05-04-15

Recensie: Lijfstraf - Elle van den Bogaart

Titel: Lijfstraf
Auteur: Elle van den Bogaart
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789025112868
144 pagina's | Uitgeverij Holland | maart 2015
Elle van den Bogaart:
Elle van den Bogaart ontving in 2003 de Debutantenprijs voor haar boek De Gele Scooter. Inmiddels zijn er acht boeken van haar hand verschenen, waarvan er maar liefst vier genomineerd werden door de Jonge Jury. Thema's die jongeren bezighouden, zijn de basis van haar oeuvre. 

Het verhaal:
"Hij kan het bijna niet geloven. Vanavond is ze helemaal van hem. Hij wist wel dat ze uiteindelijk weer voor zijn charmes zou vallen. Haar relatie met Bowie was gewoon een grote leugen. Bowie, die loser met zijn homotrekjes. Met hem rekent hij later nog wel af."

Fleur, Bowie en Rem zitten bij elkaar in de klas. Fleur heeft kort een relatie gehad met Rem, maar ze heeft het uitgemaakt. Rem is daar nog steeds niet overheen. Dat Fleur bovendien beste vrienden is met Bowie maakt het nog onverdraaglijker. Hij heeft een hekel aan Bowie en grijpt elke gelegenheid aan om hem weg te zetten als homo. En Bowie zelf? Hij voert behalve strijd met Rem ook strijd met zichzelf. Heeft Rem gelijk? Maar waarom voelt hij zich dan zo goed bij Fleur?

Recensie door Clasien:
Lijfstraf is een jeugdboek over pesten, een aangrijpend verhaal over Bowie Dendermonde, havo-leerling 4de klas. Zijn klas bestaat uit 28 leerlingen, allemaal verdeeld in groepjes. Zo heb je de macho's, nerds, rugzakken (autist en adhd'ers), beauty bitches, de lekkertjes, grijze muizen en de losers. Bowie behoort tot deze laatste groep. Bowie wordt gepest om zijn geaardheid, hij is namelijk homo en erg verlegen.

Dan heb je Fleur van der Maat, behoort bij de lekkertjes, gewoon leuke spontane meiden. Ze is lief, uitbundig en vrolijk. Zij heeft een tijdje verkering gehad met Rem, de macho van de klas. Ze snapt zelf niet goed waarom, omdat ze indruk wilde maken op haar vriendinnen. Tegenwoordig heeft ze meer een speciale band met Bowie en trekt veel met hem op.

Bowie vertelt Fleur als eerste over zijn homo zijn. Ze had al een vermoeden. "Omdat je anders bent dan andere jongens. Zachter, liever, begripsvoller". 

Bowie heeft het er moeilijk mee, vooral omdat de macho's uit zijn klas hem er constant mee treiteren. "Ben ik een slecht mens als ik op jongens val? Moet ik me daarvoor iedere dag laten vernederen? Ik ben een zwakkeling, moet meer voor mezelf opkomen". Wanneer hij Biko tegenkomt heeft hij een supergoed gevoel.

Wanneer er een weekendje Amsterdam gepland staat voor de klas, loopt het volledig uit de hand. Fleur neemt wraak op Rem. Rem is voor zijn leven getekend. "Ik wilde hem straffen voor alles wat hij mij, jou, iedereen heeft aangedaan. Zijn lijf verminken, hem pijn doen". Ze heeft absoluut niet aan de consequenties gedacht.

Elle van den Bogaart geeft het boek vaart, geen moeilijke woorden. Ze laat zich inspireren door de jongeren die ze tegenkomt. De karakters zijn goed weergegeven, vooral Bowie vind ik bijzonder hoe hij zich er doorheen slaat. Fleur die naast een leuke meid dus ook afstandelijk en kil kan zijn. Een fijn boek om te lezen, een boodschap waar iedereen iets van kan leren.

Vooral de benoeming van de leerlingen groepjes vond ik heftig. Ze krijgen een stempel toegediend:
Nerds: saai, hebben niet veel vrienden, wel veel talent
Rugzakken: een autist en adhd'ers
Beauty bitches: beauty's vinden de meiden zelfs de klas bitches, anderen afzeiken.
De lekkertjes: meiden, echt mooi en hot, aardig en slim
Grijze muizen: onzichtbaar, niet de moeite waard om over te praten
Losers: ze vragen niet om gepest te worden, maar het gebeurt gewoon.

2 opmerkingen:

  1. vindt het en heel mooi geschreven boek. het is nog niet zo lang uit. het jammere is dat er niet echt hele samenvattingen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goed boek. Ik doe hiermee mee aan de voorlees wedstrijd op het middelbaar. Niemand heeft nog door dat ik mee doe op 1 iemand na. Verrassing is dat we een jongende homo is in de klas hebben en die wilde dat ik dit voorlas. Ik snap hem nu zelf ook beter.

    BeantwoordenVerwijderen