23-12-14

Gastrecensie: Haar laatste vlucht - Edwin Winkels

Titel: Haar laatste vlucht
Auteur: Edwin Winkels
Recensie: Nynke
Genre: Roman
ISBN: 9789492037046
287 pagina's | Uitgeverij Brandt | oktober 2014

Edwin Winkels:
Edwin Winkels woont en werkt sinds 1988 in Barcelona. Na dertig jaar in de journalistiek voor talloze media uit Spanje en Nederland te hebben gewerkt, legt hij zich na een vijftal nonfictieboeken nu toe op het schrijven van romans. Winkels debuteerde in 2013 met Welkom Thuis.

Het verhaal:
Het is 4 december 1958. Boven een bergketen bij Madrid met de bijnaam De Dode Vrouw verdwijnt een vliegtuig. Familieleden van de vijf bemanningsleden en zestien passagiers wachten dagenlang op nieuws. Hun leven zal voorgoed veranderen.
Haar laatste vlucht is het aangrijpende, waargebeurde verhaal over gezinnen die door een tragedie worden getroffen. Over twee moeders die nog zo veel plannen hebben met hun jonge dochters. Maar het is vooral het verhaal over Maribel Sastre, die op haar achttiende haar droom verwezenlijkt om stewardess te worden. Zij hoopt in de lucht te ontsnappen aan een donker en achterlijk Spanje, door de Burgeroorlog getekend en door een fascistische dictator geregeerd.
Met medewerking van familie en andere betrokkenen en middels historische documenten reconstrueert en romantiseert Edwin Winkels die koude, stormachtige dagen in 1958 en het leven dat daarop volgt. Een lang leven van leegte en wroeging, maar ook van hoop, mooie herinneringen en de sterke wil een ramp te accepteren, doch nimmer te vergeten.

Recensie door Nynke:
Dit boek is het verhaal van een jonge vrouw met ambitie die vanaf haar jeugd haar droom heeft nagejaagd en uiteindelijk de droom om stewardess te worden waarmaakt. Ze heeft dit slechts een half jaar mogen ervaren in een tijd dat vliegen nog hoogst ongebruikelijk was. Naast het verdriet in dit boek, komt je als lezer ook wat te weten over de geschiedenis van de luchtvaart en de kleinschaligheid ervan. Een stewardess met een stuk of vijftien passagiers die elke passagier langsgaat om in te checken en het feit dat er in de lucht dekens moeten worden uitgedeeld vanwege de kou, dit zijn leuke details. Elk hoofdstuk komt een andere persoon aan de orde, dan wel een familielid van één van de slachtoffers in het verleden of de tegenwoordige tijd, dan wel Maribel, de jonge stewardess. Ik had het overzichtelijker gevonden als de hoofdstukken niet genummerd waren, maar namen hadden gekregen van de personen in het hoofdstuk en eventueel een jaartal. In het begin van het boek was het voor mij niet altijd duidelijk hoe ik de persoon in kwestie moest plaatsen en of het over het heden of verleden ging. De schrijfstijl is prettig en heel beeldend. Edwin Winkels heb ik weleens bij ‘De Wereld Draait Door’ gezien en zo’n poëtische schrijfstijl had ik niet achter hem gezocht. Dit is een waargebeurd verhaal gebaseerd op historische documenten en gesprekken met achterblijvers. Dit boek is een verhaal over verdriet, maar ook een boek over het waarmaken van je dromen. Het boek is geïllustreerd met mooie foto’s. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten