12-04-15

Recensie: Lieve mama - Esther Verhoef

Titel: Lieve mama
Auteur: Esther Verhoef
Recensie: Clasien
Genre: Literaire Thriller
373 pagina's | Uitgeverij Prometheus | maart 2015

Esther Verhoef:
Esther Verhoef is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans werden bijna 1,9 miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werk is in tal van talen verschenen en meerdere malen bekroond en genomineerd. Ze won o.a. de NS Publieksprijs, de Hebban Crimezone Award en de Diamanten Kogel.

Het verhaal:
Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen...

Recensie door Clasien:
Wauw, dit boek van 373 blz. heb ik in één ruk uitgelezen. Wat mij betreft de beste van Esther Verhoef tot nu toe. Volop spanning die het hele verhaal standhoudt. Personages die levensecht zijn, met hun goede en slechte eigenschappen. Prachtige voorkant, welke je nieuwsgierig maakt. De titel is goed gekozen, verklapt niks over het verhaal. “Lieve mama” staat voor brieven die Helen aan haar overleden moeder schrijft. Hierin verteld ze haar grootste geheimen. Dit noem ik nou een echte psychologische thriller.

Hoe ver ga je om je gezin te beschermen? Wat zou ík doen? Je denkt dat je je grenzen kent, maar als je gezin in gevaar is….hoe ver ga je dan? Dit zijn vragen die je jezelf gaat stellen tijdens het lezen van dit verhaal.

Het gezin Möhring, vader Werner horecaondernemer, moeder Helen verkoever verpleegkundige, drie kinderen Sara 17, Thom 15 en de benjamin Emma 13.  Lijken gelukkig in hun droomhuis. Dan slaat het noodlot toe en veranderd alles. Een geldoverval met een dodelijk slachtoffer, een jongen van 21. Hoe hou je dit verborgen voor de politie, media en vooral je kinderen?

Brain 21 jaar “Sommige vrienden hadden hem gewaarschuwd voor Brain. Ze waren gewoon bang voor hem. Brain was zijn vriend. Hij was oké”Ralf 18 jaar een goede jongen met foute vrienden. Naomi, vriendin van Brain, lief, grote donkere ogen, sluik goudbruin haar, heimelijk is Ralf verliefd op haar. Vriendin van Sara.

Brain is drugsverslaafd, wanneer hij van de aardbodem verdwijnt komt Mikey, zijn drugsdealer achter Ralf en Naomi aan. 

Dit verhaal is goed in elkaar gezet, niet over the top. Steeds meer geheimen komen uit, de ene nog erger dan de ander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten