20-01-15

Recensie: De goedgelovige weduwe - Ton Theunis

Titel: De goedgelovige weduwe
Auteur: Ton Theunis
Recensie: Marjon
Genre: Waargebeurd
ISBN: 9789491567445
256 pagina's | Uitgeverij De Kring | november 2013
Ton Theunis:
Ton Theunis (1959) werkte zeventien jaar in allerlei functies voor het ministerie van Justitie en schreef vanuit zijn ervaringen zowel non-fictie- als fictie-thrillers, alle gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen in de criminele wereld: De Toren, De Pion, Nordica, De Executeur, Onder NAP, In Gods Naam, De kluizenaar, De griffier.

Het verhaal:
Een oude, welgestelde dame neemt na het overlijden van haar echtgenoot een jongeman in dienst als hulp voor dag en nacht. Langzaam maar gestaag werkt deze zich haar leven binnen, en de vrouw verbreekt het contact met haar familie. Wanneer een nichtje na tien jaar haar tante toch opzoekt, treft ze een totaal ontredderde en doodsbange vrouw aan. Als de tante overlijdt, is het nichtje vastbesloten de waarheid te achterhalen. 

Recensie door Marjon:
Dit verhaal gaat over een weduwe die inderdaad extreem goedgelovig was. Het is waar gebeurd en dat maakt het extra triest. Het verhaal raakt je; haar eenzaamheid, haar verdriet om haar overleden man... Al die dingen maken haar heel kwetsbaar en goedgelovig en voor ze het weet wordt ze meegezogen in een web van misbruik. In de samenvatting staat dat ze een jongeman in dienst nam, maar deze jongeman heeft haar zodanig gemanipuleerd dat het alleen maar logisch was dat hij werd aangenomen. Pas als ze weer contact krijgt met haar nichtje Marion komt de bal aan het rollen. Ze laat Marion beloven dat deze pas stappen onderneemt na haar dood. Op dat moment is weduwe Merie al 1,3 miljoen plus haar huis kwijt. Je volgt het verhaal over hoe het zover heeft kunnen komen. En dan komt haar kwetsbaarheid ook heel erg aan het licht. Dat is voelbaar en dat raakt je. Ik maak hieruit ook op dat de banken hierin een verantwoordelijkheid hebben. Tot hoever ga je? Wanneer laat je iemand in zijn/haar waarde en wanneer onderneem je stappen als bank? Het boek leest prettig weg, maar ik geef toe dat ik het af en toe bijna ongeloofwaardig vond; het slachtoffer is niet bepaald doorsnee. Toch is het iets wat overal kan gebeuren. Indrukwekkend en hartverscheurend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten