatst afspeelt. Het brengt als het ware een soort spanning mee, dat je bij het verhaal houdt. Aan het begin kon ik moeilijk in het verhaal komen, maar toch wilde ik doorlezen om te weten wat er was gebeurd. En naarmate ik verder in het verhaal kwam, had ik ook meer in gedachten dat dit mogelijk wel eens een liefdesverhaal kon worden. Een verhaal over een leerling die een oogje heeft op zijn docente, maar dan toch vanuit een andere kijk. Je leest ook over de situatie thuis van Janek, waardoor het geen standaard liefdes verhaal wordt. Een vader die nooit thuis is, een broertje die plannen maakt om met de trein naar polen te gaan en je daarin meetrekt, zonder je medeweten, een moeder die ‘’opgesloten’’ zit. Ook het plan wat Janek bedenkt om de docente Mirjam voor zich te winnen, is best een beetje bizar. Uiteindelijk is en blijft het een liefdesverhaal over een jonge leerling en zijn docente, maar toch met andere verhalen er doorheen verweven, waardoor het geen standaard verhaal is geworden.
Het idee van het verhaal is goed, een standaard liefdesverhaal uitbreiden tot iets ‘’meer’’, er zit ook een zekere spanning in tijdens het lezen. Maar over het algemeen sprak het verhaal mij niet erg aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten