14-04-15

Recensie: Het programma - Suzanne Young

Titel: Het programma
Auteur: Suzanne Young
Recensie: Miranda
Genre: Young Adult
ISBN: 9789045206905
344 pagina's | Karakter Uitgevers | februari 2015
Suzanne Young:
Informatie over deze auteur volgt

Het verhaal:
In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…
Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.
Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Recensie door Miranda:
Wauw dat is het eerste wat ik erover kan zeggen, wat een heerlijke boek!

Het programma is het eerste deel in deze verbluffende serie, Slaone leeft in een wereld waarin depressie een epidemie is geworden, over heel de wereld zijn er jongeren tot 18 jaar ontvankelijk voor. Zodra je maar een traan laat zien ben je al een verdachte en houden mensen van het programma je nauwlettend in de gaten. Zelfs op school zijn er programmeurs te vinden. Elke dag moet je een formulier invullen met bepaalde vragen die moeten bepalen of je in een depressie terecht gekomen bent. En pas op met mensen die zelfmoord gepleegd hebben het is besmettelijk!

Sloane is een meisje van 17 jaar, waarvan haar beste vriendin pas afgevoerd is naar het programma, ook had zij een broer die zij aan de epidemie verloren heeft. Samen met haar vriend James, moet ze deze waanzinnige nieuwe wereld zien te overleven, moeten uitkijken dat ze geen tekenen van depressie laten zien, want zij willen koste wat het kost uit het programma blijven, want de 'teruggekeerden' lijken gehersenspoeld, wie zij van te voren waren, zijn ze nu niet meer, hun geheugen en alle herinneringen zijn gewist. Iets wat James en Slaone willen voorkomen, want zij willen elkaar koste wat het kost niets vergeten. Nadat het minder goed gaat met hun goede vriend Miller, raken ze elkaar beetje voor beetje kwijt. Lukt het Slaon en James uit de handen van het programma te blijven? 

Ik kon het boek niet wegleggen, fijne korte hoofdstukken die goed doorlopen dankzij de vlotte schrijfstijl van Suzanne Young. Normaal heb ik even nodig om in het boek te komen maar dat had ik bij dit boek totaal niet, meteen wordt je meegesleurd in de dystopische wereld van Sloane en James. Daarnaast heeft Young een uniek onderwerp bedacht welke je normaliter niet snel tegenkomt in de YA. Niet te zwaar beladen maar goed geschreven. Kan niet wachten totdat deel twee in Juli uitkomt. Topper van een boek, zeker zijn 5 sterren waard.


3 opmerkingen:

  1. Ik vond het ook een goed boek, ik ben ook erg benieuwd hoe de serie verder gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, ik ben groot fan van dit soort reeksen dus ik hoop het boek snel te kunnen lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik Ben echt verward door de epiloog kan iemand mij hem uitleggen. Hadden Shep en Derek ook een contract, en Realm wel echt verliefd op Haar of is hij nu gek?

    BeantwoordenVerwijderen