21-12-14

Gastrecensie: De zandlezer - Margaret van Mierlo

Titel: De zandlezer
Auteur: Margaret van Mierlo
Recensie: Silvia
Genre: Roman
ISBN: 9789491773242
306 pagina's | Uitgeverij Palmslag | november 2014

Margaret van Mierlo:
Al in haar vroege kinderjaren besefte Margaret van Mierlo dat het geschreven woord haar naar andere werelden bracht. Haar ouders verhuisden regelmatig van land, maar tijdens de middelbare school verbleef Margaret in Nederland op een internaat. Daar bood schrijven de mogelijkheid om haar gedachten vast te leggen. Na haar verpleegkundige opleiding werkte ze in huisartsenpraktijken. Margarets belevenissen vormden dankbare stof voor columns en artikelen, die in diverse medische tijdschriften werden gepubliceerd. Daarnaast verschenen er diverse medische studieboeken van haar hand. In 2006 werd haar eerste roman uitgebracht: Hemelse Koffie, dat in 2014 opnieuw is uitgegeven door Uitgeverij Palmslag.
Het verhaal:
Soms komt de vraag waarom bepaalde gebeurtenissen je overkomen meer dan ooit naar boven. In de psychologische roman De zandlezer, die tegelijkertijd leest als een spirituele thriller, wordt op een onalledaagse manier geprobeerd daar een antwoord op te geven. De zandlezer verwoordt op realistische en indringende wijze de belevingswereld van personen die bij een auto-ongeluk betrokken raken: De paranormaal begaafde Ciska raakt ernstig gewond en laat haar echtgenoot met schuldgevoelens achter. Ondertussen probeert vriendin en journaliste Iris de oorzaak van het ongeluk te achterhalen, terwijl Ciska's vader vanuit de spirituele wereld zijn dochter probeert bij te staan. Hoewel het mysterie rond het ongeluk langzaam wordt ontrafeld, liggen de bewijzen niet voor het oprapen. Toch zullen de betrokken personen het drama een plek in hun leven moeten geven. De roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en geeft een indringend inzicht in veranderende levens.

Recensie door Silvia:
Het verhaal gaat over een gezin bestaande uit Ciska, Fred en hun 2 kinderen Julian en Vincent. Ciska is kunstenares en paranormaal begaafd. Net zoals haar vader en haar oudste zoon Vincent. Fred, haar huidige man, is daar erg sceptisch over en laat het maar op zijn beloop. Fred, die zelfstandig ondernemer is en kampt met teruglopend werk wordt daar niet al te vrolijk van. Iris en Emma, 2 vriendinnen van Ciska denken net zoals haar man over Ciska. Iris is journaliste en probeert tevens al een tijdje haar eerste roman uit te brengen, zij probeert zo geloofwaardig de interesse van Ciska te wekken. 

Na een bezoek aan Amsterdam richting huis krijgt het gezin een vreselijk auto-ongeluk. Ciska raakt hierbij ernstig gewond. In het ziekenhuisbed wordt ze regelmatig bezocht door haar overleden vader. Haar vader vertelt haar in de gene zijde de vele betekenissen in het aardse bestaan. 

Fred blijft met de kinderen achter als onwetende huisman. Na de shock van het ongeluk herstelt Fred snel. Zijn schuldgevoel speelt daarbij parten! Hoe kon dit ongeluk gebeurd zijn ... ondanks zijn altijd zo adequate rijgedrag en oplettendheid, hij kan zich niets herinneren. Door zijn dagelijkse bezoek in het ziekenhuis wijkt hij niet van Ciska's zijde. Ook zijn schoonmoeder, die een helpende hand biedt qua opvang van de kleinkinderen, is daar erg vaak. Terwijl Julian te klein is om zich te beseffen wat en hoe er gebeurd is met hun moeder, gaat Vincent er op zijn eigen manier mee om.

Tijdens Ciska's herstel in het ziekenhuis verandert de kijk naar de gave van Ciska snel bij Iris. Persoonlijke omstandigheden waarin Iris zich bevindt vallen misschien wel eens op zijn plaats? Haar sterke drang er voor Ciska's kinderen en Fred te zijn doet ze in een handomdraai. Misschien ook wel om niet aan haar eigen problemen te denken. En haar werk als journaliste hierin te benutten. 

De reden van dit gekozen boek is de nieuwsgierigheid die me wekt wat met het niet aardse bestaan te maken heeft. Het verhaal is niet te hemels verteld, ook niet zwaarmoedig. Daar hou ik ook niet echt van. Terwijl het tegelijkertijd heerlijk weg leest als een thriller met een apart randje. Een mooie ontknoping, niet te voorspelbaar, al wist ik ongeveer wel waar het verhaal heen zou gaan. Een vervolg op Hemelse koffie, maar je kunt het boek ook los van elkaar lezen. Het gezin blijft de spil van het verhaal. Een leuk niet alledaags boek! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten