07-06-15

Recensie: Ghost Boy - Martin Pistorius

Titel: Ghost Boy
Auteur: Martin Pistorius
Recensie: Clasien, Xandra Sc
Genre: Waargebeurd: gezondheid
ISBN: 9789021559896
256 pagina's | Kosmos Uitgevers | mei 2015

Martin Pistorius:
Martin Pistorius (Zuid-Afrika, 1975) communiceert via een stemcomputer, is getrouwd en woont in Engeland. Hij is auteur en webdesigner.

Het verhaal:
Martin Pistorius vertelt in Ghost Boy hoe hij als kind het locked-in-syndroom beleefde. Op zijn twaalfde begon het met een geheimzinnige griep. Binnen anderhalf jaar zat hij in een rolstoel en kon hij niet meer communiceren. Hij zag en hoorde alles, maar niemand merkte het. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid. Artsen dachten dat Martin het cognitieve niveau had van een pasgeborene. Hij belandde in een verzorgingstehuis voor gehandicapten, waar hij steeds verder verwijderd raakte van de wereld. Na elf jaar ontdekte een therapeute dat Martin wel degelijk reageerde op prikkels. Zij schonk hem aandacht, bleef met hem praten, en hij ging communiceren met zijn ogen. Dankzij haar hoop bevrijdde hij zich na twaalf lange jaren uit zijn lichamelijke gevangenis.

Recensies

Clasien:
Allereerst hoe kun je een waardering geven voor een waargebeurd afgrijselijk verhaal. Ik geef 4* omdat er in bepaalde hoofdstukken veel computertechniek voorkomt en dat mij soms te langdradig was, wel snap ik dat juist dat een groot verschil heeft gemaakt in het leven van Martin.

Martin Pistorius geboren in 1975 Zuid Afrika. Tot zijn 12de levensjaar een hele gewone jongen, samen met zijn ouders, broer David en zus Kim, daarna 14 lange jaren in verzorgingshuizen. "Het begon met keelklachten, toen ik uit school kwam, vanaf dat moment ging het steeds slechter. Diagnose niet-responsief waaksyndroom." 

Zijn vader neemt bijna alle fysieke zorg voor zijn rekening, zijn moeder voelt woede en weerzin om wat er is gebeurd. "Later zag ik dat mijn ziekte onze familie in tweeën had gespleten: mijn vader en ik en aan de andere kant mijn moeder, David en Kim. Ik werd vervuld van schuldgevoelens, iedereen leed door mij".

"Ze zien me als een leeg omhulsel. Jaren bleef ik verloren in mijn duistere, wezenloze wereld". Toen Martin 16 was werd zijn geest wakker maar zijn lichaam niet. Jaren van frustratie, angst en eenzaamheid volgen. Martin leert communiceren met een speciale spraakcomputer. "Deze software is veel meer dan een stuk gereedschap het is mijn stem". Martin krijgt eindelijk de regie over zijn eigen leven.

Dan ontmoet hij Joanna, "door haar voel ik me gewichtloos." Ze gaan in een flat in Groot-Brittannië wonen en een trouwerij volgt. "Het is tijd om het verleden te vergeten. Ik kan alleen nog aan de toekomst denken". Liefde overwint. Martin heeft zich ondanks zijn handicap opgewerkt tot ICT-specialist, schrijver en een veelgevraagd gastspreker.

Leuk vind ik dat Martin bij het dankwoord speciaal Pookie en Kojak dankt voor hun onvoorwaardelijke liefde. De honden hebben bewezen echt de beste vrienden van mensen te zijn. Een verhaal vol met doorzettingsvermogen, de kracht van een hechte familieband, hoop en vooral liefde die alles overwint.


Xandra Sc:
Ik moet eerlijk bekennen dat ik tijdens het lezen aardig wat tranen heb weggeveegd. Wat een indrukwekkend boek, wat een strijd die Martin heeft geleverd om uiteindelijk weer als mens erkent te worden. Hoe mensen ineens met je om kunnen gaan als je lichamelijk en geestelijk steeds minder wordt. Dit wordt in dit boek zo levendig weergegeven dat je er soms ijselijk van wordt en soms wordt je verwarmd. Omdat hij ook de juiste mensen heeft kunnen ontmoeten.

In het begin van het boek staat deze zin;  De flarden licht worden helderder. Ik nader de oppervlakte. Ik wil erdoorheen breken, maar dat lukt me niet. Alles gaat te snel en ik beweeg niet. De worsteling die Martin moet voeren om weer terug te komen is mooi omschreven vind ik hier.

Een van de mensen die Martin ontmoette was Virna, zij heeft erg veel betekend voor zijn genezingsproces. Ik zie haar bezorgdheid. De twijfel raast over haar gezicht als wolken die op een zonnige dag de horizon overschaduwen. Ik staar terug. Kon ik maar vertellen dat ik met alles wat in mij is deze kans zal aangrijpen, die ik nooit had verwacht. Een weerspiegeling van iemand die in Martin geloofd en hoe  moeilijk het is om te communiceren als je geen middelen hebt zoals stem, expressie, materiaal.

De ouders van Martin hebben allebei op een andere manier klaar gestaan voor hem. Zijn vader bracht Martin altijd na hem verzorgd te hebben naar het verzorgingshuis. Martin bleef daar dan de rest van de dag. Meestal gaat papa tussen 7.15 en 8.10 weg, wat betekend dat ik soms elf uur moet wachten tot ik hem weer zie. Niet te bevatten wat tijdsbestek met je doet als jezelf niet kunt beslissen wat je wilt. Niet voor te stellen.

De zinsopbouw in dit boek is mooi, veel lange bijna poëtische zinnen, die het zeer mooi maken dit boek te mogen lezen.

Uiteindelijk treft Martin iemand die goed bij hem past. Wat heeft Martin deze liefde mooi beschreven. Zo simpel en mooi zou het leven moeten zijn. Je kan verdrinken in de liefde die hij beschrijft.

Wat een heftig boek was dit om te lezen, verdriet, mogelijkheden en geluk het komt allemaal aanbod. Het is naar dat het echt gebeurd is, maar mooi dat Martin zijn stem heeft gevonden om dit te delen met anderen/ de wereld. Ik geeft dit boek 5 sterren+.Geen opmerkingen:

Een reactie posten