22-12-14

Gastrecensie: Tijdloos - Sybold Deen

Titel: Tijdloos
Auteur: Sybold Deen
Recensie:
Genre: Roman
ISBN: 9789492040008
240 pagina's | Uitgeverij Lycka till Förlag | mei 2014

Sybold Deen:
Sybold Deen (1962) wilde als tiener graag striptekenaar worden, maar ontbeerde, hoewel hij heel aardig kon tekenen, voldoende talent om die droom waar te maken. Sybold was lange tijd werkzaam in de wereld van marketing en reclame, maar besloot vorig jaar dat hij zijn behoefte om verhalen te vertellen in daden om moest zetten en begon aan Tijdloos te werken.

Het verhaal:
"Stel dat wij gelijk hebben en tijd een illusie is, zegt Yvonne, wat verbergt die illusie dan en waarom? De werkelijkheid, zeg ik. En ik heb geen flauw idee waarom. En de werkelijkheid is dat tijd niet bestaat? vraagt ze. Exact! Alles is allang gebeurd. Alles is allang gebeurd, herhaalt ze. Ze proeft de woorden. Ze proeft de implicatie. Ze proeft de werkelijkheid."

Gebeurtenissen in het schemergebied tussen droom en realiteit, een fictieve reis naar Mars, een dementerende vader, een stukgelopen huwelijk, maar ook een nieuwe liefde én de drang tot schrijven vormen de ingrediënten voor een intrigerende zoektocht naar de werkelijkheid.

Recensie door Ria:
Wat heb ik mij hier doorheen moeten worstelen. Geen boek voor mij, maar ik heb het wel uitgelezen. Ik heb het idee dat de auteur wat verhaallijnen in een pot heeft gegooid en flink door elkaar heeft geschud. Maar in alle eerlijkheid moet ik twijfelend toegeven, viel het mij toch niet tegen. Kijk ik zeg eerlijk, het is niet mijn genre, er zullen vast wel lezers zijn die dit verhaal intrigerend vinden. Toen ik de achterkant las dacht ik dit is interessant. Maar het verhaal viel mij tegen. 

Het gaat over een hoofdpersoon die op bezoek komt bij zijn dementerende vader. Hij vertelt zijn vader dat hij een boek aan het schrijven is en leest hem hieruit voor, het gaat over een reis naar Mars met 6 astronauten. Eigenlijk wordt dit verhaal niet afgemaakt en begint het boek met iets totaal anders. De rode draad in het verhaal wordt nu een reis naar het verleden, het gaat een zoektocht worden naar zijn relatie met Sandra. Een relatie die misgelopen is. Waarin de hoofdpersoon soms verdwijnt in dromen en realiteit. Daar ontmoet hij ook zichzelf. En zijn alter ego’s Theo en Arnout, waar hij gesprekken meevoert. Soms richt de ik-figuur zich in het boek rechtstreeks tot de lezer, dus dan krijg je fictieve communicatie over en weer. Dat is dus ook weer iets waar ik persoonlijk moeite mee heb, maar dat is persoonlijk. Dan ontmoet hij Yvonne, een wetenschapper en ze raken op slag verliefd. Het boek gaat nu een discussie worden over tijd. Bestaat tijd of is tijd een illusie? Of leven wij in een driedimensionaal hologram en is alles al eens gebeurd? 

“Ja zegt Yvonne. Ik begrijp wat je bedoelt en ik weet waar je heen wilt. Laten we het daar later over hebben. Nu nog niet. Zeg eens, schrijf je dit nou allemaal op? Je was toch aan het schrijven. Ja, antwoord ik, ik schrijf het allemaal op. Dan moet ik je waarschuwen dat jouw boek ook wel eens als maatschappijontwrichtend zou kunnen worden beschouwd."

WANT TOEVAL BESTAAT NIET EN BOVENDIEN IS ALLES AL EEN KEER GEBEURD. 

“Ik schreef in een mailtje aan haar: het aardige van dat moment aan de voordeur was dat ineens de regendruppels extra hard op jouw paraplu leken neer te komen. Alsof met iedere tik het moment dieper in mijn geheugen werd gegraveerd.” 

Dit vind ik dan weer mooi! 

Lieve lezers, ik had er wel moeite mee met dit boek, de relatie met Yvonne gaf toch wel weer gelukkig enige romantiek in het boek. Het is vlot geschreven dat weer wel, maar het boeide mij matig. Nu ben ik niet zo bezig met driedimensionale of vierdimensionale tijden, het gaat dan toch meer naar filosoferen toe. Maar voor diegene die dit graag doen is het een aardig boek. Droom en realiteit ligt hier toch wel heel dicht tegen elkaar. En ik blijf toch liever vast houden aan de realiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten