06-03-15

Recensie: Een huis in de hemel - Amanda Lindhout & Sara Corbett

Titel: Een huis in de hemel
Auteur: Amanda Lindhout & Sara Corbett
Recensie: Ria
Genre: Waargebeurd
ISBN: 9789047202172
429 pagina's | Ambo|Anthos | maart 2014

Amanda Lindhout:
Amanda Lindhout is oprichtster van de non-profit organisatie Global Enrichment Foundation, die zich inzet voor ontwikkeling en onderwijs voor de bevolking van Somalië en Kenia.

Sara Corbett:
Sara Corbett is journaliste voor The New York Times Magazine en schrijft ook voor o.a. National Geographic, Elle, Outside, The Oprah Magazine en Esquire.

Het verhaal:
Het aangrijpende en inspirerende verhaal van een oorlogscorrespondente over haar gijzeling in Somalië. Amanda droomt er als klein meisje in Canada al van om over de wereld te reizen. Vanaf haar twintigste trekt ze als backpacker door Latijns-Amerika en Azië, en een paar jaar later begint ze in het door oorlog verscheurde Afghanistan en Irak een carrière als verslaggeefster. In 2008 vertrekt ze naar Somalië, het gevaarlijkste land ter wereld en daarmee voor een jonge, gedreven correspondente de uitgelezen plek om naam te maken. Maar vier dagen na aankomst wordt ze op een zanderige weg gegijzeld door een groep gemaskerde mannen. Amanda wordt 460 dagen gegijzeld, verplaatst van het ene naar het andere verlaten huis en ze weet te overleven door de kracht van haar herinneringen, vastberadenheid en hoop. En door zichzelf op de gruwelijkste momenten in 'een huis in de hemel' voor te stellen, hoog boven de vrouw die geketend in het donker wordt gemarteld. 

Recensie door Ria:
Een autobiografisch verhaal van een Canadese vrouw die als oorlogscorrespondente naam wil maken. Amanda Lindhout is gek op reizen en reist het liefst alleen, het brengt haar op vreemde plaatsen waar je beter als vrouw niet alleen kan reizen. Ze gaat naar Afghanistan om als fotografe aan de slag te gaan.

Het verhaal beschrijft eerst hoe haar jeugd is geweest. Ze is een kind van een gekleurde moeder. Haar vader is naderhand met een man gaan samenwonen, hij bleek homoseksueel te zijn. Amanda hield veel van haar beide vaders en haar moeder, het was een bijzonder gezin. Ze heeft een zorgeloze jeugd en groeit op met haar beide broers. Haar moeder wordt regelmatig mishandelt als haar veel jongere vriend drinkt. Amanda vlucht in de boekjes van National Geographic. Ze vindt de wereld boeiend en de plaatjes trekken haar aan. Ze had vertrouwen in de wereld, hij was niet lelijk en gevaarlijk.

Dan vertrekt ze naar Somalië, samen met Nigel Brannan, een Australische fotograaf die ze heeft leren kennen op een van haar reizen. Na vier dagen worden ze ontvoerd, deze ontvoering zal 460 dagen duren; een hel. Ze worden mishandeld en Amanda wordt regelmatig verkracht. Iedere keer gaan ze naar een ander huis, telkens in een vies verblijf, waar de ratten en het ongedierte rondscharrelen. De soldaten van Al-Jazeera eisen twee en een half miljoen dollar. Na een mislukte poging om te ontsnappen wordt het mishandelen nog erger voor Amanda. Zij heeft gezegd dat ze misbruikt wordt door een van de commandanten. Haar vriend Nigel geeft haar de schuld van het ontsnappen. Nu is Amanda helemaal niets meer waard in de ogen van haar ontvoerders. Ze komt in een stikdonkere kamer waar ze aan haar enkels geketend wordt. Ze krijgt weinig te eten en is niet meer dan een beest, stelselmatig wordt ze verkracht door verschillende mannen. Ze lijdt aan ondervoeding en ze ziet dat haar vriend Nigel een iets betere verzorging krijgt. Ze bekeren zich tot de islam in de hoop dat ze het beter krijgen. En ook tegen de verveling. Maar voor Amanda is het stelselmatig verkrachten en mishandelen een gewone zaak. Tijdens deze mishandelingen gaat zij in haar verbeelding met haar herinneringen naar een huis in de hemel. Zij sluit haar gevoelens af en kijkt naar de vrouw beneden haar die geslagen en misbruikt wordt, dit wordt haar vlucht. Ze put hier haar kracht uit om te overleven. Hierbij heeft zij ook nog de kracht en moed om te vergeven. Ze komen eindelijk, nadat het losgeld is betaald, vrij uit deze hel.

Een heel aangrijpend boek, niet voor tere zieltjes. Maar denkende aan de beelden die we zien op tv komt het wel heel dichtbij. Amanda heeft een Foundation opgericht, Global Enrichment Foundation, om de kinderen in Somalië een opleiding te kunnen geven, zodat ze een ondergrond krijgen en geciviliseerde burgers worden. En niet langer als kindsoldaten op zullen groeien.

Het verbaasde mij dat Amanda na hetgeen zij allemaal mee heeft moeten maken in Somalië, zij haar ontvoerders kan vergeven. Een krachtige vrouw, Amanda Lindhout.

1 opmerking:

  1. Woa, dat omslag is echt prachtig en spreekt me mega aan! Het verhaal helaas niet. =P

    BeantwoordenVerwijderen