21-03-15

Recensie: Brainwash - Carry Slee

Titel: Brainwash
Auteur: Carry Slee
Recensie: Sabrina
Genre: Young Adult
ISBN: 9789049925826
256 pagina's | Dutch Media Uitgevers | 2012
Carry Slee:
Carry Slee won in 1992 met Verdriet met mayonaise de Kinderjury in de categorie 10-12 en vanaf dat moment volgde de ene bekroning op de andere. Maar liefst negen keer won Slee de Kinderjury, en vijf keer de Jonge Jury. Naast haar boeken voor kinderen en jongvolwassenen, publiceerde Slee ook drie volwassenenromans, Moederkruid, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs, Dochter van Eva en De toegift. Van die laatste drie titels werden tot op heden in totaal meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal:
Op de dag dat Naomi bij haar zus Elise intrekt, ontmoet ze Jelle, voor wie ze als een blok valt. Gelukkig komt de liefde van twee kanten, want het is voor Naomi de eerste keer sinds Eric dat ze weer verliefd is. Maar Jelle worstelt met zijn verleden en dat heeft grote gevolgen voor zijn leven nu. Ook Elise worstelt met haar verleden. Ze leidt een stil en teruggetrokken leven. Wanneer ze promotie op haar werk maakt, gaat het helemaal mis. Ze krijgt last van nachtmerries en wordt vaak hyperventilerend wakker. Pijnlijke herinneringen uit haar verleden dringen zich aan haar op. Dan ontmoet ze Rafaël. Hij straalt een en al rust uit en introduceert haar bij Jonathan, die leiding geeft aan een groep mannen en vrouwen die in de Ark woont. Op een dag neemt Elise een radicale beslissing, die gevolgen heeft voor alles en iedereen in haar omgeving.

Recensie door Sabrina:
Een goed meeslepend boek, over drie jong volwassenen die ieder hun eigen zorgen hebben. Maar dit niet aan de buitenwereld willen laten zien, waardoor ze een zware last met zich meedragen. En dan denken ze ineens dat ze het lichtpuntje hebben gevonden, zoals Elisa die denkt dat ze de vrede kan vinden in een geloofsgemeenschap, maar is dit nou echt zo’n geloofwaardige gemeenschap?

“Elise zit daar geknield, met haar handen gevouwen. Ze voelt de tranen over haar wangen rollen. Ik wil het ook, zegt ze, diep van binnen voel ik dat ik dit wil.”

Haar familie weet het zeker, ze is in één of andere gekke sekte beland. Haar familie gaat dan ook proberen haar eruit te krijgen. Waardoor echter ook het verschrikkelijke verleden van Elise boven water komt.

En Jelle die bang is voor de toekomst, omdat hij met verschrikkelijke schuldgevoelens loopt. Maar hij hoopt zichzelf weer op te kunnen pakken en een mooie relatie met Naomi te krijgen. Al is dit makkelijker gezegd dan gedaan, zij heeft daar ook moeite mee omdat haar vorige relatie abrupt is beëindigd.

“Hij voelt de druk op zijn schouders, maar misschien moet hij gewoon nog aan het idee wennen. Het liefst gaat hij nu meteen weg, maar ze komt al met het ontbijt aan. Hij kan het niet maken haar nu in de steek te laten.”

Als lezer wil je tot het eind doorlezen, je bent zo benieuwd hoe het afloopt… Alleen jammer vond ik het einde, ik had het gevoel of het ineens af moest zijn. Ik had nog graag willen weten hoe het verder met ze zal gaan. Maar verder prima boek. Het leest lekker weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten