28-01-15

Recensie: Gedane zaken - Amanda Hodgkinson

Titel: Gedane zaken
Auteur: Amanda Hodgkinson
Recensie: Silvia
Genre: Roman
ISBN: 9789022959930
336 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2014
Amanda Hodgkinson:
Amanda Hodgkinson is een Britse schrijfster en journaliste, die met haar echtgenoot en twee dochters in Frankrijk woont. Haar debuutroman Britannia Road 22 verscheen in meer dan 15 landen in vertaling en werd een internationale bestseller.

Het verhaal:
1919: Rose, Nellie en Vivian Marsh wonen in een klein armoedig huisje aan de rand van de rivier in het landelijke East Anglia. Door de overstroming van de rivier en de komst van ene Joe Ferrier verandert hun leven voorgoed. 

1939: De twintigjarige Birdie Farr werkt in een pub in Londen. Als ze erachter komt dat ze zwanger is, vraagt ze wanhopig haar moeder Nellie om hulp. Die stuurt haar naar haar tante Vivian, en samen regelen zij een adoptie voor Birdie’s dochter. 

Wanneer Birdie later trouwt met Charles en een zoontje krijgt, gaat ze op zoek naar het meisje dat ze heeft afgestaan.  Haar zoektocht heeft grote consequenties voor haar familie en de mensen van wie ze houdt. 

Recensie door Silvia:
Hun ogen hadden de kleur van de rivier, grijs als water, gezwollen door de regen, het drietal Rose, Nellie en Vivian Marsh.

Het is 1919 : Rose is 23, Nellie 15 en Vivian is nog een peuter. Toen hun vader stierf hadden Rose en haar moeder in het armoedige huisje op het Engelse platteland bij de rivier gewoond. Kort nadat Nellie 2 was geworden, had moeder difterie gekregen. Rose was 17, nog een kind toen ook haar moeder stierf. Zo oneerlijk vond Rose, toen ze 2 zusjes groot moest brengen in haar eentje. In eerste instantie wil Rose van haar zusjes af en bedenkt allerlei mogelijkheden, maar al gauw verandert haar gevoel en ziet ze haar zusjes opgroeien tot 2 jonge vrouwen. Rose beschermt haar zusjes en vertelt hen de beste levenslessen! Rose die al enige tijd aan Tuberculose lijdt, overlijdt na een kort ziekbed bij mevrouw Langham op de boerderij thuis en Nellie en Vivian blijven achter. Ze hebben alleen elkaar nog. Nellie de sterkste van de 2 werkt hard met Rose in haar gedachten en gaat verder met de dagelijkse werkzaamheden. Ook al is het gemis van Rose door beide zusjes ontzettend. 

De komst van de rondreizende avonturier Joe Ferrier, die als boerenknecht werkt voor mevrouw Langham laat het hart van de 2 zusjes sneller slaan. Vooral bij Nellie. Niet wetende dat Vivian een innige ontmoeting heeft met Joe. Nellie verlaat het huisje bij de rivier na het geheim ontdekt te hebben. Vivian bevalt in haar eentje van een dochtertje, maar de armoede kost het leven van haar babydochter Josephine. Nellie vertrekt naar London en trouwt met ex-sergeant Henry Farr. Ze wonen samen boven de pup van Henry's broer George. Jaren gaan voorbij. Vivian trouwt met Frank Stewart en runt samen het pension van zijn overleden moeder. De hunkering naar haar dochter blijft.

Als Nellie dochter Birdie krijgt, valt de opvoeding haar zwaar en laat Birdie voor 2 jaar bij Vivian achter. Birdie bevalt op vroege leeftijd ook weer van een dochter en laat haar dochtertje adopteren. Wederom worden alleenstaande moeders niet getolereerd en de geschiedenis herhaalt zich.

Ondertussen 1939 : Als Birdie zelf jaren later trouwt met Charles, krijgen ze een zoon Framsden en blijft Birdie zich afvragen waar haar geadopteerde dochter gebleven is.

Een erg mooi verhaal en het liet me niet los tot de laatste zin. Je volgt het verhaal van de zussen vanaf  de puberteit tot ongeveer de leeftijd van 65 jaar. Terug in de tijd. Een echte aanrader!

2 opmerkingen:

  1. Grappig hoe twee meningen kunnen verschillen. Dit boek staat al een tijdje op mijn lijst.

    BeantwoordenVerwijderen