08-03-15

Recensie: Iene Miene Mutte - M.J. Arlidge

Titel: Iene Miene Mutte
Auteur: M.J. Arlidge
Recensie: Clasien
Genre: Thriller
ISBN: 9789022569030
376 pagina's | Uitgeverij Boekerij | januari 2015
M.J. Arlidge:
M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries en werkt momenteel aan het scenario voor een nieuwe verfilming van De laatste der Mohikanen voor de BBC. Iene Miene Mutte is zijn debuut als thrillerauteur en een vervolg is in de maak.

Het verhaal:
Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden... 

Recensie door Clasien:
Top debuut. Iedereen kent het spelletje Iene Miene Mutte uit zijn jeugd. De seriemoordenaar speelt hier ook dat spel maar met een veel hogere inzet. 

Twee bekenden van elkaar worden ontvoerd, gevangen gehouden op een afgelegen plek zonder eten en drinken. Ze blijven achter met alleen een mobiel met een mededeling en een pistool. De mededeling: "Jullie moeten samen beslissen wie blijft leven en wie sterft. Alleen als er iemand sterft wordt de ander vrijgelaten". Hoe kiest de seriemoordenaar de slachtoffers en waarom? Wat hebben ze haar misdaan? 

Inspecteur Helen Grace wordt samen met Mark en Charlie op deze zaak gezet. Allereerst blijkt er geen enkele overeenkomst tussen de verschillende slachtoffers, het plan is perfect uitgedacht. Zelfs de overlevenden zijn kapot door hun schuldgevoel. Wanneer er meer duidelijkheid komt wie en waarom, blijkt dat deze personen in het verleden in contact zijn geweest met Helen Grace.

Wanneer Mark en Charlie verdwijnen neemt de spanning toe. Een thriller met gruwelijke details, een hoog tempo en vooral lekker leesbaar. De seriemoordenaar blijkt een geschiedenisband te hebben met de inspecteur. Naast de spanning ook rustmomenten, over de levens van de drie hoofdpersonen Helen, Mark en Charlie. Helen door een kijkje in haar verleden, Mark in scheiding en Charlie met haar vriend.

1 opmerking:

  1. Ik hou heel erg van thillers, maar niet zo van gruwelijke details. Even afwachten of dit een boek voor mij is, het plot spreekt me wel aan!

    BeantwoordenVerwijderen