12-01-15

Recensie: Omringd door water - Stephanie Butland

Titel: Omringd door water
Auteur: Stephanie Butland
Recensie: Marjon
Genre: Roman
ISBN: 9789047203841
320 pagina's | Ambo|Anthos | oktober 2014

Stephanie Butland:
Stephanie Butland schreef met Omringd door water haar romandebuut, nadat ze eerder succesvol was met twee non-fictietitels. 

Het verhaal:
Elizabeth is gelukkig getrouwd met politieagent Michael. Haar wereld stort echter in als ze hoort dat haar man verdronken is bij een poging het leven te redden van een jonge vrouw. Het lijkt een heldendaad, maar was het dat wel? Langzaam wordt duidelijk dat Elizabeth pas na Michaels dood haar onkreukbare man, de liefde van haar leven, werkelijk leert kennen.

Recensies:

Marjon:
Als je zelf rouwt zal je dit boek als heftig beschouwen. Zo kwam het bij mij dan ook binnen. Daardoor had ik de neiging het boek weg te leggen, wat maar weer aangeeft dat het beleven en daarmee beoordelen van een boek heel erg persoonlijk is. Maar nuchter gezien kun je stellen dat de schrijfster zich heel goed heeft ingeleefd in wat rouw met je doet. Mijn complimenten! Er zit een prachtige diepgang in het boek. Ik las het dus toch verder en ging van Elizabeth houden, maar ook van Mike (Michael) en van Kate. Ze zijn neergezet als echte mensen. Het boek leest enigszins langzaam, maar dat past bij de sfeer. Het is een prachtig maar heftig boek wat de moeite waard is om te lezen.


Clasien:
Wat een prachtige emotionele roman. Het thema rouwverwerking, hoe gaat je hiermee om, zo heeft ieder zijn eigen manier. Tijdens een reddingsactie komt Michael om het leven door verdrinking, het tienermeisje Kate wordt gered.

Michael, getrouwd met Elizabeth, een gelukkig stel dat er alles aan doet om hun kinderwens uit te laten komen. Kate, net examen gedaan wil aan de universiteit gaan studeren. Dan slaat het noodlot toe en overlijdt Michael. Elizabeth sluit zich af, schrijft brieven aan Michael om zo herinneringen te koesteren en blijft het liefst in bed, ongeloof en diep verdriet tekenen haar leven. Haar schoonmoeder neemt alles onder handen om zo haar verdriet de baas te kunnen. Kate wil alleen gelaten worden om zo om te kunnen gaan met haar schuldgevoel. Blanke en Andy vrienden voor het leven, proberen allebei om Elizabeth te helpen met haar verdriet. Dan blijkt Kate's moeheid niet veroorzaakt te worden door haar verdriet, maar een hele andere oorzaak te hebben. Dit met grote gevolgen voor Elizabeth.

Een verhaal recht uit het hart, het raakt je. Levensecht wordt beschreven hoe nabestaanden omgaan met hun verlies en verdriet. Hoe een geliefde man zich met leugens heeft omringd. Deze schrijfster is een nieuwe aanwinst voor het roman genre, dit is een debuut waar je alleen maar van kan dromen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten