12-03-15

Recensie: Privélessen - Alain Claude Sulzer

Titel: Privélessen
Auteur: Alain Claude Sulzer
Recensie: Silvia
Genre: Roman
ISBN: 9789041413352
224 pagina's | Ambo|Anthos Uitgevers | februari 2015

Alain Claude Sulzer:
Alain Claude Sulzer (1953) woont afwisselend in Basel en in de Elzas. In 2008 brak hij internationaal door met Een volmaakte kelner en sindsdien wordt hij uitgegeven in twaalf landen. Met eerder werk won hij de Prix Médicis étranger en met Uit de toonwerd hij genomineerd voor de Schweizer Buchpreis.

Het verhaal:
In 'privélessen' vlucht de jonge Oost-Europese Leo Heger eind jaren zestig naar Zwitserland. In zijn nieuwe vaderland kent hij niemand en hij spreekt de taal nauwelijks. Warmte en aandacht krijgt hij van Martha, zijn vierendertigjarige lerares Duits, die door hem uit de sleur van haar troosteloze huwelijk wordt getrokken. Ze krijgen een band waaraan geen van beiden weerstand kan bieden. Tot Leo zes maanden later plotseling naar Canada vertrekt en Martha zwanger achterlaat.

Recensie door Silvia:
Martha Dubach 34 jaar, getrouwd met Walter Dubach. Samen hebben ze 2 kinderen, zoon Andreas 16 jaar en dochter Barbara. Zij zit nog op de basisschool. Walter werkt op kantoor en Martha heeft zich ingeschreven als docent Duits bij een vluchtelingenorganisatie. Andreas is heerlijk aan het puberen en doet het niet al te best op school. Barbara doet wat ze moet doen en beide kinderen zijn erg op zichzelf. De vader van Martha zit in een kliniek voor mensen met een psychische aandoening. De moeder van Martha is 2 jaar geleden overleden. Haar moeder praatte nooit over de zwaarmoedigheid van haar vader. Haar vader heeft geen gevoelens, mimiek, praat niet en biedt geen weerstand. Behalve zijn lichaam is er nauwelijks iets van hem aanwezig. Bezoek van de familie of wat dan ook, niets wat hem kan bevredigen van het aanwezige bezoek. Helaas hebben Martha's man en kinderen evenmin interesse in de gemoedstoestand van hun opa.

De Oost-Europese Leo Heger 21 jaar, vlucht naar Zwitserland zonder zijn familie en vriendin Laura. Hij studeerde medicijnen. Olga, zijn oma 77 jaar,  woont in een vervallen huisje aan een bosrand waar ze vroeger met haar man woonde. Haar kleinkinderen brachten hun vakanties graag door bij oma Olga. Dat waren Jozef en Leo. Nu woont ze met haar kippen en hond Mazko en is altijd in de weer om maar niet aan vroeger te denken.

Leo woont nu bij de familie Giezendanner in Zwitserland. In zijn nieuwe vaderland komt hij via de vluchtelingenorganisatie in contact met Martha Dubach.

Het huwelijk van Martha en Walter stelt niet veel meer voor en beide vinden dat wel best. Martha leest graag een feelgood roman en zwijmelt daar heerlijk bij weg. Walter heeft een geheime verhouding met Silvia Zweifel en hun zoon Andreas doet de ontdekking.

Leo leert snel en alles loopt voorspoedig, Hij kan zich al snel verstaanbaar maken. Martha en Leo leren elkaar steeds beter kennen dan de bedoeling is. Beide verheugen zich op de privélessen bij Martha thuis, wanneer man en kinderen naar hun werk en school zijn.

Weer ontdekt Andreas op Kerstavond dat niet alleen zijn vader, maar ook zijn moeder een geheime verhouding heeft. Andreas praat er verder niet over behalve bij zijn zwijgende opa, die hij toch weleens eens bezoekje brengt, in de hoop dat  het zijn toestand verbetert. Het gaat immers om zijn schoonzoon en dochter. Dat moet toch zeker wel aan het hart gaan?

Het was een aardig verhaal te lezen, ik vond het einde niet zo verrassend als ik had gehoopt. Wel vermakelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten