20-05-2015

Recensie: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek - Karin Luiten

Titel: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek
Auteur: Karin Luiten
Recensie: Thea
Genre: Kookboeken
ISBN: 9789046819494
256 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | april 2015

Karin Luiten:
Culinair journalist Karin Luiten timmert al tien jaar aan de weg met haar website kokenmetkarin.nl en weblog koken.blogo.nl Ook kookt, schrijft en illustreert ze voor diverse tijdschriften en heeft ze een populaire antipakjesrubriek in dagblad Trouw. 

Informatie over het boek:
Weg met de jojodieetboeken en gehypte superfoods. Gezond en toch lekker koken was nog nooit zo makkelijk! Het recept is oversimpel: gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Want je leeft lekkerder en voelt je beter zónder al die poeders en prefabs vol zout, suiker en smaakversterkers.

Het succes van Koken met Karin zonder pakjes & zakjes 1 en 2 en de talloze jubelende reacties van ex-pakjesgebruikers bewijzen dat de tijden nu echt zijn veranderd. Daarom verschijnen deze twee boeken nu in één nieuwe bundel. De meest populaire kant-en-klaargerechten handig bij elkaar, maar dan zelfgemaakt. Van erwtensoep tot boeuf stroganoff, van kip tandoori tot Hollandse stamppotjes, van roze koeken tot pindakaas. Maak het zelf!

Recensie door Thea:
Het wordt de consument al lange tijd makkelijk gemaakt om snel een maaltijd op tafel te zetten door allerlei pakjes en zakjes in de supermarkt, het zgn. gemaksvoedsel. Denk aan aardappelpuree uit een pakje, koelverse stamppot, soep uit een zakje, nasi uit blik of andere kant-en-klaargerechten. Maar hebben we deze pakjes en zakjes wel écht nodig en zijn ze wel zo gezond als de voedingsindustrie ons doet geloven? Karin Luiten strijdt al jaren tegen het gebruik van deze pakjes en zakjes ter bereiding van ons eten. Hoe bewuster ik naar voeding kijk, hoe meer ik erachter kom wat voor een troep er eigenlijk in deze pakjes en zakjes verstopt zit. Denk aan al die E-nummers, suikers, kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Is dit gemaksvoedsel echt sneller, makkelijker en lekkerder? 

Ook ik maakte zeer regelmatig gebruik van deze pakjes en zakjes. Maar steeds vaker kom ik erachter dat niets zó lekker smaakt als eten welke je zelf hebt klaargemaakt, zónder gebruik te maken van allerlei pakjes en zakjes. Hoe doe je dat nu, een lasagne maken zonder een zakje, een kip-kerrie met rijst zonder een zakje kerriesaus toe te voegen, of noem maar op welk gerecht dan ook. Hiervoor schreef Karin Luiten eerder de boeken Koken met Karin - Zónder pakjes & zakjes 1 en 2, boeken die nu gebundeld opnieuw zijn uitgebracht onder de naam Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek

Bounty's
In dit boek laat Karin Luiten zien hoe je populaire kant-en-klaargerechten zelf kunt maken. Van spaghetti carbonara tot nasi goreng, van hachee tot chili con carne, van smeuïge aardappelpuree tot stamppot, van zelfgetrokken soep tot botermals draadjesvlees, en wat te denken van roze koeken en chocolademousse. Heerlijke gerechten welke makkelijk te bereiden zijn, zonder gebruik te maken van allerlei pakjes & zakjes. Ook wordt er aandacht besteed aan vegetarische gerechten en zelfs broodbeleg komt aan bod, inclusief het zelf maken van pindakaas en chocohazelnootpasta.

"Ik wil maar zeggen: eigenlijk is dit geen anti-pakjeskookboek, maar een pro-kokenboek. Over het zelf maken van gewoon lekkere borden met écht eten. Werken aan je gezondheid is nog nooit zo smakelijk geweest."

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: Soep, Saus, Aardappel, Salades & erbij, Pasta, Rijst & noedels, Kip, Vlees, Vis, Vega, Toetjes, Gebak, Broodbeleg. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door illustraties van voorbeelden van pakjes & zakjes uit de supermarkt met een lijst van ingrediënten. Het boek is rijkelijk voorzien van foto's en illustraties. Bij bijna ieder recept worden enkele tips gegeven. Achterin het boek vinden we een index op hoofdstuk en een index op ingrediënt/gerecht.

Draadjesvlees
Dit kookboek kwam hier binnen op een dag dat ik noodgedwongen niets mocht eten. Wat was dat moeilijk bij het zien van al die heerlijke gerechten. Mijn oog viel op het recept Draadjesvlees en wat had ik daar een zin in. Maar ik moest geduld bewaren en besloot dat zodra eten weer mogelijk was, dit het eerste recept zou zijn welke ik ging maken uit het kookboek. Op zondag, enkele dagen later, konden we dan eindelijk het recept voor draadjesvlees gaan maken en al snel vulde het huis zich met een heerlijke geur, een geur die ik meteen associeerde met "zondag in het zuiden", de geur van lekker lang gesudderd vlees. Wat hebben we gesmuld van dit botermalse gerecht, welke we aten in combinatie met zelfgemaakte Vlaamse friet, voor ons een blijvende topper en een échte aanrader!

Wolkige chocoladecake
Als dessert aten we de verrukkelijke Wolkige chocoladecake; zoals in het recept beschreven barstte de bovenkant open, maar dit deed niets af aan de smaak, integendeel, net als het eerdere gerecht een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar! Deze heerlijke cake hebben we dan ook meermaals gemaakt, het blijft een van onze favorieten. De Appelkruimelcake uit het boek hebben we tevens uitgeprobeerd, hier was ik niet helemaal weg van, de cake smaakte naar mijn mening te zoet. Als chocoholic kon het natuurlijk niet uitblijven, het recept voor Bounty's moest gemaakt worden. Een geklieder om deze bounty's van een chocoladelaag te voorzien, maar oh wat waren ze lekker, ze smaakten écht naar de bounty uit de winkel...

Ook de rijst met kip-kerrie werd gemaakt, een makkelijk te bereiden recept én zo lekker van smaak. Nog meer recepten uit het boek staan de komende weken op het programma, zoals de bolognesesaus, diverse salades, pastinaak-appelsoep met amandelpesto, zelf tomatenketchup maken, cajun-aardappels uit de oven, tomatenrijst, lamsgehaktballen met kikkererwten, boeuf stroganoff en meer, teveel om hier allemaal te benoemen. 

Is er dan helemaal niets aan te merken op het boek en de recepten? Persoonlijk vind ik het jammer dat het boek gericht is op gezond koken zonder pakjes & zakjes, maar in de recepten wel gebruik maakt van suiker, en bij sommige recepten best veel suiker. Maar met wat kleine aanpassingen zijn ook deze recepten in een suikervrij (zonder geraffineerde suiker) eetpatroon in te passen. Zo is geraffineerde suiker vervangbaar door stevia, palmsuiker, rauwe imker honing of zelfs door fruit als ongezoet appelmoes, banaan of dadels. 

Dit kookboek is een échte aanrader als je af wilt van koken met behulp van allerlei pakjes & zakjes en zelf aan de slag wilt gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.